Denník N

Ako vplýva zaočkovanosť na regióny Slovenska

Na Slovensku sa začalo vakcinovať od 26. decembra minulého roka, keď sa medzi prvými dali zaočkovať vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik Mikas a ďalšie osoby, ktoré to mali propagovať. Nikto vtedy ani náznakom nepomyslel na to, ako by to mohlo dopadnúť s očkovaním dnes. Zaočkovanosť celej populácie sa hýbe len okolo 44 percent. V niektorých mestách sa s očkovaním darí viac, v niektorých menej. Zatiaľ čo Mesto Bratislava má zaočkovaných 64 percent obyvateľov, okresy ako Poltár a Rimavská Sobota sa ledva vyšplhali na 33 respektíve 34 percent. Prečo je to tak?

Na Slovensku sú už od začiatku tri tábory, ktoré ho buď podporujú, bojujú proti nemu alebo nevedia čomu veriť a čomu nie. Chýba nám neustále vysvetľovanie, prečo by sme sa mali dať zaočkovať, aké benefity nám to prinesie a hlavne ako očkovanie chráni nás a našich blízkych. Chodením do miest so slabou zaočkovanosťou by sa nám mohlo podariť presvedčiť nemalú časť váhajúcich občanov. Nerozhodných ľudí odhovárajú od očkovania hlavne takzvaní antivaxeri. Ich videá, ktoré nemajú s realitou nič spoločné sú na sociálnych sieťach zdieľané niekoľko tisíckrát. Ľudia tomu prikladajú vážnosť hlavne vtedy, ak im to pošle niekto z blízkeho okolia. Proti takýmto nepravdivým videám už aj zasahuje Polícia SR. Slabej zaočkovanosti nepomohli a ešte stále nepomáhajú pokračujúce vyjadrenia niektorých vysokopostavených politikov, ktorí na tom zarábajú politické body.

Od očkovanosti sa odvíja aj mapa Slovenska, ktorá je aktualizovaná na prezentácií každú stredu po rokovaní vlády. Týždenne môžeme vidieť prehlbujúce sa rozdiely pravidiel medzi juhozápadom a zvyškom Slovenska. V Bratislavskom kraji je situácia pokojná a ľudia si môžu užívať posedenie pri káve aj priamo v kaviarni, zatiaľ čo v okresoch ako je Námestovo a Tvrdošín môžu využívať iba terasy, čo v takomto jesennom počasí nie je výhra. Táto situácia nie je príjemná pre zákazníkov a už vôbec nie pre majiteľov prevádzok, ktorý sú nútení opäť predávať len cez okienko alebo to rovno zabaliť.

Príklad by sme si mali zobrať od severských krajín, kde sa zaočkovanoť vyšplhala už nad 80 percent, a tak si môžu užívať život bez akýchkoľvek obmedzení.

Teraz najčítanejšie