Denník N

Čo spôsobila vojna v Československu

Zdroj: Železničné múzeum ŽSR
Zdroj: Železničné múzeum ŽSR

Čím viac času som strávila v oblastiach vojnových konfliktov, tým viac sa zamýšľam nad povojnovou pomocou v Československu. Sme šťastný národ, ktorému sa podarilo vychovať aspoň 2 generácie v mieri, bez hroziacej vojny. Už neriešime každý problém zbraňami, tak ako mnoho iných štátov. Ale prestávame si vážiť to, čo máme. Pomoc v zahraničí nám začína byť ľahostajná. Zabudli sme na to, ako to po vojne vyzeralo u nás. Ako sme boli odkázaní na pomoc. Pomoc, ktorú vtedy poskytla UNRRA, prvá organizácia rodiny OSN. Hodnota pomoci poskytnutej Československu bola približne 335 mil. USD.

UNICEF tento rok oslávi 75 rokov od svojho vzniku. Vznikol po 2. svetovej vojne, pokračoval v práci UNRRA. Pri príležitosti výročia mi prešlo rukami mnoho fotografií a videí z obdobia po vojne. Európa, vrátane Československa, bola odkázaná na pomoc zo zahraničia. Československo sa dostalo na zoznam krajín, ktoré potrebujú pomoc a bolo na 6. mieste rebríčka UNRRA medzi krajinami najviac poškodenými vojnou. Patrilo k najviac zasiahnutým krajinám.*

Potrebovali sme všetko – jedlo, oblečenie, topánky, vybavenie do nemocníc, dobytok a nástroje pre poľnohospodárstvo, stroje, pohonné hmoty, ale aj chemické suroviny pre fabriky. Aby sa pomoc k nám vôbec z prístavu v Rumunsku mohla dostať, poslali nám stroje a náradie na opravu ciest a železníc, ako aj autá a náhradné súčiastky k nim. Celkovo Československo dostalo 1 629 000 ton tovaru. Finančná hodnota pomoci presahovala 300 miliónov USD.*

© UNICEF/UNI41888/Unknown: roku 1946 pracovníci Veterans Air Lines vyložili v Prahe 60 000 vajec, určených na liahnutie. Vajcia darovala agentúre UNRRA Americká asociácia pre zlepšenie hydiny z Illinois.

Doprava z prístavu Constanza do Trebišova trvala 40 dní. Vajíčka na liahnutie sliepok by takú cestu neprežili. A tak k nám doleteli lietadlom.

To, čo sa dialo po vojne aj na Slovensku, sa dnes deje v mnohých krajinách na svete. V krajinách zasiahnutých vojnovým konfliktom sú často poškodené cesty, nefunguje signál, je problém zohnať sklad. A dostať pomoc bezpečne k ľuďom, ktorí ju potrebujú je náročnejšie a drahšie ako ju nakúpiť.

Málokto rozumie tomu, aké je náročné dopraviť pomoc tam, kde je potrebná. Preto sme k výročiu UNICEF pripravili knižku aj rôzne video zostrihy, ktoré by sme chceli predstaviť do konca roka širokej verejnosti.

Ale hlavne by sme chceli k 75. výročiu darovať zo Slovenska aspoň 300 000 EURO na pomoc deťom, ktoré prežívajú práve teraz to isté, čo prežívali slovenské deti po 2. svetovej vojne. Darujte dobrý pocit spolu s nami. Bez vás to nepôjde.

 

*Zdroj: http://www.history.sav.sk/eknihy/Ludovit-Hallon-Miroslav-Sabol-Anna-Falisova-Vojnove-skody-a-rekonstrukcia-Slovenska-1944-1948-Hospodarstvo-infrastruktura-zdravotnictvo.pdf

Teraz najčítanejšie

Mária Sliacka

Začínala som ako dobrovoľníčka v Keni, neskôr som pracovala na koordinácii projektov v Keni, Južnom Sudáne, na Haiti, v Afganistane a Gruzínsku. Viedla som misiu na turecko – sýrskych hraniciach pre ľudí vo vojnou zasiahnutých oblastiach Sýrie, koordinovala som humanitárnu pomoc na Ukrajine, pracovala s mládežou na Slovensku. Keď som vyrastala, netušila som, že taká práca existuje. Bola som slovenskou reprezentantkou v plutvovom plávaní a rýchlostnom potápaní, vyštudovala som cestovný ruch na Ekonomickej fakulte UMB a pracovala ako hotelová manažérka. Každá skúsenosť je dobrá. Lebo nie je nič tak komplexné ako pomoc.