Denník N

ŠTUDENTI MICHAL A ARTUR: Na vlastnej koži sme si vyskúšali prácu v oblasti elektromobility. Ako to dopadlo?

Bolo to zaujímavé! Strávili sme totiž týždeň po boku skúsených expertov a nahliadli do výskumu, vývoja a výroby inovatívnych batérií do elektromobilov v rámci intenzívneho shadowing programu. Ako to dopadlo a aké sú naše pocity?

Ahojte, sme Michal Krkoška a Artur Eliseev a radi by sme sa s vami podelili o letnú kariérnu skúsenosť. A verte, že to bolo zaujímavé! Mali sme totiž možnosť vyskúšať si prácu v slovenskej firme InoBat, kde sme sa zúčastnili intenzívneho shadowing programu v rámci BATTERYacademy. Strávili sme nejaký čas po boku skúsených expertov a nahliadli do sveta výskumu, vývoja a výroby inovatívnych batérií do elektromobilov. Ako to však naozaj prebiehalo? A dokázal tento program naplniť naše očakávania? Alebo to bolo práve naopak? Čítajte ďalej a všetko sa dozviete.

  • PREČO SME SA ROZHODLI DO SHADOWING PROGRAMU PRIHLÁSIŤ?

MICHAL: Mám 19 rokov a študujem informatiku na Technickej univerzite v holandskom Delfte. Od mala ma zaujímajú technológie, veda aj jazyky. Aj napriek tomu, že o InoBat-e som sa dopočul tesne pred touto stážou, shadowing program ma ihneď zaujal a myšlienka slovenského zeleného start-upu sa mi zapáčila. Začal som teda googliť potrebné informácie o tejto firme a zistil som, že InoBat pracuje na vývoji efektívnejších elektrobatérií, čo ma ako nadšenca vedy zaujalo a neváhal som sa prihlásiť.

ARTUR: Ja mám 27 rokov a študujem medzinárodné ekonomické vzťahy na EUBA v Bratislave. Pôvodom som však z Bieloruska, konkrétne Minska. Tu som viac ako 5 rokov pracoval v sfére medzinárodnej logistiky so zameraním práve na ťažké nákladné automobily. Popri škole som tiež pracoval na part-time ako finančný analytik. Technologické inovácie zo sveta elektroniky a IT aktívne sledujem už 15 rokov, zaujíma ma však aj fyzika, ekonomika, geopolitika, psychológia a strategické hry. Preto bol pre mňa shadowing program od BATTERYacademy veľmi zaujímavý a lákal ma. Mal som tu totiž možnosť zoznámiť sa s fungovaním úspešnej slovenskej firmy pôsobiacej v sfére priemyslu, realizácie a recyklácie inovatívnych bateriek.

 

  • NAŠE OČAKÁVANIA SA LÍŠILI. AKO TO VO FINÁLE DOPADLO A AKO PROGRAM PREBIEHAL?

MICHAL: Musím sa priznať, že moje očakávania pôvodne neboli vysoké, dúfal som však, že budem môcť nazrieť do vnútra tak rýchlo rastúceho start-upu a vypočujem si argumenty odborníkov, prečo by mala byť elektromobilita budúcnosťou automobilového priemyslu. Po ukončení programu však môžem prehlásiť, že prekonal moje očakávania a bol naozaj nabitý! Hneď prvý deň sme trávili v prítomnosti Paľa Krokoša, ktorý nás extrémne rýchlo oboznámil s problematikou elektromobility a do pár hodín nás dokázal presvedčiť o tom, že batériový biznis je ozaj perspektívnym fachom. Aj zvyšné dni sme trávili po boku zvučných mien ako je Paul Hancock, Vadim Ustinov či Victoria Vernarecova. Ďalší odborníci, ako Oto Pisoň nás oboznámili s komplexnými procesmi v rastúcich firmách a na vlastnej koži sme zažili aj meetingy exekutívy. Aby toho nebolo málo, naše vedomosti o medzifiremných vzťahoch či právne a finančné poznatky doplnili Simona Blašková, Matej Druska či Henrich Hajdin. Jednou z čerešničiek na torte tohto nabitého týždňa bola aj prehliadka budúceho R&D centra vo Voderadoch s Petrom Dubovským. Práve tu by už o necelý rok malo pracovať viac ako 150 vysokokvalifikovaných odborníkov v oblasti výskumu batérií.

