Denník N

Čo ma tehotenstvo naučilo o interrupciách

Ranné nevoľnosti sú rovnako hlúpe a nepresné pomenovanie ako materská dovolenka. Tehotenstvo nie sú len fotky na sociálnych sieťach s rastúcim bruškom a xy kilami navyše. Nezabúdajme, že byť tehotná, je byť jednou nohou v hrobe a údajná „pomoc“ Záborskej nič iné ako Trójsky kôň extrémnej náboženskej ideológie.

Tolstoj napísal:„… Absencia práv ženy nespočíva v tom, že by nemala volebné právo alebo právo sedieť v lavici, ale v tom, že vo svojich láskyplných vzťahoch sa nerovná mužovi… Vzrušujú ženu, dávajú jej všetky druhy práv, ktoré sú rovnaké ako práva mužov, ale naďalej na ňu hľadia ako na predmet, a tým ju vychovávajú od útleho detstva a vo verejnej mienke ...“  Ako poukázala sudkyňa ESĽP Yudkivska, keď si to prečítal Čechov, lekár z povolania, bol v úžase ako málo Tolstoj vedel o ženskej sexualite, jeho úsudky považoval prinajmenšom za diskutabilné a odhaľujúce ignoranta, ktorý sa neobťažoval prečítať si zopár kníh napísaných odborníkmi.

19 návrhov za posledné 2 roky na obmedzovanie ľudských ženských práv je dôkazom, že podobných ignorantov a ignorantiek, ktorí/é sa pasujú za ochrancov a ochrankyne nenarodeného splodeného života je žiaľ plný parlament.

„Je potrebné podporiť a obnoviť prirodzenú úlohu ženy donosiť svoj plod, aby nehľadala ľahšiu cestu v podobe interrupcie. Takzvaný dobrovoľný potrat – v prvých dvanástich týždňoch tehotenstva na žiadosť ženy – je morálne zlo a treba sa naň takto pozerať. “  Čo je prirodzenou úlohou muža pán ústavný právnik Ľalík nespomenul, no zrejme to bude moralizovanie o úlohách žien a ich poslaní, životoch, zdraví a obmedzovaní ich práv. No a ako ďalej uvádza:“Druhou stranou mince je tiež zodpovednosť najmä ženy za otehotnenie, ktorá sa z diskusie o potratoch vytráca.“ Lebo vraj toľko prostriedkov na zábranenie otehotnenia nikdy nebolo. Ženy by samé neniesli zodpovednosť ani v prípade, že by konzervatívci neblokovali sexuálnu výchovu, dostupnú anikoncepciu a antikoncepcia by bola výlučne pre ženy… dovtedy budeme dúfať, že títo páni bez viny už počuli aspoň o prezervatívoch.

Zodpovedné sú teda vraj ženy. Inkvizičná (ne)logika a jeden z mnohých iných predpotopných názorov o padlých, nezodpovedných ženách, ktoré rozťahujú nohy, kariéristkách a sebeckých bytostiach, ktoré si nechcú pokaziť postavu… Vďaka bohu, za uvedomelých a zodpovedných mužov, ktorí vedia moralizovať len o životoch iných. Ochrancov splodeného nenarodeného života. Veď moralizovanie je jednoduchšie ako pomoc tým narodeným. Je jednoduchšie šikanovať ženy, ktoré sa rozhodli pre interrupciu ako prichádzať s návrhmi na lepší a spravodlivejší život pre tých už narodených.

Prestaňme sa konečne tváriť, že tehotenstvo je prechádzka ružovou záhradou, jemná nepríjemnosť a malý zásah do práva na súkromia. Tehotenstvo je extrémny zásah do organizmu, obrovská záťaž na psychiku a stav s trvalými následkami. Nevoľnosti 24/7 celé mesiace, únava a nespavosť, bolesti panvy a chrbta, pocity úzkosti a strachu, obmedzenie mobility, prípadne pobyt na lôžku, cukrovka, problémy s dýchaním…ak vám plod tlačí na obličku a dostanete obličkový záchvat…smolka…trpte neznesiteľnými bolesťami do pôrodu alebo kým sa nepohne…Pôrodné bolesti a starostlivosť sú nehumánne. Pôrodom to však zďaleka nekončí… Bolesti chrbta, nástrihy, dorezené brucho, dobitá kostrč, popôrodné depresie, zapálené prsníky, natrhnuté zadky, ochabnuté panvové dno, diastázy brušných svalov, inkontinencia…a v niektorých prípadoch smrť…“Maličkosť.“ A to sa nebavíme o všetkých ostatných oblastiach života, do ktorých tehotenstvo zasahuje.

Je absurdné, že diskusiu na túto tému vedú prevažne muži, ktorých sa žiadne z vyššie uvedeného netýka. Ak chcú zachraňovať životy nech to robia so svojim telom a svojimi orgánmi. Prosím, choďte darovať obličku alebo si zo solidarity skúste chodiť s natrhnutým zadkom…Ak by sa téma interrupcií týkala mužov, tabletky by boli bezplatne a k dispozícii na každom rohu. Pôrodná a popôrodná starostlivosť by pravdepodobne tiež vyzerala úplne inak.

Ženy nepotrebujú lehoty, aby sa vedeli rozhodnúť, čo je pre nich najlepšie. Ženy potrebujú informácie a podporu, nie prekážky a zákazy. A už vôbec nepotrebujú rady a morálne súdy frustrovaných mužov bez materníc. Ženy potrebujú spoločnosť, ktorá rešpektuje ich práva a chráni ich pred ideologickými útokmi, ktoré sa snažia o ich obmedzenie.

Tehotenstvo ma len utvrdilo v tom, že rozhodnutie patrí výlučne žene a morálnym zlom sú jedine ľudia, ktorí blúznia o svojej morálnej superiorite.

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Natalia Kochanova

Verím v rovnosť, ľudské práva a nespravodlivosť beriem osobne. Všetky názory sú moje súkromné a pripravené vo voľnom čase.