Denník N

India: krajina vyhľadávaná turistami, priaznivcami ajurvédy a covidových hoaxov

Klamstvá a hoaxy sa šíria ľahko a rýchlo. Na ich vysvetlenie potrebuje človek násobne viac slov aj času. Keďže väčšina ľudí nemá toľko priestoru a po roku a pol pandémie ani záujem, boj s popieračmi očkovania je neférový a náročný. Pripravil som sériu blogov, ktorá sumarizuje najčastejšie zneužívané matematické a analytické javy.

Efektivita a benefity vakcín proti ochoreniu covid-19 boli preukázané mnohými klinickými štúdiami, dátovými analýzami a hlavne výsledkami z praxe. Napriek tomu sa mnohí popierači očkovania nevzdávajú a prakticky každý jeden deň vyprodukujú nové porovnanie, ktoré má dokazovať, ako veľmi vakcíny nefungujú.

Úplne v každom jednom prípade však ide o cielenú manipuláciu s dátami, bludy či nepodložené tvrdenia. Pripravil som sériu blogov, kde sa venujem najčastejším postupom, ktoré sa zneužívajú na tvrdenie, že očkovanie nefunguje a médiá, odborníci či zdravotníci sú zapredaní a klamú.

V prvom z blogov sa na príklade Indie povenujem dvom evergreenom: porovnávanie krajín s rozličnou fázou šírenia vírusu a zneužívanie štátov, ktoré sú chronicky známe nepresnosťou štatistík.

  1. Porovnávanie krajín s rozličnou fázou šírenia vírusu

Šírenie vírusu a fáza „vlny“ nie je rovnaká v každej krajine sveta. Zoberme si napríklad delta variant.

Prvýkrát túto mutáciu sekvenovali v Indii, odkiaľ sa okrem susedných krajín šírila na jar prvotne do anglicky hovoriacich krajín, čiže Veľkej Británie a USA. Odtiaľ sa počas leta šírila do dovolenkových destinácií, ako je napríklad Portugalsko a postupne do zvyšku Európy. V súčasnej dobe zažíva rastovú krivku delta vlny východná Európa vrátane Slovenska. Aj to je dôvod, prečo sa pri šírení vírusu hovorí často o „vlnách“.

Vírus sa šíri ako vlna zo západu na východ, zo severu na juh a opačne v závislosti od mobility medzi krajinami a mnohými inými faktormi. Kým počet nakazených u nás po týždňoch nízkych čísel rastie a počty hospitalizácií a úmrtí stúpajú, v mnohých krajinách je po zavedení opatrení alebo vplyvom očkovaní „po“ delta vlne.

Spomínaná India má v súčasnosti po viacerých lockdownoch a tvrdých opatreniach stabilizovanú situáciu. Napriek tomu kolujú po sociálnych sieťach viaceré porovnania Indie s krajinami, ktoré práve teraz zažívajú delta vlnu. Záver z porovnania je pritom vždy jasný: India dominuje, očkovanie nefunguje. Prečo? V indií v súčasnosti zomiera na 0,2 osoby na milión ľudí, v takom Izraeli 12,5 násobne viac.

V skutočnosti to je tak, že vo väčšine štátov Indie mali ešte len nedávno počas leta zákaz vychádzania počas víkendov, nočný lockdown a prísne opatrenia. Ak by sme sa pozreli na počet mŕtvych v Indii počas vrcholu ich delta krivky, bolo by to až 15-násobne viac, ako je tomu dnes, ako si môžete pozrieť na nasledovnom grafe. Porovnávať teda počty hospitalizovaných či úmrtí bez zohľadnenia toho, aké opatrenia sú zavedené a v akej fáze je „vlna“,  je nesprávne a zavádzajúce.

Pozornému oku však neunikne, že z tohto grafu to vyzerá, ako keby bol vrchol počtu mŕtvych v Indii počas poslednej vlny porovnateľný so súčasnou vlnou v Izraeli. India však na jar mala cca 5 – 10% ľudí zaočkovaných, Izrael má predsa takmer 70%! Ako je to možné? Vysvetlím v druhom bode.

