Denník N

12 kníh o klíme, ktoré by ste si mali prečítať

tému klímyklimatických zmien som sa začal zaujímať len nedávno. Na základnej alebo strednej škole sa týmto problémom nevenovala žiadna pozornosť, a ak aj možno áno, neriešili sa nijako výrazne. Asi len rok triedim odpad, ako-tak sa snažím vyhýbať plastu a znižovať konzumáciu mäsa. Nebudem a nemienim moralizovať ani nikomu robiť výčitky. Ja sám dlhší čas na väčšinu týchto vecí kašlal a viem, aké je ťažké meniť zaužívaný štandard.

Tento výber kníh o klíme a klimatických zmenách som vytvoril ako pomôcku pre tých, ktorí by si chceli urobiť lepší a ucelenejší pohľad na celú problematiku. Niektoré knihy som sám čítal, iné mi odporúčili a ďalšie mi padli do oka pri tvorbe výberu. Ak máte pochybnosti, otázky a niečo vám nie je v súvislosti s touto témou jasné, tieto knihy vám môžu na základe dát a vyjadrení vedcov pomôcť urobiť si jasno. Ak by som mal vybrať aspoň dve knihy, odporúčam vám určite Budúcnosť, ktorú si vyberieme 6. stupňov: posledné varovanie. Vďaka nim som začal brať tému klímy a environmentálne otázky vážne a začal som sa snažiť aplikovať niektoré z tipov a rád autorov.

Dúfam, že vás tento výber obohatí. Ak poznáte niekoho, komu by tieto knihy mohli pomôcť lepšie sa v problematike zorientovať, zdieľajte tento blog :-)

1. Budúcnosť, ktorú si vyberieme. Ako prežiť klimatickú krízu

Klimatická zmena je bez diskusie najnaliehavejší a najzávažnejší problém, s akým sa kedy ľudstvo stretlo. Náš prístup k nemu v nasledujúcich tridsiatich rokoch určí, v akom svete budeme žiť a aký ho odovzdáme našim deťom a ich deťom.

Christiana Figueres a Tom Rivett-Carnac, ktorí v mene OSN viedli rokovania o historickej Parížskej dohode v roku 2015, napísali knihu plnú varovaní, ale aj nádeje o meniacej sa klíme a jej vplyve na ďalší osud ľudstva. Pre našu planétu existujú podľa autorov knihy dva scenáre ďalšieho vývoja. V prvom z nich opisujú, ako by to na zemi vyzeralo v roku 2050, keby sme nesplnili klimatické ciele stanovené v Paríži. Druhý scenár vykresľuje život v uhlíkovo neutrálnom, regeneračnom svete. Klimatickej zmene – ako sa dočítate v knihe – treba čeliť so zdvihnutou hlavou, optimizmom a odhodlaním.

Budúcnosť, ktorú si vyberieme nám ukazuje, aké máme možnosti a čo konkrétne musia zákonodarcovia, veľké firmy a každý z nás robiť, aby sme odvrátili katastrofu. Budúcnosť je v našich rukách.

Knihu Budúcnosť, ktorú si vyberieme si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

2. Neobývateľná Zem. Život po oteplení

Je to horšie, oveľa horšie, ako si myslíte. Pomalosť zmeny klímy je rozprávka, zrejme rovnako zhubná ako tá, podľa ktorej sa klíma vôbec nemení. Ak vaša úzkosť pramení len zo strachu z narastajúcej hladiny morí, je to sotva vrchol ľadovca hrôz, ktoré už možno počas svojho života zažijú dnešní tínedžeri. Dnešné vlny horúčav a lesné požiare sú len predohrou k zmenám, ktoré nastanú. A prichádzajú rýchlo. Bez revolúcie v spôsobe života miliárd ľudí sa niektoré časti Zeme môžu do konca tohto storočia stať neobývateľnými a iné hrozivo nehostinnými.

Na svojej ceste do blízkej budúcnosti David Wallace-Wells predstavuje klimatické pohromy, ktoré nás čakajú a zmenia podobu sveta. Zároveň však otepľovanie planéty zmení aj našu politiku, kultúru, vzťah k technológiám a pohľad na históriu. Zmena klímy zasiahne všetko a pretvorí každý aspekt ľudského života.

