Denník N

Protikovidové opatrenia by sme mohli zrušiť!

Inšpiratívne islandské čriepky.

Očkovaní aj neočkovaní spoluobčania: mám skvelú správu!

Už v súčasnosti by bolo možné zrušiť skoro všetky epidemiologické opatrenia v krajine v súvislosti s Covid-19. Úplne vážne!

Pri mojom nedávnom pobyte na Islande som to videl a počul na vlastné oči a uši. Rúška už nenosí skoro nikto ani vonku ani v interiéri. Ani na vidieku ani v hlavnom meste Reykjavík. Občas ich má nasadené obsluhujúci personál v hoteloch a reštauráciách z príkazu manažmentu, aby chránili hostí. Proste sloboda, po ktorej všetci tak túžia. Žiadna diskriminácia, žiadne delenie na očkovaných a neočkovaných.

Prečo to môže fungovať na Islande, a u nás sa takto trápime?

👉Možno preto, že Island má kompletne zaočkovaných takmer 76% obyvateľov, Slovensko len 44%.

👉Možno preto, že na Islande nezomiera v súčasnosti na Covid v podstate nikto, kým u nás v priemere 12 ľudí denne za posledný týždeň. Celkovo zomrelo na Islande na Covid 33 ľudí, u nás už pomaly 13 tisíc.

👉Možno preto, že pri vstupe do krajiny dôsledne kontrolujú zaočkovanosť a test, ktoré musíte mať. Pre nezaočkovaných niekoľko testov a karanténa navyše. K tomuto sme na Slovensku značne benevolentní.

Na Islande žije a pracuje pomerne veľa cudzincov, medzi nimi aj dosť Slovákov a Čechov. Trochu sa im, vzhľadom na miestnu drsnú klímu, čudujem, ale vzhľadom na miestne vysoké zárobky sa im už tak nečudujem. Každý z nich pri rozhovore bral očkovanie ako absolútnu samozrejmosť. Smutné zistenie je, že mnohým sa veľmi nechce domov, lebo im tie naše krajiny a myslenie ľudí v nich žijúcich pripadajú ako z dávnej minulosti. Jednoducho sa im nechce opäť čeliť bazálnej ľudskej hlúposti a intolerancii menšín, ktorej u nás máme toľko, akoby ju lietadlami rozsievali(s chemtrails podoba čisto náhodná 🙂).

Každý Islanďan a Islanďanka, s ktorým sme nejak komunikovali, rozpráva plynulo anglicky. V podstate sú dvojjazyční a teda neviem, či riešia nejaké svoje mindráky o možnej kvalite svojho rodného jazyka a prípadnom vyhynutí islandčiny na úkor angličtiny. Vzhľadom na to, že ich je nejakých 360 tisíc a islandčinu počujete všade, tak asi nie. Tak prečo to riešime často my, Slováci?

Tiež som všimol, že po ostrove sa pohybuje málo luxusných značiek automobilov. Niežeby neboli vôbec, hlavne v okolí Reykjavíku, ale oproti Slovensku ťažká “chudoba”. Vzhľadom ale na vysoko nastavené ceny a zjavne aj platy si myslím, že svoje priority v svojej spotrebe majú niekde inde.

Skúsme sa teda, vážení spoluobčania, zamyslieť, či by nebolo dobré sa inšpirovať malým národom, žijúcom v drsných podmienkach na severe Európy, kde je bežným javom sopečná činnosť, zemetrasenia, chlad, silný vietor s dažďom a snehom. A ešte k tomu aj polárna noc, ktorú ťažko znášajú aj miestni ľudia. Napriek tomu sa väčšina obyvateľov Islandu šťastná a spokojná.

No my v našej krásnej, prírodou veľmi neskúšanej krajiny máme minimálne polovicu občanov nespokojných, frustrovaných, závidiacich si navzájom pomaly aj chorobu, majúcich fóbie zo všetkého, počnúc cudzincami a končiac menšinami rôzneho druhu, ktorí sympatizujú s rôznymi bláznami a populistami a s mafiánskym a násilníckym pozadím, ktorých navyše aj volia. Očkovať sa nechcú a žijú v naivnom presvedčení, že covid ich zďaleka obíde. Možno naše mierne klimatické podmienky navodzujú pocit, že sa máme tak dobre, že sa všemožne snažíme, aby nám bolo horšie. No asi je tých dôvodov nášho masochizmu oveľa viac…

Teraz najčítanejšie