Denník N

Prostitúcia existuje?!

Ak zatvoríme oči pred faktom, ktorý reálne existuje, znamená to, že sme zbabelí. To je prípad prostitúcie na Slovensku. Keďže som otvoril túto tému (pripomínam, že žiaden zákon nepredkladám), rád by som sa vyhranil voči niektorým zle interpretovaným poznámkam.

Slovensko je jednou z mála krajín, kde otázka prostitúcie nie je nijakým spôsobom vymedzená – ani povolená, ani zakázaná. To, čo je u nás trestným činom, je kupliarstvo alebo organizovaný obchod s ľuďmi. Nie je snáď prekvapením, že prostitúcia sa vo všeobecnosti, žiaľ, spája aj s týmito negatívnymi vplyvmi. Ak teda nemáme v zákone bližšie špecifikovanú ochranu mužov a žien, ktoré sa prostitúciou živia dobrovoľne, vzniká medzi tým tenká hranica.

Čo by teda priniesla právna legalizácia prostitúcie? Podľa portálu Právne noviny by mohlo do štátnej kasy pritiecť viac ako 10 miliónov eur ročne. Zároveň by sme v značnej miere obmedzili kupliarstvo, zneužívanie, obmedzovanie osobnej slobody, vydieranie a pod., páchané na osobách pracujúcich v sexbiznise. Okrem ochrany zákonom by sa mohol zlepšiť aj ich zdravotný stav vďaka pravidelným zdravotným prehliadkam.

Muži a ženy, ktoré začali so sexbiznisom, sa často dostali do zlej finančnej situácie, ktorú museli riešiť urgentne. Preto si myslím, že majú nárok na to, aby sa s nimi zaobchádzalo ľudsky, aby neboli obeťami zneužívania a obchodovania. Je správne aby sme zamedzili nechutným praktikám pasákov a majiteľov verejných domov.

Rozprávajme sa o prostitúcii otvorene. Diskutujme s odborníkmi a všímajme si úspešné modely mnohých krajín. Nezatvárajme si pred problémom oči, keď všetci vieme, že existuje.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.