Neobývateľná Zem je meditáciou nad devastáciou, ktorú sme sami spôsobili, a zároveň plamennou výzvou do boja. Viac ako polovicu uhlíka vypusteného do atmosféry sme vyprodukovali v uplynulých troch desaťročiach. Znamená to, že ak sme planétu priviedli na pokraj klimatickej katastrofy počas jednej generácie, zodpovednosť za to, aby sme sa jej vyhli, má tiež len jedna generácia. Všetci ju poznáme. Je to naša generácia.

Knihu Neobývateľná Zem si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

3. Šesť stupňov: Posledné varovanie. Rozhodnutia, ktoré určia budúcnosť Zeme

Keď pred trinástimi rokmi Mark Lynas napísal prvú knihu na tému, čo nás čaká pri globálnom oteplení od jedného po šesť stupňov, netušil, že mnohé predpovede, ktoré sa mali odohrať do polovice nášho storočia, sa naplnia v priebehu dekády. Aj preto namiesto aktualizovanej verzie napísal úplne novú knihu, ktorá dokazuje, že pri súčasnom stave klímy je poctivým postojom byť alarmistom. Mark Lynas precízne zaznamenáva najnovšie klimatologické poznatky a skúma, aké smerovanie sme určili našej planéte. Stupeň za stupňom mapuje potenciálne následky globálneho otepľovania a následnej klimatickej katastrofy.

Pri oteplení o jeden stupeň oproti svetu pred priemyselnou revolúciou – to je svet, v ktorom momentálne žijeme – obrovské lesné požiare spaľujú Kaliforniu a Austráliu, kým hrôzostrašné hurikány ničia pobrežné mestá. Pri oteplení o dva stupne sa roztopí polárna čiapka a z trópov zmiznú koralové útesy. Oteplenie o tri stupne spôsobí, že ľudstvu sa začnú míňať zdroje potravy a miliónom ľudí bude hroziť umieranie od hladu. Keď bude teplejšie o štyri stupne, veľké časti Zeme budú pre ľudí neobývateľné a miliardy ľudí sa stanú klimatickými utečencami. Oteplenie o päť stupňov bude znamenať, že Zem bude horúcejšia než kedykoľvek za uplynulých 55 miliónov rokov, kým pri oteplení o šesť stupňov zasiahne planétu bezprecedentné hromadné vymieranie druhov a ohrozený bude samotný život na Zemi.

Týmto stupňujúcim sa následkom sa stále môžeme vyhnúť, ale zostáva nám čoraz menej času. Ak máme zachrániť koralové útesy a arktické ľadovce, do desiatich rokov musíme do veľkej miery prestať spaľovať fosílne palivá. Ak to nedokážeme, riskujeme, že prekročíme bod zlomu, za ktorým sa klimatický chaos vymkne ľudstvu spod kontroly. Túto knihu nemožno ignorovať. Naozaj je to naše posledné varovanie.

Knihu Šesť stupňov si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

4. Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe. Dostupné riešenia a nevyhnutné zmeny

Bill Gates v tejto nástojčivej a presvedčivej knihe predkladá široký, praktický – a dostupný – plán zníženia emisií skleníkových plynov na nulu tak, aby sa svet vyhol klimatickej pohrome.

Bill Gates strávil uplynulé desaťročie skúmaním príčin a následkov klimatickej zmeny. S odborníkmi na fyziku, chémiu, biológiu, strojárstvo, politické vedy a financie sa zameral na to, čo treba urobiť, aby sme zvrátili environmentálnu katastrofu, ku ktorej planéta smeruje. V tejto knihe nielenže vysvetľuje, prečo sa musíme usilovať o nulové emisie skleníkových plynov, ale zároveň opisuje, čo treba podniknúť na dosiahnutie tohto dôležitého cieľa.

