Denník N

Akých 10 netradičných miest v USA navštíviť?

Big Sur v Kalifornii

Každý už počul o miestach ako New York, Los Angeles, Florida, či Las Vegas. V tomto článku preto skúsim predstaviť menej známe, avšak stále veľmi krásne destinácie v USA, ktoré odporúčam navštíviť.

USA je jedným z najpopulárnejších cestovateľských destinácii na svete. Ročne ju podľa portálu statista.com navštívi okolo 79 miliónov zahraničných turistov. Pred pandémiou bolo USA vysnívanou destináciou aj pre mnoho Slovákov. Niet sa čo čudovať, keď sa spiatočné letenky do USA občas dajú nájsť aj za 300 eur.

Ja osobne odporúčam v USA stráviť viac času ako len pár dní v New Yorku alebo v Los Angeles. Tipy z tohto článku skôr pomôžu turistom, ktorý majú na pobyt aspoň 1 týždeň, prípadne aj niekoľko týždňov a chceli by vidieť skôr tie menej turistické a pomenej známe miesta.

1.) Big Sur, Kalifornia

Big Sur je dychberúca časť pobrežia Kalifornie, ktoré sa ťahá približne v dĺžke 140 km popri Tichom Oceáne. Ponúka doslova epické výhľady a je to ideálne miesto na začiatok roadtripu v Kalifornii.

Počas dobrodružstva na ceste pozdĺž Big Sur narazíte na malebné útesy, krásne pláže, národné parky a majestátne mosty. Aj keď medzi Slovákmi nie je až tak známe, považuje sa za jedno z najkrajších miest, ktoré treba v USA vidieť.

Big Sur v Kalifornii

2.) Lake Placid, New York

Názov Lake Placid vám môže znieť povedome. Pravdepodobne to bude kvôli tomu, že sa tu už 2 krát konali zimné olympijské hry (v rokoch 1932 a 1980). Každoročne sa tu koná aj známy triatlon – Ironman. Asi nebude ťažké uhádnuť. že Lake Placid vás očarí hlavne svojou prírodou.

Leží približne 300 km severne od New Yorku, takže je ideálnym miestom, ak túžite po  úniku z veľkomesta do kľudnej a tichej prírody, kde stretnete len málo ďalších turistov. Väčšinu ľudí si získa svojimi nedoknutými lesmi, miernymi kopcami a príjemnou atmosférou.

3.) San Antonio, Texas

San Antonio je populárnym dovolenkovým mestom pre obyvateľov z celého Texasu. Nájdete tu aj uličku (River Walk), ktorá pri troche kreatívneho myslenia pripomína Benátky. Medzi ďalšie populárne atrakcie v San Antonio patria japonské čajové záhrady, pevnosť Alamo, jaskynný systém Natural Bridge Caverns, či katedrála San Fernando De Bexar.

San Antonio - čo zažiť v USA

4.) Sedona, Arizona

Pamätáte si tie staré westerny, kde sa kovboji preháňali na koňoch po opustených pláňach v pozadí s obrovskými červeno-oranžovými špicatými skalami? Tak presne toto môžete vidieť aj na vlastné oči v Sedone. Tá je preplnená červenými monolitmi, na ktoré sa nejeden človek nedokáže vynadívať.

Vďaka riedkej osídlenosti je tu aj malý svetelný smog. Ak už teda v Sedone budete, nemali by ste vynechať ani kochanie sa výhľadmi na jagavé hviezdne nebo počas noci. Nie náhodou patrí Sedona medzi to najkrajšie a najpríjemnejšie, čo v USA môžete vidieť a zažiť.

5.) Telluride, Colorado

Ak ste fanúšikom hôr, Telluride vás dostane a už odtiaľto nebudete chcieť odísť. Samotné mestečko Telluride sa nachádza v obklopení 4000 metrov vysokých hôr. Cez leto sa sem hrnú ľudia za vysokohorskou turistikou a cez zimu sa to tu mení na lyžiarsky raj.

Telluride si ale užijete aj keď si chcete len oddýchnuť a vychutnávať si výhľady na okolité pohorie. V mestečku je niekoľko kaviarní, v ktorých si môžete dať kávu a tieto výhĺady si užívať celé hodiny. Telluride sa nachádza približne 6 hodín jazdy autom z Denveru.

