Denník N

Prečo reaguje Nemecko tak odlišne na utečencov ako Slovensko?

Dôvodov je viac. Pár z môjho uhľa pohľadu.

Nemci majú skúsenosť s tým, že integrácia môže byť úspešná. Príkladom je prosperujúci Frankurt nad Mohanom, kde zahraniční občania tvoria takmer 30 percent obyvateľstva. A Frankfurt prosperuje.

Na rozdiel od Nemcov Slováci majú svoje skúsenosti skôr s integráciou rómskeho obyvateľstva. A tá nefunguje. Historická skúsenosť malého národa vrámci Uhorska tiež k multikulturalizmu zrovna nepovzbudzuje.

Veľa Slovákov si musí samo hľadať prácu v zahraničí. Naopak západné Nemecko je cieľom nielen utečencov ale aj emigrantov. Kontakt s cudzincami pre Nemcov teda nie je ničím novým, ale denným chlebom. Východní Nemci (tí ktorí sa ešte nepresťahovali na západ) sú v porovnaní so západnými skeptickejší voči utečencom. Nie nadarmo vzniklo xenofóbne hnutie Pegida vo východonemeckých Drážďanoch. Slováci sú analogicky skeptickejší voči utečencom ako Nemci.

Dalším dôvodom je, že ak aj utečeneci nenájdu prácu, existuje v Nemecku rozsiahla sociálna sieť, o ktorej sa utečenci nazdávajú, že do nej spadajú. Naopak ešte prednedávnom to boli slovenski Rómovia, ktorí chceli húfne za každú cenu na západ. Tak húfne, že nám západné štáty hrozili znovuzavedením vízovej povinnosti a sprísňovali svoju imigračnú politiku. Gradient sociálneho zabezpečenia naprieč Európou a aktuálne v širšom kontexte Európu a Áziou resp. Afrikou existuje, a bude prinášať svoje dôsledky, kým sa nezmení.

Tým sa dostávame k štvrtému dôvodu. Nemci jednoducho na pomoc uprchlíkom ekonomicky majú. Nemecko je tým štátom Európy, ktorý profitoval z Eura aj napriek kríze. Pripravenosť Nemcou pomáhať iným tomu zodpovedá. Polopatisticky povedané: Inak sa pomáha, keď máte v peňaženke 500 Euro a inak keď 50 Euro. To neošáliš.

Občianska spoločnosť a občianska angažovanosť je v Nemecku tiež v porovnaní so Slovenskom niekde inde. Veľká časť pomoci utečencov je organizovaná nie nemeckým štátom, ale nemeckými občanmi. Jedna lastovička v podobe 100 utečencov/rodín je na Slovensku pozitívnym príkladom, ale leto ešte nerobí. Naopak, nečudoval by som sa, keby o to nižší bol počet utečencov, ktorých prijme štát…

Štvrtým dôvodom je, že otázka pomoci je aj otázka etická. Nemecko so svojou rolou v druhej svetovej vojne si verejne nemôže dovoliť tak kritický postoj k utečencom ako krajiny strednej Európy. Merkelová bude tiež radšej časopisom Spiegel prirovnávaná k Matke Tereze ako prednedávnom k Hitlerovi, tak ako to už stihli urobiť vrámci eurokrízy Gréci.

Navyše utečenci a ich priamy kontakt s obyvateľstvom poskytujú možnosť priamej pomoci. Keď človek vidí, že niekto pred ním trpí, jednoducho to zvádza k tomu mu pômôcť. Ak teda človek nie je psychopat.A možností pomôct utečencom v Nemecku na ulici je dosť. Myslím, a chcem veriť tomu, že aj na Slovensku by ľudia v priamom kontakte s utečencami nakoniec napriek úvodným kritickým názorom voči nim, utečencom pomohli.

Aby sme nezabudli v porovnaní na umelcov, dávam odkaz na nemecký protestsong Festung Europa. Nutno dodať, že medzičasom už 4 roky starý ale stále aktuálny.

Teraz najčítanejšie