Denník N

Energetika, financie a cestovný ruch sú v strednej a východnej Európe stabilné odvetvia, vhodné na investíciu

Vybrali sme pre vás po jednom blue-chip akciovom titule z krajín strednej Európy a Balkánu ako možné tipy na investovanie

Keďže dopyt po rôznych retailových investíciách na finančných a kapitálových trhoch neustále rastie, skúsil som sa pozrieť na top blue-chip investície v krajinách strednej Európy a Balkánu. Vybral som si zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Chorvátska a Slovinska po jednej spoločnosti a analyzoval ich investičný potenciál pre investorov.

Akcie TMR môžu byť dobrou dlhou investíciou

Začnime Slovenskom. Spoločnosť Tatry mountain resorts a. s. (TMR) je u nás spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami najväčší poskytovateľom služieb cestovného ruchu. Keď sa pozrieme na cenu jej akcií, vidíme za posledné tri mesiace pomerne veľký volatilitu (výkyvy). Pri investícii do TMR treba zvážiť, že podľa jej finančnej správy má finančnú rezervu na menej ako rok. To znamená, že v prípade ďalšej dlhodobej výluky môže mať problémy s pokrytím prevádzkových nákladov.

Minuloročné zisky TMR sú v porovnaní s výsledkom spred piatich rokov nižšie o 82,1 %. To všetko vďaka kríze COVID-19. Vzhľadom na dlhú a pomerne prísnu výluku na Slovensku považujú niektorí investori TMR za dobrú príležitosť na dlhodobú investíciu, keďže hodnota jej akcií je aktuálne nízka. To znamená, že investori kupujúci akcie TMR v tomto momente vsádzajú skôr na potlačenie pandémie (a postupný návrat cestovného ruchu do starých koľají) ako na dobrú zimnú lyžiarsku sezónu.

ČEZ je jasná voľba pre dividendových investorov

ČEZ a.s. je česká energetická spoločnosť, ktorej väčšinovým akcionárom je vláda Českej republiky. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že ČEZ patrí medzi príklady, ako riadiť spoločnosti národného významu.

ČEZ je najväčšou kótovanou spoločnosťou v strednej a východnej Európe s aktivitami v Českej republike, Nemecku, na Slovensku, vo Francúzsku a v Taliansku. Okrem expanzie mimo ČR je ČEZ veľmi zaujímavý, pretože má výrazne diverzifikované portfólio výroby energie: jadrová energia a obnoviteľné zdroje energie tvoria spolu 54,8 % jeho výroby energie, zvyšok sa vyrába najmä spaľovaním hnedého uhlia. Náklady spoločnosti na palivá sú nízke, nie sú závislé od cien komodít, hoci emisné kvóty sú pre spoločnosť stále dôležitou nákladovou položkou. Avšak v prípade vyšších cien elektriny zisk ČEZ rastie.

ČEZ dnes vyzerá solídne a dividenda vo výške 52,00 CZK (cena akcie je približne 800 CZK) za rok 2020 dokazuje, že je to voľba pre investorov zameraných na dividendy.

CapitalPanda-Peric-CEZ dobra volba pre dividendovych investorov

Vývoj ceny akcií ČEZ za posledných 5 rokov, zdroj: investing.com

Chorvátsko: Príležitosť na akcionársky vstup do poisťovníctva a cestovného ruchu

Veľká závislosť od cestovného ruchu spôsobuje Chorvátsku ťažkosti, ktoré sa najviac prejavili počas pandémie. V roku 2020 klesol chorvátsky HDP medziročne o 8,4 %, čo bol jeden z najvyšších prepadov v EÚ a Európe. Hospodárska aktivita sa koncom roka 2020 naďalej oživovala, ale v dôsledku opatrení pre zachovanie sociálneho odstupu bola pomalá. Vládna fiškálna podpora pomohla oživeniu, ale spolu s nižšou hospodárskou aktivitou viedla k nárastu verejného dlhu na 87,2 % HDP. Medzinárodný menový fond (MMF) však uviedol, že v roku 2021 očakáva rast chorvátskeho hospodárstva o 5,4 % a v roku 2022 o 5,8 % – vďaka možnému oživeniu služieb cestovného ruchu a investícií.