ARTUR: U mňa boli prvotné očakávania optimistickejšie ako u Michala. Ja osobne som očakával, že táto skúsenosť bude prínosom pre môj kariérny rast a rozšíri aj moje vedomosti o elektromobilite. Naše fungovanie v InoBat však Michal opísal veľmi trefne a shadowing program moje očakávania jednoznačne naplnil. V skratke by som rád doplnil už len to, že sme mali možnosť vypočuť si riaditeľov oddelení a C-level management, ktorí nám prezentovali zaujímavé výzvy zo svojej práce. Manažéri sa s nami podelili o svoje skúsenosti, poznatky a radi zodpovedali všetky naše otázky. Perfektné bolo aj to, že sme mali priestor aj na neformálnu komunikáciu s vysokokvalifikovanými odborníkmi počas coffee-breakov a chutných obedov.

 

  • AKO SA HOVORÍ, VŠETKO MÁ SVOJE PLUSY AJ MÍNUSY. AKO TO BOLO V TOMTO PRÍPADE?

MICHAL: Páčila sa mi rôznorodosť pozícií, do ktorých sme mohli nazrieť. Zažili sme deň v koži ľudí z PR, HR, finančného oddelenia, marketingového oddelenia, ale aj ľudí z exekutívy. Najviac ma však fascinovala energia, ktorá vo firme prevládala. Ešte nikdy som nevidel také množstvo talentovaných ľudí na jednom mieste, ktorí sa na seba usmievajú a vtipkujú. Táto atmosféra pre mňa aj naďalej ostáva veľmi pozitívnou spomienkou a inšpiráciou do ďalšieho pracovného života. A mínusy? Jednou z chybičiek krásy bol len „vybookovaný“ program, vďaka ktorému som každý večer padal do postele vyčerpaný. InoBat naozaj splnil to, čo si človek predstaví pod pojmom „intenzívny shadowing program“. :) Mohol prebiehať možno 2 týždne, nie len jeden. Druhou drobnosťou bolo občasné menenie naplánovaných aktivít kvôli zmenám v programe niektorých z našich koučov.

ARTUR: Bolo ozaj veľmi cítiť, že InoBat zamestnanci radi navzájom spolupracujú a snažia sa, aby bol program BATTERYacademy pre študentov čo najviac prínosný. Dokonca nám boli poskytnuté aj dôležité (či dokonca dôverné) údaje o spoločnosti. Veľmi transparentne sme diskutovali aj o rôznych krízových bodoch, ktorými si InoBat prešiel, o stratégii, ale aj výzvach súčasného InoBat-u aj jeho budúcnosti. V chybičkách krásy súhlasím s Michalom v tom, že občas sme prechádzali fluktuáciou tak nabitého programu. Celkovo mám však na tento projekt veľmi dobré spomienky. Bolo ozaj príjemné aspoň na tú chvíľu cítiť, že ste súčasťou tak priateľskej, produktívnej a pozitívnej atmosféry.

 

  • NÁŠ POHĽAD NA ELEKTROMOBILITU SA ZMENIL, VIDELI SME HMATATEĽNÉ ARGUMENTY

MICHAL: Môj pohľad na elektromobilitu sa vďaka týždni v InoBat otočil o riadnych 180°, a to vďaka hmatateľným argumentom o nízkej efektivite spaľovákov a nárastu kapacity batérií. Dokázalo ma to jednoducho presvedčiť, že spaľováky sa onedlho stanú len dinosaurom automobilového priemyslu.