Predkladá nám triezvy opis výziev, ktorým čelíme. Čerpá zo svojich poznatkov o inováciách aj presadzovaní nových myšlienok na trhu a triezvo opisuje výzvy, ktorým čelíme. Vysvetľuje, v ktorých oblastiach už technológie pomáhajú znižovať emisie, kde ich možno využívať efektívnejšie, kde je nutný technologický prelom a kto na týchto zásadných inováciách pracuje. A napokon, predkladá komplexné riešenie, ako znížiť emisie na nulu – neponúka len návrhy na vládne opatrenia, ale aj na kroky, ktoré môžu urobiť jednotlivci, aby sa za dosiahnutie cieľa zodpovedali naše vlády, naši zamestnávatelia aj my sami. Bill Gates netají, že ide o náročnú úlohu, ale ak dodržíme vytýčený plán, bezpochyby je v našich silách tento cieľ dosiahnuť.

Knihu Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

5. Doba horúca

Planéta sa prehrieva a my žijeme v dobe globálnej krízy. Lepšie povedané: kríz, ktoré sa prekrývajú. Eriksen ponúka priekopnícky pohľad na problémy antropocénu, skúma problémy životného prostredia, ekonomiky a identity antropologickou optikou. Na podklade etnografických výskumov interpretuje vzťahy medzi lokálnymi udalosťami a globálnymi procesmi, ktoré neustále vznikajú v dôsledku ľudskej činnosti, a naopak. Dá sa ešte vystúpiť z tohto kolotoča, ak chceme žiť inak?

Thomas Hylland Eriksen (1962) je profesorom sociálnej antropológie na Univerzite v Osle a známy publicista. Napísal a zostavil viac ako pätnásť kníh, v ktorých sa venuje etnicite, globalizácii a multikulturalizmu. Patrí k ostrým kritikom nórskeho nacionalizmu, vystúpil tiež ako svedok obhajoby v procese s Andersom Breivikom.

Knihu Doba horúca si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)


Ak máte radi filozofiu a počuli ste o stoicizme, odporúčam vám knižný blog ,,Jedinou istotou v živote je zmen.“ – 5 kníh o stoicizme, ktoré by ste si mali prečítať, odkaz tu


6. Prorok a čarodejník. Dvaja priekopnícki vedci a ich protichodné vízie budúcnosti našej planéty

Počet obyvateľov Zeme dosiahne o tridsať rokov desať miliárd. Dokáže naša planéta uživiť toľkých ľudí? Aký svet to bude? Charles C. Mann v tejto jedinečnej, originálnej a dôležitej knihe objasňuje štyri veľké výzvy, ktorým čelíme – zabezpečenie potravy, vody a energie a vyrovnanie sa so zmenou klímy –, prostredníctvom kľúčovej práce a rozsiahleho vplyvu dvoch málo známych vedcov 20. storočia: Normana Borlauga a Williama Vogta.

Vogt (Prorok) bol intelektuálnym predchodcom environmentálneho hnutia a veril, že spotrebou presahujúcou to, čo nám naša planéta dokáže poskytnúť, nás prosperita privedie do záhuby. Borlaugov výskum viedol v päťdesiatych rokoch k vyšľachteniu moderných plodín s vysokými výnosmi, ktoré spôsobili tzv. zelenú revolúciu a zachránili milióny pred hladom. Tento Čarodejník z názvu Mannovej knihy veril, že veda sa naďalej dokáže vyrovnávať s problémami, ktoré nás čakajú.

Mann rozpráva osudy týchto vedcov a ich kľúčového vplyvu na dnešné debaty prostredníctvom príbehov siahajúcich od Mexika po Indiu, naprieč kontinentmi a oceánmi, z minulosti aj súčasnosti a s pohľadom do budúcnosti. Prorok a čarodejník je kniha originálna svojím konceptom, uštipačná svojimi pozorovaniami a dôsledne podložená faktami. Je to odporúčané čítanie pre každého, kto sa zaujíma, ako sme sa sem dostali, a aká budúcnosť čaká ľudstvo.

