Denník N

Depresia nie je voľba ani módny výstrelok

Foto: Petra Siažiková
Foto: Petra Siažiková

Pred viac ako desiatimi rokmi som sa začala intenzívne zaoberať štúdiom duševného zdravia. Keď si to porovnám, všimla som si, že ľudia lepšie reagujú na tému duševného zdravia dnes než pred pár rokmi.

„Patria medzi moje najlepšie životné zážitky vystupovanie na koncerte alebo pozorovanie sov počas mrazivých nocí? Žiaľ, aj počas mojich lepších dní a krajších zážitkov, vždy so mnou bola aj pani D.

Či počas môjho koncertného vystúpenia, keď som zažívala jedno zo svojich najlepších rozpoložení, sa na mňa vyškierala z tmavého rohu. Spolu s pani Anxietou si sadli za bar, kde si pripíjali na ich neprestávajúci vplyv. Síce, ich vplyv mohol niekedy poľaviť, ale stále zostal dostatočne silný na to, aby ma oslaboval.

Ani láska k prírode ma nezachránila. Pri potulkách lesom sme pozorovali sovy. Boli to nádherné zážitky, ale… ale aj spoza konárov stromov sa smiala pani D. Jej úškrn hovoril, že aj tieto pozitívne zážitky nikdy úplne nezosvetlia temnotu, ktorú mi prináša do života tak dlhý čas.

Mohla som zažiť niečo pekné, ale keď som sa vrátila domov, zrazu ma obklopila temnota a osamelosť. Nie samota, veď tá môže byť pekná.

Celý môj príspevok by nemal byť o tom, čo pekné alebo zlé som zažila, ale čo najkrajšie zažijem. A to bude práve to, keď konečne pani D. odíde kade-ľahšie a zoberie so sebou svoje kamošky: Anxietu, Osamelosť a podobné indivíduá, ktoré v našom svete nemajú tvár, zhmotňujú sa však v ľuďoch ako som ja.“

Foto: Petra Siažiková
Foto: Petra Siažiková

Pred viac ako desiatimi rokmi som sa začala intenzívne zaoberať štúdiom duševného zdravia. Bolo tomu tak preto, lebo som sa úplne zamotala do siete depresie a úzkosti. Čítala som knihy, články, aj som viedla diskusie s inými ľuďmi na túto tému. Tak isto som nahliadala do diskusných fór na internete. Možno si poviete, že to nie je veľmi relevantný zdroj informácií, ale ja som sa zaoberala aj tým, ako ľudia reagujú na tému duševných ťažkostí.

Keď si to porovnám, všimla som si, že ľudia lepšie reagujú na tému duševného zdravia dnes než pred pár rokmi. Možno k tomu prispel nárast duševných problémov v poslednom čase. Množstvo bežných ľudí vyšlo z anonymity, aby sa podelili so svojimi príbehmi so psychickým zdravím. Tak isto to čoraz viac robia aj známe osobnosti. Vznikajú nové organizácie, združenia na podporu duševného zdravia. Vytvárajú sa komunity, ľudia o tom otvorenejšie hovoria… ale stále to nie je ono. Stále máme pred sebou ešte dlhú cestu.

Ja som tiež vystúpila pred niekoľkými rokmi z anonymity skrývania svojich duševných ťažkostí. Hovorím o nich aj na svojom blogu, ktorý chystám vydať aj knižne. Samozrejme, prinieslo mi to veľa negatívnych reakcií, ale beriem to. Je to každodenná súčasť môjho života a komu sa to nepozdáva, je lepšie, ak sa naše cesty rozdelia čo najskôr.

Ilustrácie: Petra Siažiková
Ilustrácie: Petra Siažiková

Čo ma však mrzí je, že ľudia, ktorí sa dostanú zo svojich duševných problémov a je jedno akým spôsobom, po čase zabudnú. Zabudnú na to, aká je depresia strašná, že kedysi mali úzkosť…. Potom sa im zdá nezmyselné, že mne sa to nedarí, keď sa to podarilo im. Aj mňa to jeduje, že po toľkých rokoch a snahe, akoby neprišla žiadna zmena do môjho vnútra a stále sa topím v depresiách.

Tí, ktorí ste porazili psychické problémy, tak vám úprimne gratulujem, ale určite nezabúdajte na to, ako ste sa pri depresii cítili a aký bol boj s ňou ťažký. Pokiaľ ste vyhrali tento boj, nezabúdajte, že iní blízki ľudia z vášho okolia nemusia mať také šťastie. Nemusíte sa s nimi topiť v ich stavoch, ale neopúšťajte ich.

Pre rozširovanie povedomia o psychických problémoch sú práve dôležití aj tí ľudia, ktorí zažili a zvíťazili nad depresiou a úzkosťami. Tak isto aj ľudia ako ja s chronickými duševnými problémami, blízki duševne chorých, ktorí majú aspoň trochu pochopenia pre ich strádanie.

Čoraz viac sa v dnešných časoch skloňujú pre mňa nepochopiteľné výroky, že depresia je voľbou, dokonca módny výstrelok dnešných čias. Depresia tu bola aj v ďalekej minulosti, len sa na ňu inak nahliadalo. Dokonca, je veľmi veľa ľudí, ako som ja, ktorí aj napriek úpornej snahe a zmene životného štýlu, po absolvovaní liečby stále tápu hlboko vo svojich duševných problémoch. Negatívne a odsudzujúce naladenie okolia tomu veľmi kladne neprospieva.

Jedna psychologička mi nedávno povedala, že: „Niektorí môžu byť v depresii preto, lebo im tento stav niečo pozitívne dáva.“ Keď som sa nad tým zamyslela, ihneď mi napadlo, že by som sa vzdala čohokoľvek, čo mi depresia pozitívne priniesla, aby som sa jej už navždy zbavila. Pretože mi určite priniesla omnoho viac negatív a tých pár kladov mi rozhodne za to nestojí.

Blížia sa moje 34. narodeniny a ja len tŕpnem, ako to so mnou bude pokračovať ďalej.

Keď duša bolí a telo neposlúcha

To je názov knihy, ktorá vyjde v roku 2022. Je autobiografickou spoveďou ženy s depresiou a úzkosťami. Hovorí aj o svojich názoroch a myšlienkach na rozličné spoločenské témy. Kniha bude vydaná ako blogové príspevky, ktoré môžete čítať na tejto stránke. Knižné vydanie doplnia ilustrácie a básne, ktoré vytvorila autorka.

Facebook: Keď duša bolí a telo neposlúcha

Instagram: @keddusaboliateloneposlucha

Text, fotografie a ilustrácie: Petra Siažiková

Jazyková korektúra: Ivana Kriek

Tieto príbehy sú súčasťou činnosti OZ Psychiatria nie je na hlavu. Ak aj vy máte príbeh, s ktorým by ste sa radi podelili, napíšte nám. Ak ste fanúšikmi či fanúšičkami osvety v oblasti duševného zdravia, nezabudnite nás sledovať na Facebooku a Instagrame. Páči sa vám naša činnosť a radi by ste nás finančne podporili? Môžete tak spraviť na našom transparentnom účte. Ďakujeme!

Teraz najčítanejšie

Psychiatria nie je na hlavu - logo

Psychiatria nie je na hlavu

Cieľom iniciatívy Psychiatria nie je na hlavu je búranie negatívnych mýtov ohľadom psychických ťažkostí. Zároveň snažíme dosiahnuť rovnocenné práva ľudí s psychickými problémami.