Denník N

Zrkadlo slovenského parlamentu alebo čo priniesla jeho 40. schôdza?

Foto: www.nrsr.sk
Foto: www.nrsr.sk

Prehľad zákonov, ktoré parlament podporil a nepodporil na svojej 40. schôdzi.

Keďže sa dnes skončila 40. schôdza parlamentu, zhrnula som aké zákony poslanci a poslankyne podporili a aké nie. Myslím, že to ukazuje dokonalý obraz o súčasnom parlamente.

Parlament nepodporil

  • Odstránenie diskriminácie pri nároku na vdovský/vdovecký dôchodok pre osoby s 1 a žiadnym dieťaťom (návrh)

Cieľom tohto návrhu bolo odstránenie znevýhodnenie vdovcov a vdov, ktoré majú jedno alebo žiadne dieťa. V súčasnej dobe majú nárok len na jeden rok vdovského/vdoveckého dôchodku a následne musia čakať až do dosiahnutia dôchodkového veku, aby mohli ďalej túto dávku poberať.

  • Zverejňovanie platových rozdielov žien a mužov na rovnakých pozíciách (návrh)

Cieľom návrhu bolo zavedenie povinnosti zamestnávateľov s počtom zamestnancov/kýň nad 50 osôb zverejňovať raz ročne informácie o platových rozdieloch žien a mužov na rovnakých pozíciách. Takéto opatrenie má potenciál motivovať zamestnávateľov k odstraňovaniu nerovnakého odmeňovania žien a mužov. V súčasnosti zarábajú ženy o 9 % menej ako muži na rovnakých pozíciách. Považujú to koaliční poslanci a poslankyne za férové?

  • Benefity pre očkovaných zamestnancov a zamestnankyne (návrh)

Premiér Eduard Heger sa dnes vyjadril, že štát spravil všetko pre čo najvyššiu zaočkovanosť. Naozaj? Lebo napríklad včera parlament neschválil návrh zákona, vďaka ktorému by zamestnávatelia mohli svojich zamestnancov/kyne motivovať k očkovaniu dodatočnými dňami dovolenky alebo finančným príspevkom.

  • Životné partnerstvá pre všetky páry (návrh)

Poslanci a poslankyne tiež odmietli návrh zákona, ktorý by do právneho poriadku zaviedol inštitút životného partnerstva. Tento by jednak odstránil diskrimináciu párov rovnakého pohlavia, ktorú Slovensko od svojho vzniku stále nedokázalo odstrániť. A zároveň by umožnil právnu ochranu aj pre páry odlišného pohlavia, ktoré z rôznych dôvodov nechcú vstúpiť do manželstva. Ľudské práva však zjavne nie sú v súčasnom parlamente prioritou.

  • Právo dieťaťa na prítomnosť rodiča v nemocnici (návrh)

Cieľom návrhu bolo zavedenie práva na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri zdravotníckych úkonoch. Napríklad v prípade, ak sa dieťa ocitne v nemocnici, mohol by sa rodič dovolávať tohto práva, aby dieťa nemuselo byť v nemocnici v tejto stresujúcej situácii samé.

Parlament podporil

  • Čistky v štátnej správe (návrh)

Parlament definitívne schválil návrh zákona, vďaka ktorému budú môcť generálni/e tajomníci/čky služobných úradov aj bez uvedenia dôvodov odvolať vedúcich zamestnancov/kyne.  Ak si ešte spomínate na  vizuálnu pomôcku Igora Matoviča, na ktorej mal pyramídu panáčikov a čiaru nakreslenú pod horným z nich ako symbol toho, že ich odpolitizovanie štátnej správy bude spočívať iba vo výmene toho horného panáčika. Tak týmto zákonom sa čiara posunula o nejakú tú úroveň nižšie. A namiesto odpolitizovania štátnej správy tu máme pravý opak.

  • Vrátenie na dopracovanie orbánovského návrhu zákona, ktorý by znemožnil prístup k informáciám o homosexualite a rodovej identite pre osoby do 18 rokov (návrh)

V dôsledku tohto návrhu by mladí ľudia mali sťažení prístup k informáciám o homosexualite a rodovej identite. A to by v zraniteľnom čase obdobia coming outu mohlo mať závažné dopady na ich duševné zdravie. Vďaka tomu, že poslanci a poslankyne tento návrh vrátili na „dopracovanie“, bol opätovne predložený na najbližšiu schôdzu. A ešte k nemu pribudol aj ďalší v obdobnom znení. Bravó!

  • Obmedzenie práv žien a prístup k interrupciám (návrh)

Do II. čítania posunuli Záborskej návrh zákona, ktorého cieľom je obmedziť prístup žien k bezpečným interrupciám a smerovať postupne k ultimátnemu cieľu, ktorým je úplný zákaz interrupcií. Okrem iného návrh zavádza povinnú 96-hodinovú lehotu „na rozmyslenie“ pre ženy, ktoré sa rozhodli podstúpiť interrupciu. Alebo zákaz reklamy o možnostiach interrupcie, v dôsledku ktorého by sa pod hrozbou sankcie pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti znížila dostupnosť informácií o interrupciách pre ženy, ktoré tieto informácie potrebujú a vyhľadávajú.

Čo viac dodať.

 

 

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.