Denník N

Od hanebne scenzurovaného Dr. Bukovského

Ilustračné foto – Fotoreach/Pixabay
Ilustračné foto – Fotoreach/Pixabay

Spoločnosť YouTube/Google spáchala v tento pondelok na Slovensku prečin, ktorý si za rámik neodloží. Treba stále veriť, že ide o prechodný omyl a nedorozumenie, ktoré YouTube/Google čo najskôr napravia.

V pondelok sa na Slovensku stalo niečo hrozné – niečo, o čom som si myslel, že už v našej krajine po páde komunistického režimu v novembri 1989 nezažijem.

Na čiernu listinu bol zo strany prevádzkovateľa, ktorý sa stal celosvetovým synonymom „internetovej televízie“, daný autor – a verejnosti bol odobratý prístup k stovkám (!) jeho (video)dielok z posledných rokov – štýlom, za aký by sa nehanbili Gustáv Husák a Miloš Jakeš. Väčšina z vymazaných videí sa pritom nijako netýkala aktuálneho vírusu a množstvo z vymazaných videí bolo zverejnených ešte pred rokom 2020.

Čo je ešte horšie: určité kruhy našej spoločnosti akoby sa zo šokujúceho kroku v podaní YouTube/Googlu radovali a tlieskali mu.

Tvrdím, že ak je niekto schopný tešiť sa z toho, že populárnemu autorovi z ničoho nič a bez udania konkrétneho dôvodu zlikvidujú (doterajšiu) kompletnú (!) prezentáciu jeho diel na verejnosti v komunikačnom kanáli, ktorý je pre daného autora kľúčový, potom môže ísť len o človeka z jednej z týchto dvoch skupín:

a) človek, ktorý sám vo svojom živote nikdy nič tvorivé nevyprodukoval, a tak sa nevie vcítiť do kože autora, ktorého mnohoročná tvorivá práca z ničoho nič len tak zmizne z očí verejnosti; alebo

b) človek, napríklad iný autor, ktorý autorovi, ktorého postihla spomínaná galiba, závidí jeho úspech – ak teda nepohodlného autora odstránime z očí verejnosti, výborne: aspoň bude o jedného konkurenta menej!

Nemeckí nacisti dobre vedeli, prečo pálili knihy nepohodlných autorov. Keď spálime knihy autorov vyjadrujúcich nám nekonvenujúce myšlienky, čitateľom už nezostane nič iné ako čítať knihy konformných autorov, pochlebujúcich aktuálnej vládnej nomenklatúre.

A nehrozí tu náhodou konflikt záujmov? Spoločnosť Google sa podľa dostupných informácií usiluje o spoluprácu so slovenskou vládou v oblasti „digitalizácie krajiny“. Bude pri takejto konštelácii schopná či ochotná nepredpojato pristupovať k posudzovaniu domnelých prehreškov tých autorov na svojej platforme, ktorí patria k najráznejším kritikom práve tej vlády, s ktorou si Google želá spolupracovať?

To, čo sa stalo v pondelok, ma šokovalo, a v reakcii na facebookový status Dr. Bukovského som v pondelok v noci napísal:

Je škandál, čo sa udialo. Prosím, pokračujte zatiaľ aspoň v audio-podcastoch. Presne takto cenzurovali a dávali na čiernu listinu bez udania bližšieho dôvodu komunisti do roku 1989. Poslal som YouTube/Googlu protest (v angličtine) už včera podvečer – možno ak mnohí zaprotestujú, pomôže to. Som momentálne aj ich platiacim zákazníkom (YouTube Premium), ale vzhľadom na to, čo sa stalo, uvažujem o návrate na Spotify. Plánujem napísať aj blogočlánok, v ktorom budem pranierovať beztvarého, anonymného molocha YouTube/Google. V mnohom, čo hovoríte, pán doktor, s Vami aj nesúhlasím (najmä Vaše vystúpenia na politické témy sa niesli v rovine, ktorá sa mi videla nepatrične apokalyptická a alarmistická), ale to neznamená, že má byť prípustné takto jedným lusknutím prstov odkrágľovať niečiu dlhoročnú tvorbu, v mnohom záslužnú a jedinečnú.

Okrem toho som (v angličtine) napísal aj protest spoločnosti Google, no či bude môj text aj niekomu skutočne doručený, je otázne. Spoločnosť Google neuvádza na seba žiadne kontaktné údaje, pomocou ktorých by sa na ňu mohli obrátiť napríklad diváci platformy YouTube, ak narazia na nejaký (nie technický) problém – ak ich niečo trápi. (Nie, pod tým nemám na mysli udania videí za nevhodný obsah.) Akési okienko v apke YouTube s možnosťou odoslať spätnú väzbu sa mi otvorilo, a tak mi neostalo nič iné ako zaslať v pondelok podvečer svoj apel práve tam:

Hello,

Please restore Dr. Bukovský’s YouTube channel https://www.youtube.com/channel/UCaYEYc7sy0TKAmfIUEiahxA

I’m a paying YouTube Premium subscriber and I’m outraged by your decision to remove the channel. Such practices were last used in this country under Communist dictatorship prior to 1989.

