Denník N

Zdaňovanie kryptomien

zdanovanie kryptomien

Poslednú dobu čoraz častejšie uvažujem nad tým, ako je naša krajina 100 rokov za opicami. Zaostávame v niektorých prípadoch nielen za západom, ale už aj za východom. A to teraz abstrahujem od vecí ako šírenie a propagovanie dezinformácií, očkovanie proti covidu, či snaha o všelijaké kroky (míľové kroky) späť od jednej nemenovanej pani poslankyne. Vec, na čo teraz narážam, je zdaňovanie a konkrétne zdaňovanie kryptomien.

V roku 2017 slovenský zákon digitálne aktíva poriadne ani nepoznal. A vyzerá to, že to bolo asi lepšie. To, s čím následne v roku 2018 prišla vtedajšia vláda nemá hlavu ani pätu. V tomto sme možno aj „najlepší“ na svete. Podľa mňa žiadna krajina nemá zákon o zdaňovaní kryptomien napísaný tak, že každý daňový poradca si ho vysvetlí inak a nevedia ho vysvetliť (a teda ani poradiť čo s tým) samotní pracovníci daňového úradu.

V prvom rade definícia kryptomeny na Slovensku je takáto: „Virtuálnou menou sa rozumie digitálny nositeľ hodnoty, ktorý nie je vydaný ani garantovaný centrálnou bankou ani orgánom verejnej moci, ani nie je nevyhnutne naviazaný na zákonné platidlo, nemá právny status meny alebo peňazí, ale je akceptovaný niektorými fyzickými alebo právnickými osobami ako platobný prostriedok a ktorý možno prevádzať, uchovávať alebo s ním elektronicky obchodovať.“

Kryptomeny sa na Slovensku majú zdaňovať pri predaji, avšak iba v prípade, že vám pri predaji vzniká výnos. Pokiaľ predávate v strate, tú si nemôžete odrátať od základu dane.

Za predaj virtuálnej meny sa považuje akákoľvek výmena, napríklad výmena virtuálnej meny za majetok alebo peňažnú hodnotu, výmena virtuálnej meny za poskytnutie služby alebo jej odplatný prevod, a to aj výmena za inú virtuálnu menu.

Z takéhoto príjmu potom musíme zaplatiť zdravotné odvody 14% a k tomu daň z príjmu 19 alebo 25%. Dokopy, ak zarobíme vlastnou šikovnosťou na kryptomenách, viac než tretinu zisku odovzdáme štátu.

A teraz to Kocúrkovo

Štát definuje kryptomenu ako niečo, čo nemá status meny alebo peňazí. Napriek tomu chce, aby sme zdaňovali aj výmenu jednej kryptomeny za druhú. Pochopím, že chce zdaňovať výmenu kryptomeny za eurá, pretože viem vypočítať, za koľko eur som nakúpila a za koľko predala… čiže mojím vstupom aj výstupom je mena, ale zdaňovať výmenu jednej kryptomeny za druhú?

Úplne primitívny príklad poukazajúci na túto absurdnosť: Predstavme si, že kryptomeny sú ovocie. Mám euro. Za to euro si kúpim jedno jablko. Potom to jablko vymením za hrušku, ktorá v danom momente stojí 1.20 eur. Hrušku neskôr predám, ale medzitým stratila na svojej hodnote a tak ju predám za 90 centov. Napriek tomu, že som na začiatku urobila nákup za euro a na konci mám iba 90 centov, čiže celkovo som v strate, musím zaplatiť daň z príjmu, ktorý mi vznikol, keď som jablko vymenila za hrušku. Čiže z príjmu 20 centov. Jablko a hruška nie sú považované za menu, eurá sú. Napriek tomu musím platiť daň z príjmu potenciálnych 20 centov a nesmiem si uplatniť stratu 10 centov, ktorá mi v konečnom dôsledku vznikla v reálnej mene…

Takže asi tak… dáva to zmysel, však?

A to som ešte nespomenula, že na Slovensku musíte platiť daň, aj keď kryptomeny ťažíte. A ak nemáte živnosť, alebo nie ste právnická osoba, tuším si nemôžete znížiť základ dane o výdavky, ako je nákup ťažobnej jednotky (CPU, atď), či elektrina. Do nákladov si môžete dať iba preukázateľne vynaložené výdavky na ťažbu. Ako preukážete, koľko spotreby energie šlo na ťažbu a koľko na bežný chod domácnosti? Čiže musíte zdaniť všetko, čo vyťažíte.

Samotná výška dane tiež neoslní. Mnoho krajín pristupuje k zdaňovaniu kryptomien podobne ako k zdaňovaniu iných kapitálových príjmov. Krajiny ako Nemecko, či Rakúsko zdaňujú iba kryptomeny, ktoré sú v držbe menej ako rok. Kryptomeny nakúpené pred viac ako rokom majú 0% výšku dane. Maďarsko od začiatku roku 2022 znižuje daň z kryptomien z 30% na 15%. Poľsko má 17%, Česi majú dlhodobo daň z kryptomien na úrovni 15%. Portugalsko, Švajčiarsko, Singapur, Bielorusko, Slovinsko, Malta, Cyprus a staré známe daňové raje majú 0% daň.

Je teda jasné, že sme v tomto pozadu. Nástup novej vlády sľuboval úpravu tohto zákona, jeho úprava bola aj vo verzii druhého podnikateľského kilečka. Nenápadne to však bolo vyškrtnuté.

Na internete už zopár týždňov beží petícia za zrušenie alebo zníženie dane z kryptomien, vláda na to zatiaľ nijako nereagovala.

Riešenie?

Pomaly ale iste bude vrcholiť kryptomenový bullrun. Bude čas zbierať zisky. Otázka je, čo teda s tým?

Ja vidím momentálne jedinú možnosť. Odísť na viac než pol roka do jednej z krajín, kde sú nižšie dane ako na Slovensku. Ak budem v danej krajine viac ako 183 dní, musím platiť dane v danej krajine. Obdobne uvažuje viacero ľudí, ktorých poznám a držia kryptomeny.

Nevôľa zmeniť zákon a ísť s dobou teda spôsobí odliv hlavne mladých ľudí do zahraničia. Nie je to práve to, čo chcela táto vláda zmeniť?

Teraz najčítanejšie