Denník N

Vila v Cannes -sága pokračuje

Canes timidi vehementius latrant quam mordent – bezzubí psi viacej štekajú ako hryzú

Už sme si zvykli, že úspešný filmový trhák má pokračovanie. Obvykle ho nazývame dvojka, trojka (Taxi, Votrelec), ale môže byť označovaný aj ako návrat – Múmia sa vracia.

Voliči Oľano určite radostne zajasali, keď si plní pýchy  na úspechy vlády pod jej premiérmi, pripomenuli prelomový bod v predvolebnom zápase – video z Cannes o vile pána Počiatka. Nejeden vyronil slzu dojatia, že boli schopní zvoliť tak skvelý tím. A národ plače s nimi.

Na tlačovej besede sa úspešní politici potrebovali podeliť s obecenstvom o ďalšom brilantnom úspechu v ich vládnutí, veď prečo si nechávať dobré správy len pre seba.

Nuž dozvedeli sme sa, že francúzska strana informuje, že niečo začali vo veci robiť. Našťastie chudokrvnosť francúzskych informácií vyvažovali dôležité odhalenia politika, ktorý sám z praktických dôvodov prepísal svoj majetok na manželku, o tom, že sa šíria reči o  nemorálnom  prepisovaní majetkov na manželky zo strany iných politikov. No fuj.

Skvele zapôsobilo najmä lamentovanie nad tým, že bude asi pozde postihovať zlých politikov, keď budú bezdomovcami. Osobitné čaro mu dodalo, že odznelo z úst človeka, ktorý sa ani na poste premiéra netajil tým, že je takmer bezdomovec. Hrdo to uviedol vo svojom majetkovom priznaní. Takýto status skromnému slovenskému národu najlepšie definuje úspešného lídra.

Veľmi rozumne si počínal aj na poste ministra financií, keď dal občanom pekný príklad v tom, že keď sa vo financiách nevyznajú, je lepšie ponechať ich v rukách svojich manželiek.

Hoci neprajníci sa veľmi snažili spochybniť jeho odborné kvality a spôsobilosť, našu skvele zorientovanú   prezidentku  nevyrušili natoľko, aby ho na tento post nemenovala. Veď  prezidentský palác  patrí medzi tie bohémske typy, ktorým na peniazoch nezáleží a aj bez schváleného rozpočtu vykúzlia dosť peňazí na fungovanie svojho nákladného života.

Ale naspäť do Cannes. Z tlačovky sme zistili , že páni nemajú ani potuchy, či sa s vecou  zaoberá aj slovenská prokuratúra,  keďže vyšetrovateľom  úniky informácií zo spisov  sťažujú vyšetrovanie. Neostáva iné, len si krátiť čas čakania poučnými tlačovými besedami.

Súčasný generálny prokurátor,  ako veľmi objektívne poznamenal politik,  bol v čase, kedy sa o probléme s vilou  dozvedela verejnosť,  ešte prokurátorom špeciálnej prokuratúry, takže mal konať tam, napriek tomu, že mal nehodných nadriadených.

Do politického prejavu špeciálneho prokurátora o úspechoch v lige výnimočných a spoločenstve prsteňa sa správa o pokrokoch vo vyšetrovaní okolo vily pána Počiatka už nezmestila. Veď bola bohatá na iné hodnotné úspechy, medzi ktorými nesporne kraľuje prepustenie výnimočných vyšetrovateľov z väzby, do ktorej ich dala zavrieť zlá inšpekcia, čo niektorá tlač veľmi správne prorocky interpretuje ako zbavenie viny. Veď prečo by sme mali veriť viac vlastným očiam a ušiam, pokiaľ ide o zabezpečené odposluchy, než tomu, čo hovorí pán špeciálny.

Súčasná vláda predviedla, že v razancii dosiahnutia cieľa zatvárania mafie si nedáva rukavičky a nie je precitlivená na zvolené metódy,  nepotrpí si na zbytočné „slovičkárenie“ o tom, kto je a kto nie je mafiou.

Tlačová beseda nezabudla ani na ďalší prelomový úspech súčasnej vlády- objav, že zákon o preukazovaní pôvodu majetku je  bezzubý. Razantne sa zasadili za zmenu –  očakávali, že  ministerstvo spravodlivosti s niečím príde. Hoci toto ministerstvo už prišlo s kadečím, v tejto otázke zatiaľ veľavravne mlčí.

Keďže však tento rezort po voľbách pripadol strane, z ktorej vyrástol aj mladý politik, ktorého ekonomickú situáciu pred začatím politickej kariéry prezentujú jeho neprajníci veľmi nelichotivo, ale ktorá podľa kritikov nabrala rýchly kurz nahor po jeho brilantných politických úspechoch spoločne so skvelým účinkovaním jeho materskej  strany Za ľudí,  bude sa musieť jej  volič  uspokojiť  s oznamom o „objavení Ameriky“ v tom, že zákon je prakticky nepoužiteľný. A samozrejme o tom, že za to môže Fico.