Dr. Bukovský is a legitimate doctor with medical degrees who is sharing his legitimate views, based on scientific evidence, on how to best tackle the COVID disease. His views may not be the majority views, but they are definitely within the scope of standard academic discourse.

I hope that you will rectify this error on your part soon.

Kind regards,
Alex Avenarius

Reakcia od Googlu na tento môj list je od pondelka dodnes nulová, a ako som spomenul, existuje dôvodná obava (potvrdená skúsenosťami nespočetného množstva ľudí z celého sveta), že moje riadky ani neboli nikomu (žiadnej živej osobe) doručené. Chápem, že pre spoločnosť Google nemôže byť jednoduché obsluhovať miliardu či dve svojich zákazníkov, ktorých vo svete má, ale práve preto by si mala dávať zvýšený pozor na necitlivé zásahy, akým bol ten, ktorý predviedla v pondelok.

Som všetko iné, len nie zaslepený a nekritický fanúšik Igora Bukovského. Mnohé z toho, čo vo svojich videách hlása, odmietam (najmä keď ide o jeho videá na politickú tematiku). Predovšetkým posledné dve videá, ktoré Dr. Bukovský zverejnil pred zablokovaním svojho kanála YouTube, sa mi zdali vyslovene nevydarené.

Dr. Bukovský v nich miestami skĺzol až na suterénnu úroveň politika, ktorého neznáša asi najviac: bývalého premiéra Matoviča. Veď Matovič v nedávnom rozhovore pre Postoj onálepkoval médiá, ktoré sú voči nemu kritické, ako „ultraliberálne“. Igor Bukovský urobil v spomínaných nevydarených epizódach presne to isté. Tak ako treba odsúdiť čierno-biele, šablónovité videnie sveta a nezmyselné nálepkovanie v podaní Matoviča, rovnako ho treba odsúdiť v podaní Bukovského.

„Jedna za vosumnáct, druhý bez dvou za dvacet.“ Redaktorka denníka SME, ZKH, sa ako moderátorka v rozhovore s Maduarom blamovala a pripomínala skôr prokurátora Urválka než žurnalistku. Lenže Igor Bukovský ako moderátor diskusií na tom nie je oveľa lepšie (písal som o tom už v minulosti). Za všetko len takáto odozva od diváka jeho kanála (k interview Bukovského s Maduarom), s ktorou sa stotožňujem:

Z toho, že viaceré Bukovského videá sa mu nepodarili alebo s nimi nesúhlasím(e), však v žiadnom prípade nevyplýva, že ich treba vymazať – a už vôbec z toho nemôže vyplývať, že je prijateľné šmahom ruky vymazať stovky (!) Bukovského videí na zdravotnú tematiku (aj takú, ktorá nijako nesúvisí s aktuálnym vírusom) zverejnených za posledných 5 rokov (!).

Kde je v spoločnosti Google úcta a rešpekt voči 151-tisíc divákom (zákazníkom Googlu), ktorí boli aktívnymi odberateľmi kanála Dr. Bukovského? (Pričom je známe, že skutočný počet divákov býva ešte mnohonásobne vyšší oproti tým, ktorí si iniciatívne zakliknú odber kanála.)

Ako znie ošúchaný výrok (apokryficky pripisovaný rôznym slávnym autorom): „Zásadne nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do posledného dychu budem brániť tvoje právo hlásať to.“

Kam sa na Slovensku vytratil tento étos, ktorý by som označil za základ demokracie a demokratického zmýšľania?

Elementárna slušnosť a kolegiálnosť by kázala, že ak už v sebe nemám dostatok guráže verejne sa zastať kolegu autora, ktorému sa stala krivda, tak aspoň budem v tejto nepríjemnej situácii mlčať. Rozhodne však nebudem tancovať a plesať od radosti na jeho (virtuálnom) hrobe.

Hlboko sa hanbím za takzvaných demokratov na Slovensku, ktorí namiesto toho, aby sa zastali osoby, ktorej sa očividne udiala krivda a nespravodlivosť – ešte ujúkajú od radosti a tlieskajú anonymnému molochovi cenzúry.

Hlboko sa hanbím za takzvané mienkotvorné médiá, takzvané seriózne, štandardné či tradičné médiá, médiá takzvaného stredného prúdu, že namiesto aby robili to, čo je asi ich hlavným poslaním: strážili slobodu v našej krajine, prevolávajú na slávu anonymnému molochovi cenzúry.

Ak takto postupujeme, nie sme demokrati, ale iba takzvaní demokrati, pseudo-demokrati.

Ak takto postupujeme, nie sme intelektuáli, ale iba takzvaní intelektuáli, pseudo-intelektuáli. Zradcovia intelektu a morálky.

Ako už pred pár týždňami poznamenal nemenovaný lekár, asi takto sa v Nemecku 30. rokov minulého storočia ctihodní občania, ktorí po večeroch chodili do divadla a na gramoplatniach počúvali vážnu hudbu, postupom času – celkom nebadane, zľahka, drobnými krôčikmi – premieňali na bacharov v koncentračných táboroch.