Knihu Prorok a čarodejník si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

7. Núdzový stav globálnej klímy. Riešenia pre lepší svet

„Na prvý pohľad hlavný problém zmeny klímy predstavujú skleníkové plyny. Sú však len symptómom. V jadre klimatickej krízy je sociálny problém… Klimatická zmena sa dá korigovať iba ak zmeníme naše správanie.“


Z tejto pozície analyzuje autor Graeme Maxton, ešte nedávno generálny tajomník Rímskeho klubu, systémové príčiny krízy našej civilizácie, aby sa tak dostal k systémovým riešeniam.
Ide teda o viac ako len redukciu uhlíka v atmosfére. Za ničením planetárneho ekosystému musíme vidieť dominantný systém kultúry, ktorý podporuje a priam núti ľudí do organizovaného drancovania prírody.

Takéto nastavenie nedokážu zmeniť individuálne akcie, ani apelovanie na uvedomelosť ľudí. Navyše, rozpad ekosystémov a narušenie klímy sú už v takom stupni, že pomôže len okamžitá, skutočne účinná záchranná akcia. Jej nevyhnutnou podmienkou je radikálna zmena ekonomického a politického systému v globálnom rozsahu.


„Ako sme sa dostali do tejto situácie, aké dôsledky môžeme očakávať a čo by sme mali ako jednotlivci a spoločnosť urobiť – práve o tom je táto kniha.“


Knihu Núdzový stav globálnej klímy si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

8. Život na našej planéte. Moje svedectvo a vízia do budúcnosti

Život na našej planéte je jedinečným svedectvom známeho bojovníka za zelenú planétu a moderátora, 94-ročného Davida Attenborougha.

Autor ako tvorca prírodopisných dokumentov precestoval svet a celý svoj život si uvedomoval ako človek ukrajuje z jedinečnej a nedotknutej prírody. David opisuje túto tragédiu dnešných dní a ponúka víziu pre budúcnosť, avšak s jednou podmienkou – ľudstvo musí začať konať ešte dnes. Musíme svetu navrátiť divokú prírodu. Podľa knihy vznikol aj úspešný dokument s rovnakým názvom, ktorý na jeseň uviedol Netflix.

Ľudstvo sa o Zem delí s prírodným svetom, v ktorom sa život vyvíjal miliardy rokov a ktorý dnes predstavuje najpozoruhodnejší životodarný zdroj všetkých čias. Otrasená stabilita našej planéty úzko súvisí s klesajúcou rozmanitosťou živočíšnych a rastlinných druhov. Kľúčom k navráteniu stability je preto obnovenie biodiverzity, ktorej pokles sme ako ľudstvo spôsobili. Musíme svetu navrátiť divokú prírodu.

Mám 94 rokov. Prežil som skutočne neobyčajný život a až teraz si začínam naplno uvedomovať jeho výnimočnosť. Keď som v mladosti začal cestovať, myslel som si, že sa nachádzam uprostred divokej, človekom nedotknutej prírody, no v skutočnosti to bola len ilúzia. Tragédia dnešných dní – postupné ukrajovanie z podielu divočiny a rozmanitosti druhov – sa už vtedy nepozorovateľným tempom odohrávala všade okolo nás.

Bol som svedkom tohto úbytku. Život na našej planéte je mojím svedectvom a zároveň víziou do budúcnosti. Prináša príbeh o najväčšej chybe ľudstva, a tiež o tom, ako ju môžeme napraviť za predpokladu, že začneme konať ešte dnes. Máme poslednú šancu na to, aby sme pre nás vytvorili dokonalý domov a obnovili ten úžasný svet, ktorý sme zdedili. Na uskutočnenie tejto vízie nám postačí vôľa.

