Denník N

Dobrovoľné dane a pritom ich postačujúci výber? Zaveďme viditeľné peniaze

Po dlhšej pauze som začal opäť podnikať. S postupujúcim časom, ako sa blíži daňové priznanie začínam zvažovať možnosti ako optimalizovať svoje príjmy tak, aby napríklad v prípade že nabudúci rok náhodou prídem o zákazku som nemusel platiť šialené odvody vzhľadom na to, že práve nemám prácu.

English version

Optimalizácie typu založiť sro, nechať si živnosť, kľučkovanie medzi strelenými konštantami štátu (vedeli ste napríklad, že keď máte obrat do 49 790 EUR platíte 15% daň z príjmu, ak však budete mať obrat 49 791, daň Vám stúpne na 21% – inými slovami 1 zarobeným EURom prídete o 6% obratu – teda približne 3000 EUR? To okrem iného  spôsobí takú záplavu kreatívnych nápadov ako obrat umelo znížiť z napríklad 60 000 na požadovaných magických 49 790, že by sa o tom dali písať bájky. Richard Sulík by si mal na takéto konštanty posvietiť.

Celý tento cirkus okolo výberu daní mi príde ako zbytočne drahé divadlo, ktoré je akurát priestorom pre všelijaké pokútne praktiky a celé odvetvie kreatívnych účtovníkov. A to ešte nie som platcom DPH (a teda sa neorientujem ako to funguje tam) Karuselové podvody boli za Fica zdá sa našim národným športom.

Skrátka musí to ísť aj inak. Ako by to asi mohlo fungovať som si prečítal v druhej polovici 90tych rokov v knihe Neala Donalda Walcha Hovory s Bohom 2. Na Slovensku vtedy zúrila Mečiarova privatizácia a tak rozdiel medzi tým, čo sa dialo na Slovensku a tým akú spoločnosť popisoval autor v knihe, bol taký zdrvujúci, že mi došlo, ako hlboko sme pomýlení. Autor v knihe písal o tom, že v skutočne rozvinutých spoločnostiach – teda takých kde nechce nikto nič na úkor niekoho iného sú peniaze plne transparentné a viditeľné. Vrátane majetkov samozrejme. Neviem odkiaľ mal autor informáciu ako to v takých spoločnostiach funguje – keďže minimálne v slnečnej sústave taká spoločnosť pravdepodobne neexistuje. V najhoršom prípade si to iba dopočítal. Lenže, keď som o tom začal hlbšie uvažovať dospel som k rovnakému záveru. Urobiť peniaze plne transparentnými je totiž krok a takým dosahom, že podľa mňa môžeme spoločnosť ktorá bude na takýchto princípoch fungovať nazvať novým druhom spoločenského systému. Plne viditeľné peniaze by riešili také penzum problémov súčasnej spoločnosti, že napriek nevôli ktorá táto myšlienka v dnešných ľudoch na prvé počutie vyvoláva, že rozhodne stojí za to sa o takúto zmenu pokúsiť.

Ale aby som príliš neodbočoval od témy tohto článku. Podľa Walscha zdaňovanie vďaka tomu, že peniaze sú plne transparentné (Zabezpečiť sa to dá vždy dostupným bankovým informačným systémom – niečo ako facebook, kde si každý môže za určitých podmienok pozerať majetky a peňažné toky kohokoľvek iného) funguje tak, že je plne dobrovoľné alebo minimálne dramaticky menšie ako je to súčasnosti. Myslím že v knihe píše o 10%. Ľudia vďaka tomu, že vidia kto dane platí, koľko a z akého obratu začnú meniť svoje správanie. Do centra pozitívnej pozornosti sa dostávajú takí, ktorí nemajú problém sa so svojim úspechom podeliť so zvyškom spoločnosti. To vytvára tlak, ktorý je dostatočný na to, aby sa spoločnosť ufinancovala. Dane vo forme zrážok zo zisku by navyše pri existencii centrálneho zúčtovacieho systému v ktorom by bol evidovaný každý cent, mohli prejsť na financovanie formou kvantitatívneho uvoľnovania – ktoré by bolo ale plne pod kontrolou správcu centrálneho zúčtovacieho systému v spoločnosti. Inflácia by sa dala stanoviť dopredu v takomto systéme. Alebo lepšie povedané deflácia. S vedeckým pokrokom by mali ceny totiž klesať s časom a nie rásť.

Odkedy som si Walschovu knihy prvýkrát prečítal ubehlo takmer 25 rokov. Myšlienka tak zásadne ovplyvnila moje rozmýšlanie, že som sa rozhodol jej venovať hlbšie. Založil som webovú stránku https://viditelnepeniaze.sk a začal pracovať na informačnom systéme, ktorý by spĺňal požiadavky , ktoré sú pre beh takéhoto niečoho potrebné. (Napríklad nepriestrelnosť zapísaných údajov v systéme. Aby niekto nemohol o 10 rokov prísť s tým, že táto transakcia nebola taková ale maková. Veľmi prínosnú úlohu v designe takého niečoho zohral Bitcoin a blockchainová technológia, ktorú dobre otestoval)

Ak Vás myšlienka ohľadom zviditeľnenia peňazí zaujala, navštívte prosím stránku projektu. Rozoberám ju tam zhora nadol, zľava doprava. A úplne najväčšiu radosť mi urobíte ak sa i zapíšete svojim emailom na odber noviniek. Občas Vás budem informovať ako sa darí.

Ďakujem,

Peter Boško

Teraz najčítanejšie