Denník N

Škandalózne nesystémové rozhodnutie ÚLK

O osude derby sa nerozhodlo v súbojoch na trávniku, ale úradne za zeleným stolom/ Zdroj: info.sk
O osude derby sa nerozhodlo v súbojoch na trávniku, ale úradne za zeleným stolom/ Zdroj: info.sk

Túto nedeľu prehral v Trnave hlavne futbal. Spolu s ním samozrejme všetci normálni ľudia, ktorí prišli na derby v očakávaní výborného zápasu. To, čo sa stalo už v podstate nemá zmysel komentovať. Povedaného a napísaného bolo v tejto súvislosti už dosť. Čo však rozvírilo hladinu bolo včerajšie rozhodnutie Únie ligových klubov, ktorá skontumovala víkendové derby v prospech Slovana a aj keď má Spartak možnosť odvolať sa, ťažko si predstaviť zmenu pôvodného verdiktu. Do tabuľky si Slovan môže pokojne pripísať tri body za víťazstvo 3:0. Bolo však takéto rozhodnutie správne?

Spartak si exemplárny trest určite zaslúži

O tom, či majú byť oba kluby potrestané netreba vôbec diskutovať. Z oslavy slovenského športu sa stala blamáž, o ktorej si štebocú vrabce aj za hranicami našej záhrady. Určite si vyšší trest zaslúži Spartak, už len z jednoduchého dôvodu. Ako organizátor hrubo nezvládol svoju úlohu, podcenil situáciu, keď na štadióne chýbal dostatočný počet osôb na zabezpečenie pokojného priebehu stretnutia, o pyrotechnike, fanúšikoch na streche ani netreba hovoriť. Nepripravenosť však najviac bila do očí v momente, keď sa oba tábory do seba pustili priamo na trávniku. Ďalším zlyhaním bol neskorý príchod polície na štadión. Jednoducho, organizačne to bola katastrofa. Zato si Spartak zaslúži exemplárny trest, určite. To nech rieši disciplinárka.

Kontumácia? Nesystémové nešportové alibistické rozhodnutie

Je jasné, že včera to nemalo prezídium ÚLK jednoduché. No, vybralo si to horšie rozhodnutie. Kontumácia rozhodla o osude športového zápasu, ktorý sa v podstate neodohral. Natíska sa otázka, musíme všetky rozhodnutia paušalizovať a hádzať všetkých do jedného vreca? Naozaj? Akým spôsobom sa previnil realizačný tím a hráči Spartaka, keď prehrali zápas, ktorý neodohrali. Stačí na to, len fakt, že nosia na prsiach znak Spartaka Trnava? ÚLK – teda zástupcovia slovenských klubov rozhodli. Mohli si uvedomiť, že majú na starosti športovú stránku súťaže. Šport, futbal, týmto verdiktom prehral na plnej čiare, ak by ÚLK išlo o futbal, zápas by nechali odohrať bez účasti divákov, pokojne aj na neutrálnej pôde.

Ohýbanie paragrafov

Samozrejme, podľa Súťažného poriadku si svoje rozhodnutie obhája. Dokonca, dalo sa istým spôsobom aj čakať. Má to však háčik, v minulosti sa stali minimálne dva prípady, kedy bolo rozhodnuté inak. Prvým bol zápas Slovana s Ružomberkom, keď bol delobuchom zranený fanúšik Ružomberka. Zápas sa prerušil, no dohral sa a počítal sa výsledok dosiahnutý na ihrisku. Druhý prípad bol zo zápasu Slovan – Trnava, keď fanúšikovia belasých vnikli na ihrisko a jeden z nich fyzicky napadol vtedajšieho kapitána súpera Mitreu. Zápas sa znova po prerušení dohral a konečný výsledok zostal v platnosti. Aký bol rozdiel medzi zápasom Slovan vs. Trnava a zápasom Trnava vs. Slovan z tejto nedele? ÚLK tvrdí, že toto rozhodnutie ju mrzí, no ide o čistý alibizmus. Argumentuje paragrafmi, v poriadku, no keď paragrafy platia dnes, mali platiť aj v minulosti. Takto si len strieľame vlastné góly a čudujeme sa, prečo má naša liga také renomé, aké má…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com