Chápeme, že  by asi nebolo veľmi pragmatické prijať prísnejší zákon v čase, keď preferencie voličov naznačujú, že bude v krátkej budúcnosti razantne využitý najmä na politikov súčasnej vládnej koalície, ktorým majú  čoskoro padnúť do lona parádne zárobkové možnosti vo forme fondu obnovy, ktoré tvoria tmel, ktorý spojí aj nespojiteľné, ako dokazuje súčasná vládna koalícia.

Z tlačovej besedy vyplýva, že ak si voliči OĽANO a Za ľudí mysleli, že tieto dve strany sa po voľbách riadne ujmú riadenia štátu, tak asi došlo k hlbokému nedorozumeniu. Sľúbili predsa voličom dotiahnuť do konca boj s mafiou.

Ich reálna vládna politika je dôkazom o tom, že svoje predvolebné sľuby plnia. Veď inému, ako boju s mafiou sa  ani nevenujú.

A my vieme, že to nie je „brnkačka“, ale vážna a veľmi ťažká úloha, a preto chápeme, že neostáva čas na také  podružné problémy ako je situácia v zdravotníctve, ceny energií, štátny rozpočet, školstvo, poľnohospodárstvo a iné. Veď to voličom ani nesľubovali. Tí neskúsení, ktorí uverili programovému vyhláseniu, by si mali zájsť k psychiatrovi.

Medzi nesporné úspechy patrí, že pán dočasne poverený policajný prezident sa vo svojom rezorte šikovne zorientoval a na tlačovej besede, ktorá určite vojde do dejín policajného zboru, jasne zadefinoval, čo je v pozadí problémov v policajnom zbore. Temné sily.

Keďže prvým krokom k odstráneniu problému je jeho identifikácia, slovenský volič po tomto odhalení už začína mať pocit, že komisia pre obnovu dôvery v právny štát má na jeho psychiku blahodarný  vplyv.

Iná úspešná strana tiež napĺňa svoj politický program. S geniálnou ľahkosťou rieši problémy, ktoré tu roky traumatizovali spoločnosť. Trápia nás ceny energií ? Netrápme sa, prestaňme ceny energií regulovať, nechajme tomu voľný priebeh. Potom keď sa parádne zvýšia, pochopíme, že sme sa v minulosti trápili zbytočne, lebo skutočné problémy nás len čakajú.

Nezamestnanosť tiež nie je problém, zrušením úradov práce fakticky zanikne. Pretože ak sa o nezamestnaných prestaneme zaujímať, nebudeme ich evidovať, prestanú nás mátať hrozivé štatistiky.

A keďže všade je pracovných príležitostí neúrekom a peniaze ležia na zemi, len ich pozbierať, netreba plytvať verejnými zdrojmi na podpory nezamestnaným, keď ich môžeme oveľa efektívnejšie investovať do obrnených vozidiel, ktoré Slovensko potrebuje  ako soľ.

A keďže všade vrcholí ďalšia vlna obľúbenej pandémie, je ideálny čas na to, aby sme trochu priškrtili rozpočet zdravotníctva, pretože hádam nebudeme plytvať peniazmi na to, aby sa ľudia povaľovali po nemocniciach a nič nerobili.

Slovenský volič a občan si rád zaplatí predraženú analýzu toho, v čom všetkom zlyhali Ficove vlády a za čo všetko môže Fico. Za platy ministrov a koaličných poslancov pravidelne dostávame plnokrvné rozbory  Ficových zlyhaní, medzi posledné vychytávky určite patrí oneskorené otvorenie  slovenskej expozície na výstave v Dubaji.

Za rôzne variácie na tému „lebo Fico“ radi zaplatíme ministrom 4 roky ich platy, veď štát nastavený „lebo Ficom“ pobeží aj bez ingerencie ministrov. Ale aby sme boli spravodliví, minister vnútra predviedol husársky vlastenecký kúsok, keď v poslednej chvíli využil svoj politický vplyv, aby nebodaj nezávislá polícia s rozviazanými rukami nezlyhala v boji s mafiou.

Ak by sme náhodou nadobudli pocit, že táto vláda pre nás vlastne nič neurobila, rozhodne za to bude  niesť zodpovednosť francúzska prokuratúra a samozrejme Fico.

 

 

Teraz najčítanejšie

Viktória Hellenbart

Smelo môžem napísať, že sa celý život venujem právu, hoci som pôvodne chcela robiť všetko okrem práva, a najviac zo všetkého som túžila byť veterinárom, ale veci sa vyvinuli inak. Od júla 2001 mám samostatnú advokátsku prax v Lučenci a som teda celý život "vidieckym advokátom". Láska k prírodným vedám ma od začiatku viedla k porovnávaniu a hľadaniu prírodných zákonov v práve. Napriek, a verím, že len "zatiaľ"prevažujúcim skúsenostiam, som si istá, že morálne zákony v spoločnosti sú rovnako nemenné a neporušiteľné ako zákony prírodné. Gravitačný zákon nie je neporušiteľný v tom, že nemožno jednoducho vyskočiť z 12. poschodia, ale následky jeho porušenia sa dostavia a tie sa už ignorujú ťažšie. A rovnako fungujú zákony morálne, možno ich porušiť, ale následky sa dostavia a v tomto prípade ich pocítime všetci..