Telluride v Colorado

6.) Kanab, Utah

Podobné pestrofarebné kamenné útvary ste už zrejme niekde na obrázkoch videli. V Kanab v Utahu si ich môžete vychutnať do sýtosti. Toto miesto je plné úzkych dychberúcich kaňonov, v ktorých sa aspoň na chvíľu chce stratiť každý. Niektoré kaňony majú na dĺžku aj desiatky kilometrov, takže tu budete mať čo robiť aj niekoľko dní. Perfektne si tak oddýchnete od ruchu veľkomiest.

Kanab si však užijete, aj keď na neho budete mať menej času. Okrem kaňonov tu natrafíte aj na pieskové duny pripomínajúce púšť, na bielo sfarbené kopce a hneď niekoľko národných parkov.

7.) Ostrov Malakai, Havaj

Kto by nepoznal Havaj, však? Drvivá väčšina turistov sa na Havaji vyberie na známe ostrovy ako Oahu, či Maui. Ak túžite po niečom netradičnom, vyskúšajte ostrov Malakai. Nenájdete tu takmer žiadne hotelové rezorty, ani preplnené reštaurácie či cesty plné áut.

Namiesto toho si na Malakai vychutnáte dychberúce a takmer prázdne pohoria, pláže na ktorých sa niekedy budete kúpať aj sami a celkovo kľud, o akom by ste v takom Honolulu mohli len snívať.

Malakai - menej známe miesta v USA

8.) Mendenhall Glacier, Aljaška

Ľadovec Mendenhall je jedným z najodľahlejších miest v USA. Má dĺžku približne 20 km a turisti sem najradšej chodia kvôli takmer nedotknutej prírode. Mendenhall je úchvatný už na prvý pohľad, avšak veľa z jej krás sa ukrýva až pod povrchom. V jej vnútrajšku nájdeme kryštálovo čisté ľadové jaskyne, ktoré sú prístupné kajakmi.

Okolie Mendenhallu skrášluje aj niekoľko vodopádov, jazier a sviežich lesov. Odvážnejší si môžu spraviť náročnejšiu turistiku a vychutnať si pohľad aj z vrcholu ľadovca.

Mendenhall ľadovec - čo vidieť v USA

9.) Fredericksburg, Texas

Zo zimy rovno do tepla. Neďaleko Austinu a San Antonia sa v Texase nachádza malé mestečko s nemecky znejúcim názvom – Fredericksburg. Nie je to náhoda, toto malé mesto kedysi založili nemecký imigranti. Vďaka nemeckým reštauráciám, chutnému pivu a vínu a architektúre podozrivo pripomínajúcej tú nemeckú, sa budete cítiť ako v tejto európskej krajine.

Fredericksburg je ideálnym miestom pre tých, ktorí túžia po pokojnej dovolenke obklopenej vinicami a vinárňami a chcú si vychutnať kľudné ničnerobenie.

10.) Estes Park, Colorado

A nakoniec späť do hôr! Estes Park je malé mestečko na úpätí známeho pohoria Rocky Mountains (Skalnaté hory). Vychutnáte si tu do sýtosti fotogenické a romantické výhľady na jedny z najkrajších vrcholov v USA. Cez leto ponúka Estes Park veľa príležitostí na cyklotúry, vysokohorskú aj ľahšiu turistiku, či jazdu na koňoch.

Cez zimu sem američania radi jazdia kvôli populárnym lyžiarskym zjazdovkám. V Estes Park nájdete aj viktoriánsky Stanleys Hotel, ktorý bol inšpiráciou pre svetoznámy horor The Shinning.

 

USA toho ponúka ešte omnoho viac. Na svoje si v ňom prídu všetci, či už obdivovateľia veľkomiest, pieskových pláží, či vysokých pohorí. Zoznam ďalších 40 zaujímavých miest v USA nájdete aj na stránke Myglobalviewpoint.com. Ak sa budete chcieť vybrať do USA, nezabudnite na povolenie ESTA, ktoré je pred cestou povinné získať. Nie je to nič zložité a na internete nájdete mnoho návodov povolenie ESTA získať krok po kroku.

Teraz najčítanejšie

Roman Pribyla

Som zanietený cestovateľ, ktorý vždy rád objavuje nové a zaujímavé miesta.