Knihu Život na našej planéte si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)


Ak vás zaujíma téma kritického myslenia a racionality, odporúčam vám výber 20 kníh o kritickom myslení, odkaz tu


9. Zmena alebo kolaps. Prečo potrebujeme radikálny obrat

„Čelíme ekologickej kríze, ktorá ohrozuje prežitie ľudského druhu a svojím rozsahom a naliehavosťou presahuje naše predstavy. Napísal som túto knihu, aby som vysvetlil, prečo to zašlo až tak ďaleko a zároveň ponúkol nápady, ako problém riešiť. Chcem ľuďom pomôcť pochopiť vážnosť a naliehavosť situácie a vysvetliť, čo sa stane, ak sa nič nezmení. Predísť ešte väčšej katastrofe môžeme len vtedy, ak budeme mať realistický pohľad na prítomnosť i budúcnosť.“


Týmito slovami uvádza svoju knihu autor Graeme Maxton, donedávna generálny tajomník Rímskeho klubu. Od prvej správy Rímskeho klubu (Limity rastu) v roku 1972 sa hospodárska politika štátov, pred ktorou vedci varovali, v ničom zásadnom nezmenila – ostala závislá od rastu spotreby neobnoviteľných prírodných zdrojov a spôsobila obrovskú deštrukciu životného prostredia. Konzumná civilizácia sa tak dostala do situácie, keď vzájomná synergia globálnych problémov znemožňuje ďalšie pokračovanie vývoja ľudstva.
Ľudí čaká radikálne odlišná budúcnosť, než na akú ich tradične pripravuje rodina, školský systém, médiá a reklama. Kniha ponúka orientáciu v kríze dnešného sveta a naznačuje systémové riešenia.

Knihu Zmena alebo kolaps si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

10. Sliepka nedokáže zniesť kačacie vajce. COVID-19 ako šanca na riešenie klimatickej krízy

Pandémia COVID-19 môže byť odrazovým mostíkom pre rýchle zmeny potrebné na riešenie klimatickej krízy. Autori predkladajú presvedčivé argumenty, prečo musíme všetci okamžite konať a radikálne zmeniť všetky systémy, ktoré sú piliermi civilizácie a hospodárstva.

Z recenzií:

,,Zmenu musia viesť mladí ľudia, ktorí ešte nie sú infikovaní ekonomickým vírusom zabíjajúcim planétu. Je čas, aby nové politické vedenie vybudovalo menej sebeckú budúcnosť.“
Graeme Maxton, spoluautor, ekonóm, riadny člen Rímskeho klubu

,,Táto kniha je odvážna, dramatická a vizionárska. Vynikajúcim spôsobom vysvetľuje celý rad kríz, ktorým v súčasnosti ľudstvo čelí. Pandémiu COVID-19 predstavuje v novom svetle ako jedinečnú príležitosť na vybudovanie lepšej budúcnosti. Dúfam, že ľudstvo túto náročnú úlohu zvládne.“ Jorgen Randers, emeritný profesor klimatických stratégií, BI Norwegian Business School, Oslo

,,Kniha aj pre tých, ktorí ešte stále nedospeli k elementárnemu človečenstvu niesť zodpovednosť za vlastné skutky. Ľudstvo predsa nemôže uniknúť pred sebou samým!“
Juraj Genčanský, redaktor

,,Vlády musia konať okamžite, nie až keď budú následky ich nedbanlivosti a neschopnosti zdrvujúce. Ľudstvo má veľmi málo času na zavedenie potrebných radikálnych zmien.“
Bernice Maxton-Lee, spoluautorka, prednáša o zmene klímy a odlesňovaní

Knihu Sliepka nedokáže zniesť kačacie vajce si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

11. Klíma: Nový príbeh. Nejde o udržateľnosť, ale o to, čo chceme udržať

Klimatická zmena a ďalšie globálne výzvy pred nás kladú veľkú úlohu od základov pretvoriť našu civilizáciu a nanovo prerozprávať kultúrny príbeh, ktorý našim životom dáva zmysel a smerovanie. Myšlienkovo provokujúca kniha Charlesa Eisensteina (1967-) Klíma Nový príbeh do diskusie o klimatickej zmene prináša čerstvý vietor. Prichádza s celistvou perspektívou umožňujúcou nové uchopenie rámcov, taktiky a cieľov, s ktorými pri našej snahe zastaviť ničenie planetárneho ekosystému pracujeme. Eisenstein v nej ukazuje obmedzenosť dominantného prístupu k riešeniu klimatickej krízy, ktorý označuje ako uhlíkový redukcionizmus. Mnoho porúch klímy, ktoré dávame za vinu skleníkovým plynom, má svoje skutočné korene v rozpade ekosystémov a skutočne tvorivá reakcia na zmenu klímy by sa preto mala orientovať v prvom rade na regeneráciu ekosystémov. V čase, keď vstupujeme na cestu k spoločenskej a ekologickej regenerácii, táto kniha prichádza s odvážnym a presvedčivým pohľadom na svet postaveným na integrite a cite pre posvätný rozmer prírody i života.

