Denník N

Praktický sprievodca veľkosťami prsteňov – aké sú najčastejšie?

Pri výbere zodpovedajúcej veľkosti prstienka panuje ľahká nervozita a obavy. Starosti môže spôsobovať to, že prstienok má byť prekvapenie. Ak dobre nepadne, môže to ohroziť celú čarovnú chvíľu. Alebo si možno neviete rady, ako v takejto situácii ďalej so šperkom naložiť. Práve preto sa budeme v nasledujúcich riadkoch snažiť vniesť do tejto témy jasno.

Ako merajú veľkosť prsteňa odborníci?

Je hneď niekoľko možností, ako zmerať veľkosť prsteňa správne. Jednou z nich je navštíviť profesionála, ktorý je vybavený špeciálnymi meracími krúžkami. Tým, že môžete vyskúšať niekoľko veľkostí, chvíľu ich na prste nechať a dobre sa rozmyslieť, si budete oveľa istejší. Súčasne aj uvidíte, ako dobre sa dá krúžok pretiahnuť cez kĺby. Ak máte väčšie kĺby, musíte to brať do úvahy, aby sa dal prstienok dobre nasadiť a súčasne nemohol ľahko skĺznuť. Ak môžete meranie zopakovať niekoľkokrát, určite to urobte, pretože priemer prsta sa mení podľa času a teploty.

Ako zistiť veľkosť prsteňa tajne?

Keď si jednoducho zájdete premerať prst, na ktorom prsteň chcete nosiť, je to tá najistejšia varianta. Ale čo keď má byť prsteň darček alebo dokonca vyberáte zásnubný prsteň a táto možnosť neprichádza do úvahy?

Ideálne je, ak máte k dispozícii prstienok, o ktorom viete, že dobre sedí. V tom prípade máte viac možností, ako veľkosť prsteňa vybrať. Pozor dávajte na to, aby išlo o prsteň nosený na tom správnom prste, čo sa týka zásnubných prsteňov najčastejšie na ľavom prstenníku. Ak sa vám ho podarí „ulúpiť“ len na krátku chvíľu, zmerajte jeho vnútorný priemer pravítkom. Keď si ho budete môcť požičať, prineste ho ku šperkárovi a on zistí jeho veľkosť pomocou tzv. tŕňa.

Ak sa musíte zaobísť bez akejkoľvek nápovedy, skúste si nájsť šikovnú zámienku, ako zmerať obvod prsta pomocou povrázku, papierovej pásky alebo zubnej nite. Aj tu platí, že musíte dať pozor aj na kĺby budúceho nositeľa či nositeľky. Ak vás zaujímajú ešte podrobnejšie informácie, šperkársky ateliér KLENOTA má na svojom webe vyčerpávajúci článok, ktorý sa veľkostiam prsteňov venuje.

Aké sú najčastejšie veľkosti prsteňov pre dámy aj pánov?

Veľkosti sa všeobecne uvádzajú pomocou vnútorného priemeru prsteňa alebo vnútorného obvodu, teda obvodu prsta (tzv. EÚ veľkosť). U svadobných obrúčok (teda na prstenníku ľavej ruky) u nás platí, že najčastejšie dámske veľkosti sú 52 a 53 a najčastejšie pánske veľkosti 59 až 61.

Vo Veľkej Británii sa ale napríklad veľkosti označujú písmenami E až U a u dám je najbežnejšie M a u pánov T. V USA sa používa číselná stupnica založená na hrúbke prsta a ženy najčastejšie nosia veľkosti 6 a muži od 9. A napríklad Aziatky majú podľa rovnakej stupnice bežne veľkosti 4-5Aziati zhruba o 3 veľkosti väčšie.

Čo keď sa predsa len nepodarí vybrať správne?

Aby vás nemuselo trápiť, čo sa stane, keď zle vyberiete, nájdite si šperkárske štúdio, ktoré poskytuje možnosť upraviť veľkosť podľa potreby – nemusíte sa obávať, je ich väčšina, len sa radšej o tejto možnosti dopredu uistite. Pokiaľ ide o prsteň vyrobený na mieru podľa vášho návrhu, konzultujte s klenotníkom možnosť prípadnej úpravy vopred. To vám dodá pokoj na duši.

Veríme, že vám tento článok pomohol ujasniť si, ako pri zisťovaní veľkosti prsteňov postupovať. Teraz už nezostáva nič iné, než sa pustiť do výberu toho pravého!

 

Teraz najčítanejšie