Denník N

Kresťanská politika na Slovensku – po slovensky?

Pre Slovensko je pomerne smutné, že celá slovenská „kresťanská politika“ je založená vlastne len na nadávaní na liberálov, progresívcov a slniečkarov. A osoby, ktoré ich podľa týchto „politikov“ predstavujú.

Videli sme dnes asi mnohí „predpubertálny“ výlev „kresťanského“ poslanca Tarabu.

Pre Slovensko je pomerne smutné, že celá slovenská „kresťanská politika“ je založená vlastne len na nadávaní na liberálov a progresívcov. A osoby, ktoré ich podľa týchto „politikov“ predstavujú.

Lebo bežná konzervatívna, či kresťanská politika, je založená na prinášaní riešení pre rodiny, pre ich rozvoj. Klasické kresťansko-demokratické strany sú väčšinou ekonomicky (stredo)pravicové, teda nižšie dane, efektívnejší štát, lepšie školstvo pre deti, lepšia ekonomika pre občanov.

Ale kde toto vidíte u slovenských „kresťanských“ politikov?

Skôr u nich vidíte preberať naratív – fašistov. Kde jedinou agendou sú útoky na iných – na „liberálov“, slniečkárov, ženy. Žiadne lepšie školstvo. Žiadne riešenia pre rodiny a deti.

Je to smutné, lebo nielen, že nemáme klasickú „ľavicu“ (Smer NIE je ľavica), ale nemáme pomaly už ani klasické konzervatívne či kresťanské strany (KDH stále na hrane).

Dnes najväčšími „kresťanmi“ sa pre nie malú časť Slovákov stavajú fašisti. A ich spôsoby.

Ale takto to Slovensko nevybudujeme. Takto budeme budovať len zákopy.

Mali by sme sa pomaly, ale isto, začať vracať k normálu, inak nás extrém pohltí. A z politiky, aj kresťanstva, ostane len nálepka.

Naučme sa opäť – nesúhlasiť, ale rešpektovať. Seba, iných, iný názor (pokiaľ nezachádza do extrému). A ak už tu chceme mať kresťanské strany, nedávajme ich do rúk fašistom.

Autor je okresným zástupcom strany SPOLU na Orave a členom predsedníctva strany SPOLU – občianska demokracia.

Foto: Penn State University.

Teraz najčítanejšie

Anton Piták

Som hrdý Oravák, Slovák a Európan. Túto krásnu krajinu, milujem a záleží mi na Slovensku. Záleží mi veľmi na tom, aby nám odtiaľ neutekali naše deti. Som občiansky demokrat telom aj dušou. Ako lokálny aktivista sa venujem výučbe programovania na krúžkoch, keďže štvrtá priemyselná revolúcia nás čaká a neminie. Moji žiaci sú úspešní výhercovia súťaží, programátori aj programátorky, a reprezentanti nášho Slovenska. Aktívne pracujem v strane Demokrati (predtým SPOLU), aby sme priniesli Slovensku lepšiu a kľudnejšiu politiku s občanom v strede záujmu. V týchto voľbách kandidujem za stranu Demokrati pod číslom 29. Zaujímam sa o lepšie školstvo pre naše deti, fungujúcu políciu a súdnictvo a profesionalizáciu (odpolitizovanie) štátnej/verejnej správy.