  1. Využíva sa nedostupnosť dát na nepodložené a skresľujúce tvrdenia

Viaceré krajiny sú chronicky známe nekvalitou svojich dát. Minulý týždeň som to vysvetľoval na príklade Egypta (https://bit.ly/3orCrD9), ale aj India je často využívanou krajinou. Jednotlivé štáty v Indii sa líšia, a tí šikovnejší manipulátori si preto vybrali napríklad štát Uttar Pradesh, ktorý mal vo vrchole len polovičný počet mŕtvych, ako bol priemer v Indii. Pozrite si napríklad facebookový status tu: https://bit.ly/3B5sKOi

Avšak. Možno si ešte pamätáte fotky a videá, ako stovky tiel plávali riekami naprieč Indiou. Áno, týkalo sa to aj Uttar Pradesha, ako zachytáva BBC na obrázkoch nižšie a v článku tu: https://bbc.in/2Zytxtb. Napriek tomu krajina vykazovala minimálne počty úmrtí. Vrchol  v Uttar Pradeshi dosiahol približne 1,55 mŕtvych na milión denne. Vyzerá to tak, že oficiálne štatistiky úmrtí na covid-19 v Indii nesedia.

Potvrdiť to vieme ľahko – cez indikátor nadmerných úmrtí. Každá krajina totiž vykazuje do veľkých štatistík (napr. WHO, UN atď.) počet úmrtí. Tie sa dajú potom na týždennej alebo mesačnej báze porovnávať s predchádzajúcimi rokmi. Vieme tak zistiť, či náhodou nezomieralo počas pandémie v danej krajine viac ľudí, len to buď a) nehlásili, b) netestovali ľudí, tak nemali vôbec prehľad o situácii, c) cielene zakrývali.

Ak sa pozrieme na príklad Pradeshu, tak zistíme, že za posledné dostupné obdobie dát nadmerných úmrtí, t. j. júl 2020 – marec 2021, im zomrelo o 197 000 ľudí viac ako štandardne, a to sú čísla len za 24 zo 75 okresov štátu (https://bit.ly/3m3pNau; https://bit.ly/2WBkuqg). Na covid-19 za to obdobie nahlásili len 4 500 mŕtvych. Na čo a prečo potom zomrelo takmer 192,5 tisíc ľudí viac, ako bývalo zvykom? Odpoveď je jasná: „na“ a „s“ covidom.

Vrchol vlny pritom prišiel až apríli a máji a odhady sú, že tento počet ešte výrazne narástol. Po prepočítaní by to vykresľovalo diametrálne odlišný obraz, ako prezentujú anti-vaxeri, a vysvetľuje, prečo mali rieky zaplavené mŕtvymi telami.

Situácia v štáte je tieto dni podľa autorít lepšia pre tvrdé opatrenia a očkovanie https://bit.ly/3zJlZA3; https://bit.ly/2WduF42). Totižto práve Uttar Pradesh sa sám chváli, že očkuje najrýchlejšie v Indii a už podal takmer ako 110 mil. dávok (https://bit.ly/3A07VlT). O týchto informáciách sa však už v článkoch a statusoch anti-vaxerov nedočítate.

Je pravda, že mnohé z nadmerných úmrtí nemusia súvisieť s covidom, ale so starnutím populácie či mnohými inými faktormi. Lockdowny taktiež môžu oslabiť dostupnosť starostlivosti. V prípade dlhšie trvajúcich nárastov v takomto extrémnom množstve sa to však nedá vysvetliť ničím iným, len tým, že podhodnocujú reálnu pandemickú situáciu v krajine. Preto keď uvidíte porovnanie vyspelej krajiny s krajinami Afriky, viacerými ázijskými štátmi či provinciami, dajte pozor a vždy si skontrolujte indikátor nadmernej úmrtnosti.

Tento blog má takmer 1000 slov. Počet slov potrebných na virálny anti-axerský status je zväčša menej ako 100.

Prvá časť blogu bola dlhá, čo samo o sebe vystihuje jeho podstatu. Klamstvá a hoaxy sa šíria ľahko a rýchlo. Na ich vysvetlenie potrebujete násobne viac slov a času. Keďže väčšina ľudí nemá toľko času a po roku a pol pandémie ani záujem čítať siahodlhé komentáre, boj s popieračmi očkovania je neférový a náročný.  Ako však vidíme na príklade mnohých krajín, ktoré dosiahli vysokú mieru očkovanosti a ohlásili, že covid-19 je pre nich už len endemickým vírusom, vysvetľovanie faktov a presviedčanie ľudí zmysel má (https://bit.ly/3FesMpl; https://bit.ly/2WBwaJC).

V nasledujúcom blogu sa preto zameriam na najčastejšie zneužívaný jav – porovnávanie odlišne veľkých skupín a (ne)štandardizáciu dát.

Teraz najčítanejšie