Zatiaľ čo čakáme na IPO spoločností InfoBip (prvý chorvátsky unicorn) a Rimac Automobil, objavuje sa zaujímavá spoločnosť na výrobu a predaj tabaku a tabakových výrobkov, ktorá predala svoju hlavnú činnosť spoločnosti British-American Tobacco a stiahla sa z tohto sektora – Adris Grupa d.d.

Súčasťou Adris Grupa d.d. (ADRS) je chorvátska Osiguranje (najväčšia a najstaršia poisťovňa v Chorvátsku), Cromaris, Adria Resort. S aktuálnou cenou akcie 466 HRK a dividendou 12,50 HRK za rok 2021 nie je pre investorov do dividend až tak atraktívna.  Spoločnosť je však jednou z najlepších možností pre dlhodobých investorov, ktorí chcú zachovať hodnotu svojich peňazí a získať expozíciu v chorvátskom sektore cestovného ruchu a poisťovníctva.

CapitalPanda-Peric-Adris vstupna brana do chorvatskeho cestovneho ruchu

Vývoj ceny akcií Adris Grupa za posledných 5 rokov, zdroj: investing.com

Maďarská OTP banka s vysokou ziskovosťou

Na maďarskú, exportne orientovanú ekonomiku mala pandémia jasný negatívny vplyv. Stabilný rast v rokoch 2016-2019 ktorý znížil mieru nezamestnanosti na 30-ročné minimá, skončil. Krátkodobé riziko bude pretrvávať, kým sa nevyrieši globálny nedostatok polovodičov, ktorý ovplyvňuje maďarskú výrobu automobilov. Rastie aj ďalší problém – starnúca a zmenšujúca sa pracovná sila si vyžaduje zvýšenie produktivity práce.

Hoci maďarské hospodárstvo počas krízy utrpelo, niektorým spoločnostiam sa darilo. Jednou z nich je banková skupina OTP Bank Nyrt. Za posledných 5 rokov zaznamenala OTP historický ročný rast 12,6 %, pričom aktuálna čistá zisková marža je 34 % (v porovnaní s 32,9 % v minulom roku). Pri aktuálnej cene 17 500 HUF nie je ročná dividenda 1,42 % pre investorov príliš atraktívna. Vzhľadom na vysokú ziskovú maržu tejto banky a atraktívny ročný rast napriek kríze by však táto spoločnosť mohla byť atraktívna pre investorov, ktorí investujú bezpečne.

CapitalPanda-Peric-OTP boduje vysokou ziskovostou

Vývoj ceny akcií OTP za posledných 5 rokov, zdroj: investing.com

Slovinsko

V Slovinsku došlo počas pandémie k výraznému poklesu všetkých zložiek okrem vládnej spotreby. Nezamestnanosť počas pandémie stúpla len minimálne (zo 4,4 % v roku 2019 na 5,1 % v roku 2020) a iba 14,4 % populácie je ohrozených chudobou, čo je hlboko pod priemerom EU (21,1 %).

Jednou z dobre vyzerajúcich spoločností je Petrol d.d., obchodník s ropou a ďalšími energetickými produktmi v Slovinsku a na medzinárodnej úrovni. Za posledných 5 rokov dosiahla firma ročný rast zisku len 2,9 %, najmä v súvislosti s ropnou krízou v polovici 2020. Obežný a dlhodobý majetok spoločnosti je väčší ako jej záväzky a nemala by mať problémy s pokrytím prevádzkových nákladov. Pomer dlhu k vlastnému kapitálu je 33,8 %.

Odbyt pohonných látok vyzerá nateraz stabilne a firma má v súčasnosti atraktívnu dividendu – podľa ceny akcií niečo vyše 5 % ročne. S oživením dopytu po rope má cena akcií väčší priestor na rast a pri porovnaní stability a možnosti rastu na najbližších 5 rokov by to mohla byť jedna z najlepších volieb na slovinskom trhu.

 

 

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.