Denník N

Už sa viac menej vie, prečo vznikajú trombotické komplikácie, napr. po Astre.

Lepsia je fotka s Bushom, ale tá nie je free.
Lepsia je fotka s Bushom, ale tá nie je free.

Na začiatku roku 2021 boli zaznamenané trombotické komplikácie po podaní covid vakcíny od firmy Astra-Zeneca.
Priznala to aj EMA a síce sa tvrdilo, že profit prevažuje riziko, ale tie rozumnejšie krajiny, napr. Nemecko a Dánsko Astrou medzičasom očkovať prestali.

Medzičasom sa totiž zistilo, že trombotické komplikácie sú často spojené s nízkym počtom krvných doštičiek, zvýšenou hodnotou tzv. D dimeru a sú diagnostikované v intervale približne 5-30 dní po očkovaní.

Vec sa má tak, ako sa predpokladalo.
Vakcína nespôsobuje iba prepis DNA do spike proteínu a vytvorenie príslušných protilátok proti spike proteinu.

Paralelne k tomu sa v ľudskom tele odohrávajú aj iné reakcie.
Asi u 6-10% očkovaných sa odohráva reakcia, pri ktorej vznikajú protilátky proti proteínom krvných doštičiek. To ešte neznamená, že u rovnakého počtu ľudí dôjde k závažným komplikáciám. Je to ale dôkaz o tom, že napriek tomu, že vakcíny boli testované a schválené, vyvolávajú reakcie, o ktorých sa pri ich schvaľovaní nevedelo. Novinkou teda je, že riziku nie sú vystavení iba tí ľudia, ktorí majú nejaké klasické rizikofaktory pre vznik trombózy.
Ako si to teda predstaviť?
Sekvencia je asi (v skratke a zjednodušene) takáto:
Časť vakcíny príde do kontaktu s proteínom krvnej doštičky. Táto kombinácia je rozpoznaná imunitným systémom. Vytvoria sa teda nielen protilátky proti spike proteínu, ale aj proti jednému konkrétnemu proteínu vznikajúceho v krvnej dostičke (PF4). Táto protilátka vedie za splnenia ešte iných predpokladov k aktivácii zrážania krvi. Nie je to tak našťastie u každého. Dobrá správa je, že oficiálna frekvencia závažných trombotických komplikácií je asi 2:100 000.
Zlá správa je, že to je frekvencia počítaná z počtu ľudí, u ktorých sa na to prišlo.
Reálna frekvencia komplikácií bude niekde medzi tými 6-10% a frekvenciou 2:100000.

Táto situácia mi pripomína tú fotku, keď sa bývalý americký prezident s plnou vážnosťou pozerá cez ďalekohľad a nedá si dole klapky.
Tým, že (okrem iných) nemecký profesor Greinacher, roky sa špecializujúci na heparin indikovanú trombozytopéniu (HIT), popísal podrobný patomechanizmus vzniku trombóz po vakcinácii Astrou (VITT), sme sa dostali do situácie, kedy si tie klapky z ďalekohľadu nejaký ten mesiac môžeme dať dolu. Porozhliadnuť sa už dá bez toho, aby ste boli označený za konšpirátora.
Tým nechcem vôbec nijak zľahčovať Covid-19 a nikoho ani nahovárať a už vôbec nie odhovárať od očkovania (disclaimer).
Astrou sa plánujú naočkovať ešte stovky miliónov ľudí. Je fajn, že ľudia a ich doktori o týchto veciach môžu byť otvorene informovaní a dnes už reagovať na prípadné komplikácie účinnou liečbou.

Správa z dnešného tisku: (odkaz tu) Vláda dnes schválila možnosť darovať dva milióny vakcín AstraZeneca v hodnote vyše 3,7 milióna eur prostredníctvom iniciatívy Covax pre chudobné krajiny.
Ja by som k nim doplnil manuál, ako postupovať pri vzniku trombotických komplikácií od profesora Greinachera. To sa už ale na jednu A4 nevojde.
Aj keď na druhej strane, my sme takýto manuál k 15 000 vakcínam (odkaz tu), za ktoré sa osobne poďakovala prezidentka Čaputová prezidentovi Macronovi, svojho času tiež nedostali.

PS: Preventívny odber protilátok (anti PF4) sa k dnešnému dňu neodporúča.

Teraz najčítanejšie