ARTUR: Ja som pochopil, že rozvoj elektrobatérií zohráva ozaj dôležitú úlohu v rámci udržateľnosti a „zelenej budúcnosti“.

 

  • Z PROGRAMU SME SI ODNIESLI VEĽA. ČO BOLO NAJHODNOTNEJŠIE?

MICHAL: Pre mňa najhodnotnejším poznaním, ktoré si z InoBat odnášam je, že aj na Slovensku môže vzniknúť firma, ktorá dokáže pekne atakovať globálny trh. Na vlastnej koži som sa presvedčil, že veľa ľudí má mylnú predstavu o tom, že kvalitné pracovné podmienky vie človek nájsť len v zahraničí. InoBat svedčí o opaku a dokázal ku nám prilákať popredných odborníkov z celého sveta.

ARTUR: Pre mňa bolo hodnotné na vlastné oči vidieť, ako sa tvoria business procesy a stratégie rozvoja v rýchlo rastúcej slovenskej firme, ako sa správajú vysokokvalifikovaní špecialisti medzi sebou, ako fungujú jednotlivé oddelenia, ale aj to, ako sa koordinuje činnosť celej firmy. Zistil som veľa o trhu, výrobe aj technológiách moderných batérií.

 

  • ŠTUDENTI, MÁME PRE VÁS ODKAZ! BUĎTE AKTÍVNI A ÚSPECH DOSIAHNETE AJ NA SLOVENSKU

MICHAL: Stáž v InoBat-e bola pre mňa neoceniteľnou pracovnou skúsenosťou. Vďaka priateľskej atmosfére a prepracovanému programu sme sa ako stážisti už po 5 dňoch dokázali úplne vcítiť do atmosféry inovatívneho technologického start-upu. Bolo to obohacujúce a stáž v InoBat-e by som odporučil každému iniciatívnemu študentovi. A môj odkaz pre študentov? Zapájajte sa do čo najväčšieho počtu aktivít, či už ide o šport, spoločenské aktivity či súťaže. Vďaka tejto mojej skúsenosti v InoBat som si ja osobne napríklad upevnil svoje presvedčenie o svojom budúcom kariérnom smerovaní. InoBat mi tiež ukázal, že o prácu sa oplatí uchádzať aj u nás na Slovensku.

ARTUR: Takúto stáž mladším študentom určite odporúčam. Je to špičková a výnimočná možnosť. A môj odkaz pre študentov? Ak sa zúčastníte shadowing programu práve v InoBat, určite sa každý deň dobre vyspite, keďže program je naozaj hustý :) Vopred si zaznačte najzaujímavejšie časti v rozvrhu celého programu a už na začiatku opíšte svoje očakávania.

DRŽÍME VÁM PALCE!

MICHAL KRKOŠKA
ARTUR ELISEEV

Teraz najčítanejšie

InoBat

InoBat je slovenská spoločnosť založená v roku 2019 zaoberajúca sa výskumom, vývojom, výrobou a recykláciou batérií s dlhodobým cieľom slúžiť európskemu trhu s novými energetickými riešeniami. Hlavnými odvetviami sú InoBat Auto, ktorý sa zaoberá R&D a výrobou batérií do elektrovozidiel, InoBat Energy, zaoberajúci sa skladovaním energie a InoBat Recyling, prinášajúci riešenie na recykláciu batérií. Okrem toho, InoBat pracuje aj na rozvoji InoBat Charging, ktorý rieši nabíjaciu infraštruktúru a InoBat Hydrogen pre vodíkové a alternatívne pohony. Najrozvinutejšou odnožou spoločnosti InoBat je InoBat Auto, ktoré umožňuje elektrickú mobilitu vytváraním svojich unikátnych batérií pre zelenší svet. Sme batériová spoločnosť „Discovery to Delivery“ s jedinečným výskumom a vývojom v oblasti výroby prinášajúcim riešenia šité na mieru pre svojich zákazníkov. www.inobat.eu

Tento blog je platený.