Potešilo ma, že Dr. Bukovský včera vo štvrtok večer zverejnil novú epizódu vo svojom kanáli – pravda, teraz už „iba“ facebookovom. Ja som si ju v predpolnočnej hodine vypočul ako podcast popri pochodovaní ulicami bratislavského korza.

Ide o majstrovskú epizódu. Áno, toto je Igor Bukovský v najlepšej forme a takto by sme ho radi počuli vždy – ako geniálneho rečníka. (Ako geniálny rečník na mňa zapôsobil už v 90. rokoch, keď som uňho po návšteve jeho prednášok na Lekárskej fakulte UK získal zápočet.)

Pre čitateľov tohto blogu, ktorí nemajú záujem alebo čas vypočuť si celý včerajší podcast (hoci je pomerne stručný, len 20-minútový), v závere tohto článku uvediem štyri pasáže, ktoré ma zaujali najviac.

Už v úvode (v čase 0:591:14) Dr. Bukovský priliehavou metaforou opísal to, čoho sme na Slovensku svedkom od marca 2020 dodnes:

[…] Politici v zablatených čižmách vtrhli do ambulancií, ba aj na operačnú sálu a začali diktovať nielen to, čo sa tam bude robiť, ale aj to, kto to môže robiť a ako sa to bude robiť.

Ak niekto očakával, že Dr. Bukovský po brachiálnom zásahu v podaní YouTube hodí flintu do žita, bude sklamaný (citát pasáží 14:1714:41 + 15:09 až 15:28):

Na mojej strane […] vôľa pokračovať je a verím, že je aj na vašej strane vôľa nedať sa zlomiť a ohnúť systému, ktorý vystupuje z toho močariska, z toho dymu, smradu a pachu síry a má podobu niečoho, o čom sme si mysleli, že už sme porazili.

[…] A tak sa zrýchľujú tieto všetky cykly nášho žitia a ukazuje sa, že sa asi zrýchlil aj […] cyklus slobody a totality až do tej miery, že neplatí, čo platilo kedysi: že slobodu si musí vybojovať každá generácia vo svojom živote raz. Zdá sa, že sa vraciame do boja o slobodu.

Čo sa vlastne tento týždeň, ako aj v predchádzajúcich týždňoch a mesiacoch, udialo medzi Dr. Bukovským a YouTube/Googlom? Svoj pohľad podáva v čase 15:3017:31:

Je to teda takto: nadnárodná spoločnosť, ktorá na území Slovenska chce podnikať bez dodržiavania slovenského právneho systému, ktorá sama nemá ku svojim vlastným pravidlám jasný postoj, pretože ona sa iba domnieva, že som porušil jej pravidlá, a na základe tejto domnienky sa pokúša zničiť nielen moju dlhoročnú prácu, ale hlavne znemožnila prístup desať- až státisícom ľudí k dôveryhodným, aktuálnym informáciám o výžive a zdraví, a súčasne poškodila mňa ako vydavateľa aj autora, ale aj čitateľov mojich kníh, nekomunikuje, nevysvetľuje a nereaguje na prosby o komunikáciu a vysvetlenie.

Toto je úplne absurdné, pretože áno, súhlasím s názorom, že táto spoločnosť je schovaná lepšie ako mafia. Rád by som vás napríklad požiadal, aby ste – ak máte dobrú skúsenosť s informáciami a radami od nás a z mojich videí a z mojich kníh, ktoré vám pomohli zbaviť sa ochorenia, vyliečiť dlhodobé problémy, zlepšiť kvalitu svojho života, zlepšiť zdravie svoje alebo zdravie vo svojej rodine – aby ste tieto pozitívne skúsenosti písali tým cenzuristom, ktorí sú zodpovední za to, že tieto informácie už teraz nie sú verejne dostupné na platforme YouTube. (Niežeby YouTube bol celý svet, ale predsa len je to nejaký dosah.)

Rád by som vás k tomu vyzval, ale zistili sme, že to prosto niet kam písať – niet to kam poslať. Tak ako nekomunikujú s nami, nebudú komunikovať ani s vami.

Táto spoločnosť sa podľa môjho názoru a na základe mojej skúsenosti týmto správaním stáva spoluzodpovednou za nastolenie novej cenzúry a diktatúry. A každý človek, ktorý sa takémuto kroku teší (myslím zrušeniu nášho YouTube kanálu Dr. Igor Bukovský – AKV), lebo sa to týka človeka, ktorého neznáša, je budúcou obeťou takýchto totalitných praktík.

[zvýraznenie tučným písmom je moje – AA]

Dr. Bukovský má aj predstavu, čo by malo nasledovať teraz (citát pasáže 18:0618:32):

Veľmi radi by sme vám poskytli informácie a poskytli aj vzájomnú podporu v tom, aby sme v týchto časoch dokázali ostať nielen zdraví, ale aj slušní, pokojní, dostatočne pokorní, ale pritom aktívni.

Pretože iba ľudia, ktorí sú nositeľmi týchto ľudských kvalít a cností, dokážu podržať štruktúru spoločnosti ešte ako-tak funkčnú.

[zvýraznenie tučným písmom je moje – AA]

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.