Denník N

Najbohatší muž sveta, sila intuície, geografie či Vedátorova novinka

Kto bol pravdepodobne najbohatším človekom a prečo o ňom nič väčšina z nás nevie? Ak ste fanúšikom histórie, možno vás zaujme nielen kniha Najbohatší muž všetkých čias o bankárovi Jakobovi Fuggerovi, ale aj novinka o Štefánikovi s názvom Milan Rastislav Štefánik, ktorej sme sa konečne po rokoch dočkali. Ak sa pohybujete vo vodách psychológie, určite vás zaujme kniha od behaviorálneho psychológa Dana Arielyho Aká drahá je intuícia. Ariely v nej na príkladoch ilustruje, ako sa v praxi prejavuje ľudská iracionálnosť. Keďže som už knihu začal čítať, môžem ju vrelo odporúčiť, je to fascinujúce čítanie. Rovnako aj ostatné knihy autora ako Psychológia peňazí či Aké drahé je zadarmo ma obohatili. Ak ste čítali knihy britského spisovateľa Tima Marshalla o geografii (napríklad V zajatí geografie, Rozdelený svet), možno vás poteší, že práve vyšla ďalšia jeho kniha s názvom Sila geografie v 21. storočí. Marshall sa tentokrát pozerá na geografické súvislostí, ktoré budú určovať ďalšiu podobu 21. storočia. Ak sledujete na Facebooku alebo Instagrame popularizátora vedy, tzv. Vedátora (alias Samuel Kováčik), asi vám neušlo, že Vedátorovi vychádza čoskoro kniha Obyčajné zázraky. Táto kniha mi príde ako ideálny darček, osobne sa tiež na ňu veľmi teším. Aktuálne sa dá predobjednať v zľave :-) . Nižšie nájdete základné informácie o knihách.


Najbohatší muž všetkých čias

Kto je najbohatší muž všetkých čias? Mark Zuckerberg? Elon Musk? Bill Gates? Ani náhodou. Ponorme sa hlbšie do dejín. Tento muž financoval veľké vojenské výpravy, ale aj Magalhaesovu plavbu okolo sveta. Zoznámte sa s Jakobom Fuggerom, najväčším bankárom a obchodníkom všetkých čias! Kto vlastne bol tento Rockefeller renesancie?

Knihu Najbohatší muž všetkých čias si môžete kúpiť tu

Milan Rastislav Štefánik

Kniha Milan Rastislav Štefánik – Muž, ktorý sa rozprával s hviezdami je prvá vedecká biografia tejto významnej osobnosti slovenských dejín. Historik Michal Kšiňan v nej pútavo približuje Štefánikov život na základe dlhodobého výskumu v archívoch deviatich krajín. Autor nás zavedie na pozemský raj na Tahiti, do exotického Ekvádoru, na nehostinnú Sibír, alebo do najvýznamnejších rímskych a parížskych salónov v snahe nájsť odpoveď na otázku, ako sa zrodil národný hrdina. Štefánik očaril mnohých ľudí vo svojich časoch, no stále v tom pokračuje…

Knihu Milan Rastislav Štefánik si môžete kúpiť tu

Aká drahá je intuícia. Prečo nás zdravý rozum vedie k nesprávnym rozhodnutiam

Dan Ariely vo svojej prelomovej knihe Aké drahé je zadarmo odhalil viaceré predsudky, ktoré nás vedú k nerozumným rozhodnutiam. Teraz v novej knihe odhaľuje prekvapivé negatívne a pozitívne účinky, ktoré môže mať iracionalita na náš život.

Okrem iného sa zaoberá aj týmito otázkami:

  • Prečo môžu vysoké odmeny znížiť produktivitu šéfov?
  • Prečo máme tak radi nábytok, ktorý si zostavíme sami?
  • Ako nám môžu zmätočné pokyny v skutočnosti pomôcť?
  • Prečo je pre nás pomsta taká dôležitá?
  • Prečo je taký veľký rozdiel medzi tým, čo si myslíme, že nás urobí šťastnými, a tým, čo nás naozaj robí šťastnými?

Ariely využíva údaje z vlastných originálnych a zábavných experimentov, aby vyvodil strhujúce závery. Vysvetľuje, ako prelomiť negatívne vzorce myslenia a správania a robiť lepšie rozhodnutia, od konfliktov v práci cez milostné vzplanutia až po hľadanie zmyslu života.

Knihu Aká drahá je intuícia si môžete kúpiť tu

Sila geografie v 21. storočí. Desať máp budúcnosti nášho sveta

Ak chcete pochopiť, čo sa deje vo svete, pozrite sa na mapu.

Svetový bestseller Tima Marshalla V zajatí geografie ukázal, ako sú možnosti každého národa obmedzené horami, riekami, moriami a betónom. Odvtedy sa geografia nezmenila, ale svet áno. V tejto novej objavnej knihe nás Marshall zavedie do desiatich regiónov, ktoré budú formovať globálnu politiku a moc. Zistíte, prečo je zemská atmosféra ďalším bojiskom sveta, prečo sa boj o Tichomorie práve začína a prečo je ďalšia utečenecká kríza v Európe bližšie, než si myslíte.

Desať kapitol venovaných Austrálii, Sahelu, Grécku, Turecku, Spojenému kráľovstvu, Iránu, Etiópii, Saudskej Arábii, Španielsku a vesmíru, je podaných s Marshallovým charakteristickým vtipom a nadhľadom. Je to zrozumiteľné a pútavé skúmanie sily geografie, ktorá formuje minulosť, prítomnosť, ale aj budúcnosť ľudstva.

Knihu Sila geografie v 21. storočí si môžete kúpiť tu

Obyčajné zázraky

„Prečo?“ sa nepýtajú iba deti, aby dokonale otrávili svojich rodičov, ale od nepamäti sa to pýtajú aj myslitelia, filozofi a vedci. Je to nesmierne dôležitá otázka, a len vďaka nej dnes vieme o svete pomerne veľa, alebo si to aspoň myslíme.

Samuel Kováčik, fyzik, ktorý stojí za projektom Vedátor.sk, rozpráva o vede fascinujúcim spôsobom. A to bez jediného vzorca či rovnice. Vysvetľuje bežné veci okolo nás – prečo je rastlina zelená, prečo Mesiac nespadne, ako vzniká dúha, odkiaľ sa berú oblaky či snehové vločky, prečo máme ročné obdobia. Pre niekoho to môže byť nuda, no pre Samuela sú to obyčajné zázraky a pre rodičov to môžu byť odpovede na detskú otázku – „prečo?“

Knihu Obyčajné zázraky si môžete kúpiť tu

Záverečná poznámka:

Ak máte radi knihy a rozmýšľate, čo si najbližšie prečítať, na mojom knižnom blogu nájdete rôzne knižné tipy, knižné úvahy či recenzie :-) Niektoré uvádzam nižšie:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  5. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu
  6. Knižná nádielka 6 (2021) odkaz tu
  7. Knižná nádielka 7 (2021) odkaz tu
  8. Knižná nádielka 8 (2021) odkaz tu
  9. Knižná nádielka 9 (2021) odkaz tu
  10. Predstavuje Bitcoin skutočné riziko pre vlády? odkaz tu
  11. Úvaha nad jedným samurajským kódexom, odkaz tu
  12. Ako matematika ovláda naše životy, odkaz tu
  13. 12 kníh o klíme, ktoré by ste si mali prečítať, odkaz tu

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)