Denník N

Finančná správa ohlásila viacero noviniek. Ako sa dotknú bežných smrteľníkov?

Leto skončilo, dni sú kratšie, už sa skôr stmieva a tak, namiesto toho, aby sme do polnoci pobehovali von, prichádza čas dlhých tmavých večerov, študovania rôznych materiálov a legislatívnych zmien, ktoré začnú platiť od nového roka.

Aj Finančná správa si pripravila v posledných dňoch pre nás účtovníkov a daňovníkov niekoľko noviniek, resp. zmien, s ktorými sa stretneme skôr či neskôr v komunikácii s touto inštitúciou.

Poďme sa na ne pozrieť bližšie:

1/ Obojstranná komunikácia s Finančnou správou

Finančná správa avizovala, že s účinnosťou od 1. 1. 2022 spustí obojstrannú elektronickú komunikáciu s klientami, čo v praxi znamená, že budeme ukrátení o moment rozčúlenia, keď si ako splnomocnené osoby nájdeme každý druhý deň v schránke žltý lístok, alebo momentov, kedy nám klient volá s infarktom, pretože si taký lístok ešte len našiel v schránke.

Aj socializácia v radoch na pošte skončí a takto usporený čas môžeme využiť na preberanie elektronických zásielok z Finančnej správy. Ak sa pýtate ako, prichádza rozuzlenie – cez portál www.slovensko.sk.

Finančná správa bude s daňovníkmi namiesto žltých lístkov komunikovať prostredníctvom portálu www.slovensko.sk a ich elektronických schránok. Áno, viem, aj minimálne polovica mojich klientov nepracuje s touto elektronickou schránkou, ale myslím, že to už nie je problém nás účtovníkov.

2/ Finančná správa zverejnila manuál k daňovej kontrole

Finančná správa na svojom webe zverejnila manuál o tom, ako prebieha daňová kontrola k dani z príjmov a čo všetko je možné v rámci nej požadovať.

Ako nejaká všeobecná pomôcka pre daňovníkov je to fajn, my skúsenejší však vieme, že v realite sa daňová kontrola nezriedka podobá skôr policajnému výsluchu ako daňovej kontrole a kontrolóri požadujú omnoho viac dokladov a dôkazov, oproti tomu, čo je zverejnené v tomto manuáli.

Účtovník poučený krízovým vývojom daňových kontrol vie, že si má už zapisovať aj ŠPZ dodávateľov, meno matky dodávateľa za slobodna, oblečenie skladníkov a podobne….

Takže fajn, len by som chcela vedieť, do akej miery sa v prípade daňovej kontroly reálne môžem oháňať týmto dokumentov a tým, že odo mňa požadujú nadprácu?

3/ Zmena podpisových certifikátov

Možno ste už zistili, možno tak zistíte v nasledujúcich dňoch pri podpisovaní prehľadov alebo daňových priznaní k DPH, ale k 29. 9. 2021 prestali platiť aktuálne podpisové certifikáty, ktorými podpisujeme a odosielame podania do podateľne FS.

Pre opätovné zasielanie je potrebné stiahnuť si aktualizáciu certifikátov zo stránky www.slovensko.sk a nechať systém všetky potrebné softvéry preinštalovať.

V prípade, ak vám ani po preinštalovaní certifikátov nebudú fungovať, skúste staré dobré osvedčené – reštart počítača alebo notebooku, a potom by to malo znovu fungovať.

Verím, že sa mi podarí opäť vám pravidelne prinášať informácie zo sveta podnikania, účtovníctva alebo daní, ktoré vám pomôžu vo vašej práci a spoločne nám uľahčia život.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.