Knihu Klíma: Nový príbeh si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

12. Naša (klimatická) zmena. Sprievodca pre tých, čo sa nechcú len prizerať

Príručka pre tých, čo sa nechcú len prizerať.
Stojíme na prahu zmeny a uprostred najzávažnejšej krízy, akú ľudstvo zažilo. Ešte dnes máme šancu ju ovplyvniť, ale nesmieme strácať čas.
Čo mám urobiť? Ako sa mám zapojiť? Ako môžem pomôcť pri riešení klimatickej krízy? Tieto otázky trápia mnohých, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť života na zemi a odpovede na ne hľadá práve kniha Naša (klimatická) zmena.

Aj keď k riešeniu môže prispieť každý z nás, neočakávajte návody na domáce kompostovanie alebo vegánsku kuchyňu, aj keď niekoľko rád ako zmeniť svoju domácnosť či život v knihe objavíte. Naším spoločným najdôležitejším nástrojom na riešenie klimatickej krízy však je občianska spoločnosť. A tak táto kniha je o tom, aká vážna je klimatická kríza, čo máme robiť, aby sme skutočne efektívne pomohli pri jej riešení, a ako sa môže zapojiť každý z nás.

Knihu Naša (klimatická) zmena si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

BONUSOVÁ KNIHA:

Prečo ľudia potrebujú krízy. Psychológia spoločenských zmien

Krízy zvyčajne vnímame ako nebezpečný, drahý a vyčerpávajúci stav, ktorý odvádza ľudskú energiu a pozornosť od bežnej agendy a priorít. Na ľudskú históriu sa dá pritom nahliadať ako na živú reťaz žánrovo rozmanitých, neraz tragických spoločenských kríz pretkaných len vzácnymi obdobiami prosperity a pokoja.

Cieľom tejto knihy je pozrieť sa bližšie na to, ako sa ľudia vyrovnávajú s krízami, nájsť opakujúce sa mechanizmy a vzorce správania, a zasadiť tieto poznatky do širšieho kontextu kríz, ktoré máme ako druh za sebou – ako aj tých, ktoré nás možno ešte len čakajú.

Jednotlivé kapitoly sa venujú aj týmto témam:

  • Kríza ako príležitosť na zmenu
  • Prečo sa cez krízy zvyšuje viera v nezmysly
  • Ako lockdown ovplyvnil naše sociálne vzťahy
  • Kríza duševného zdravia
  • Osobné financie v kríze
  • Globálne otepľovanie: hoaxy, fikcie a fakty
  • Psychológia klimatickej nečinnosti

Knihu Prečo ľudia potrebujú krízy si môžete zakúpiť na Martinuse (tu)

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

  1. Sme odkázaní na nerovnosť  diskrimináciu? (nad knihou Kód života), odkaz tu
  2. Predstavuje Bitcoin skutočné riziko pre vlády? odkaz tu
  3. Úvaha nad jedným samurajským kódexom, odkaz tu
  4. Ako nájsť sústredenie v nesústreden dobe (nad knihou Hlboká práca), odkaz tu
  5. ,,Jedinou istotou v živote je zmen.“ – 5 kníh o stoicizme, ktoré by ste si mali prečítať, odkaz tu
  6. 20. kníh o kritickom myslení, ktoré by ste si mali prečítať, odkaz tu
  7. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  8. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  9. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  10. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  11. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu
  12. Knižná nádielka 6 (2021) odkaz tu
  13. Knižná nádielka 7 (2021) odkaz tu
  14. Knižná nádielka 8 (2021) odkaz tu
  15. Knižná nádielka 9 (2021) odkaz tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)