Denník N

Navyšovanie cien nehnuteľností pri predaji

Predaj formou licitácie, aukcie

Ľudia boli bežne zvyknutí kupovať nehnuteľnosť za uvedenú cenu alebo si dojednávať zľavu dokonca už pred obhliadkou, ale nie sú zatiaľ zvyknutí na navyšovanie ceny z dôvodu vysokého záujmu.

Začína byť stále bežnejšie, že na obhliadky chodia aj skúsenejší záujemcovia, ktorým už niekoľko ponúk ušlo pomedzi prsty. Preto pri ďalšej nehnuteľnosti, o ktorú majú záujem, ponúknu niečo naviac, aby im nehnuteľnosť niekto znova nevyfúkol.

V aktuálnej situácii na trhu nehnuteľnosti, kde je veľmi silný dopyt, dochádza v tomto čase na Slovensku často k licitácii ceny.

Je viacero spôsobov, aké makléri a aj súkromné osoby využívajú.

Pri licitácii nesmie mať predávajúci viacero maklérov, ale len jedného, ktorý komunikuje so všetkými záujemcami a koordinuje  celý priebeh predaja. 

Niektorí majitelia sa pokúšajú o licitovanie aj sami – bez skúseností a končí to zväčša veľmi zle.

Pri aukcii by mali byť makléri  nápomocní záujemcom, aby nešli do licitácie záujemci, ktorí by úver v danej výške nedostali. Žiadna zo strán by nemala mať záujem o prepadnutie rezervácie a stratu času, ale na uskutočnenie predaja a hladkého priebehu bez komplikácií.

V prípade veľkého záujmu, pri ktorom dochádza, že až polovica uchádzačov má záujem o kúpu alebo prenájom nehnuteľnosti – majiteľ nemusí pristúpiť na predaj/ prenájom prvému záujemcovi, ale môže dať rovnakú šancu všetkým záujemcom a môže sa rozhodnúť aj na základe iných kritérií.

 Výber záujemcu môže byť zohľadnený na základe:

  1. poradia na obhliadke,
  2. ponúkanej kúpnej ceny,
  3. formy kúpy (úver, hotovosť, predaj inej nehnuteľnosti),
  4. času poskytnutého na odovzdanie nehnuteľnosti,
  5. osobných sympatií,
  6. podľa zámeru využitia nehnuteľnosti kupujúcim,
  7. iných špecifických požiadaviek majiteľa.

Nevyhráva teda vždy najvyššia cena, ale najvýhodnejšia ponuka pre majiteľa.

Veľa záujemcov reaguje negatívne na neustále sa zvyšovanie cien nehnuteľností a licitáciu, pretože z minulosti boli zvyknutí kúpiť nehnuteľnosť za ponúkanú cenu alebo dokonca skúšali vyjednať zľavu namiesto navýšenia ceny, aby mohli atraktívnu nehnuteľnosť získať.

Pri oficiálnych dražbách sa bežne musí skladať aj dražobná zábezpeka, aby bol zaistený víťaz dražby, že ma finančne prostriedky a má seriózny záujem o kúpu nehnuteľnosti. Ostatným účastníkom dražby, ktorí nevyhrali, sa samozrejme finančné prostriedky zložené v plnej výške vrátia.

Štandardný spôsob licitácie pri predaji nehnuteľnosti nie je.  Preto sa treba informovať u makléra čo najpodrobnejšie o celom postupe.

Pri licitácii by mali byť informovaní záujemcovia o:

  1. preferenciách majiteľa,
  2. spôsobe licitácie,
  3. čase ukončenia obhliadok,
  4. čase ukončenia licitácie.

Maklér by mal byť dostatočne odborný a etický. Záver licitácie by mal končiť ideálne vždy win-win-win. Kedy budú spokojné všetky strany obchodu. Veľa maklérov i majiteľov,  ktorí nemajú dostatočnú odbornosť v danej problematike, nemusia tento spôsob zvládnuť a môžu si pošramotiť meno a zmariť tak najvýhodnejší predaj nehnuteľnosti.

Ak by sa stav na realitnom trhu v budúcnosti otočil a zníži sa dopyt po kúpe nehnuteľnosti, samozrejme sa všetko opäť zmení.

V prípade, ak by ste sa potrebovali poradiť či už s predajom vo forme licitácie alebo kúpy, neváhajte ma kontaktovať alebo niektorých z kolegov z kancelárie Prom real.

Ing. Michal Kolenčík
CEO, Realitný špecialista – Prom real
[email protected]
0919 040 800

Teraz najčítanejšie

Michal Kolenčík

CEO a Realitný špecialista - Prom Real Bratislava, Pezinok a okolie https://www.promreal.sk/ing-michal-kolencik-ponuky-nehnutelnosti-114863