Denník N

V Tatrách sa od pondelka už neubytujete. Do Ománu však na dovolenku ísť môžete.

Logika viacerých opatrení najmä v okresoch nachádzajúcich sa v čiernej farbe je otázna a neprispieva k motivácii ľudí k očkovaniu. V Tatrách sa od budúceho týždňa už neubytujete v hoteli, nenaobedujete v reštaurácii ani nezacvičíte vo fitness. Bez ohľadu na to, či patríte do tzv. skupiny OTP alebo ste neočkovaní. Avšak na leteckú dovolenku do Egypta či Dubaja ísť môžete bez väčších problémov. Aj to je obraz dnešnej doby a nastavení opatrení, ktorými sa riadime.

Cestovný ruch patrí nepochybne medzi najviac zasiahnuté sektory ekonomiky. Očkovanie je sloboda, očkovanie je výhra, očkovanie je zodpovednosť…Týmito frázami sme bombardovaní od prvých dodávok vakcín na Slovensko. Počet čiernych okresov od 1.novembra prudko vzrastie z 10 na 24. A to je zásadný problém aj pre cestovný ruch. Reštaurácie či kaviarne budú môcť obsluhovať zákazníkov iba cez výdajné okienko alebo rozvoz. Hotely, penzióny a ostatné ubytovacie zariadenia budú musieť byť zatvorené. Tým, že čiernym okresom sa stane aj Poprad, turisticky vyhľadávané lokality ako Štrbské Pleso, Smokovce či Tatranská Lomnica budú fungovať vo veľmi obmedzenom režime bez možnosti ubytovať turistov. To isté platí aj o čiernych okresoch na Spiši, Orave či Kysuciach. Pri prudkom náraste novonakazených je asi iba otázkou času, kedy do tohto zoznamu pribudnú aj Brezno a Liptovský Mikuláš, čím bude tvrdo zasiahnutý aj cestovných ruch v Nízkych Tatrách.

Je len veľmi ťažko si logicky vysvetliť stav, kedy na jednej strane nemôže ani kompletne zaočkovaná osoba ísť na víkendový pobyt do Vysokých Tatier (pokiaľ nemá súkromnú chatu či apartmán), na strane druhej môže aj nezaočkovaná osoba cestovať do Egypta či na EXPO v Dubaji. Tým vôbec nemá byť povedané, že by malo Slovensko zakázať vycestovanie do zahraničia. Pokiaľ teda nechceme ešte viac zdecimovať už tak covidom výrazne zasiahnuté cestovné kancelárie a agentúry… V rámci vakcinačnej kampane sme mohli vidieť mnohé známe slovenské osobnosti z oblasti politiky, kultúry či športu, kde bolo hlavným mottom ,,vakcína je sloboda“. Práve tento výrok je pre mnohých ľudí žijúcich či podnikajúcich najmä v čiernych okresoch tým, čo vyvoláva otázniky, hnev, frustráciu. Mnohí si takto slobodu nepredstavovali a nepredstavujú.

Zatiaľ nemožno predvídať, ako dlho budú tieto okresy v čiernej farbe. Bude to niekoľko týždňov alebo mesiacov? Majú sa pripraviť majitelia a prevádzkari ubytovacích a reštauračných zariadení na to, že tento stav pretrvá až do Vianoc? Prípadne na ešte pesimistickejší scenár? Koronakrízou ťažko skúšaný sektor HORECA bude nevyhnutne potrebovať finančné injekcie zo strany štátu, aby dokázal preklenúť toto extrémne náročné obdobie. V ideálnom prípade nájsť také kompromisné riešenie, kedy budú môcť fungovať tieto prevádzky aspoň v nejakom, hoci obmedzenom režime, ako to napr. navrhla strana SaS, kedy by mohli prijímať aj v čiernych okresoch zákazníkov – hoci iba tých zaočkovaných. V každom prípade to nezávisí iba od tejto koaličnej strany, ale od ochoty celej koalície a epidemiológov dosiahnuť stav, kedy bude fungovať aspoň elementárna logika v nastavených pravidlách.

 

Teraz najčítanejšie