Denník N

Hegerovo rozladené kvarteto hrá Fica.

Robert Fico pozýva na Oldies párty do Rimaszombat, Vranovská spojka Boris 007 oznamuje, že nie je čas zomrieť, euroIgor kompletuje tlačiarenský stroj na dotlač rozpočtového deficitu a nedokonalý premiér Edo promuje Dunaj na región dialógu. A je to tak dobre lebo “dokonalosť nemá charakter“ (Peter Ustinov).

Všetko, čo funguje, zvykne byť časom povýšené na stratégiu a vo svete plagiátov a zaručených právd je čoraz ťažie nájsť originál (osobu), ktorému krajina zverí svoju budúcnosť. Ficovský prístup, že poslucháč nevie posúdiť hodnovernosť argumentácie, je generačne neprenosný a nedostavané pomníky jeho pontifikátov sú toho smutným dôkazom (diaľnica do Košíc …). Hurá k novým generačným omylom … (smajlík)

Zvyknime si, že predvolebný boj sa vedie na etapy s víťaznou koncovkou pre pôvodného outsidera volieb (Fico-Kiska-Matovič, Laschet-zelení-Scholz, Babiš-piráti-Fiala ?), že aj v televíznych debatách môžu vznikať koalície (traja kandidáti na kancelára v Nemecku), že médiá fungujú ako fatamorgána (vytvoria obraz hlavného nepriateľa), aby v závere kampane promovali “svojho“ demoskopicky (a teda demokraticky) favorizovaného víťaza.

Ficov výbehový model (národnej) sociálnej demokracie rieši sociálno-ekonomický rozmer, chýba mu ale ekologicko-koloniálny (nenapadá ma vhodnejší výraz). Ďalšia kolonizácia bude ekologická. Kým Boris Kollár považuje migrantov za tých, ktorí budú znásilňovať naše ženy a dcéry, Nemci ich učia jazyk a vštepujú pracovné návyky, aby sa mohli vracať do krajín pôvodu ako stredný manažment nemeckých firiem a ich záujmov. O technologickej prevahe Európy netreba hovoriť nahlas …

Mohol by som ironizovať, že na koncerte kvarteta odznie aj autorská prvotina Veroniky Remišovej – Ave Mária Trošková, ale pozdáva sa mi úvaha “Sabbatiniho z Podbrezovej“ o zelenej oceli a európskej úrovni produkcie. Že máme aj naviac, ako byť montážnou dielňou … a občas byť aj originálom a lídrom súčasne. Je skvelé, že futbalová Borussia Dortmund vystužila (reklamne) obranu ESETom, ale dnes to závisí aj od Richardovej solidárnosti a správnosti jeho rozhodnutí … príležitosť dorovnať poradičovské skóre na nulu …

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie