Denník N

Akcie spoločnosti AMD dosiahli nové maximá. Ťažia z novej spolupráce

Výrobcovia čipov sú v posledných rokoch na roztrhanie. Tí úspešní rastú doslova raketovým tempom. Príklad je firma AMD, ktorá dokázala za posledných päť rokov znásobiť svoju trhovú hodnotu o neuveriteľných 2 100 percent.

22. októbra akcie výrobcu mikroprocesorov a integrovaných obvodov AMD (Advanced Micro Devices) poskočili po tom, čo konkurenčná spoločnosť Nvidia oznámila, že nová cloudová služba na streamovanie videohier bude poháňaná procesormi AMD. Počas pondelkového obchodného dňa spoločnosť AMD ďalej zvyšovala svoje zisky na burze a jej akcie dosiahli historické maximum 123,46 USD.

CapitalPanda-Peric-Akcie AMD su na rekordnych urovniach
Akcie AMD su na rekordnych urovniach

Vývoj akcií AMD od roku 1981 (Zdroj: Google Finance)

Spoločnosť Nvidia uviedla, že nová ponuka cloudového streamovania videohier Nvidia bude poháňaná procesormi AMD Ryzen Threadripper PRO. Predobjednávky členstva GeForce NW RTX 3080 budú pre všetkých hráčov k dispozícii koncom tohto týždňa. Phil Eisler, viceprezident a generálny riaditeľ divízie GeForce NOW v spoločnosti Nvidia, na margo verejného oznámenia uviedol: „Procesory AMD poskytujú v tejto generácii najlepší výkon pre naše CPU, pamäť a herné I/O pracovné zaťaženie, čím pomáhajú urobiť obrovský skok vpred.“

Nedostatok čipov

Hlavnou činnosťou spoločnosti AMD je predaj procesorov a grafických čipov pre osobné počítače, herné konzoly a servery. Od začiatku pandémie COVID-19 v roku 2020 sa predaj počítačov zvýšil, pretože spotrebitelia si do svojich domácností kúpili nové počítače, aby sa ich deti mohli zúčastňovať na dištančnom vzdelávaní.

Dopyt však zostal vysoký aj po opätovnom otvorení ekonomík a nedostatok sa prenáša aj do iných odvetví, najmä do automobilového priemyslu. V dôsledku toho akcie spoločnosti AMD od začiatku minulého roka poskočili o 120 %.

Minulý mesiac na konferencii Code v Beverly Hills vyjadrila Lisa Su, generálna riaditeľka spoločnosti AMD, obavy, že prvá polovica roka 2022 bude „pravdepodobne napätá“, ale nedostatok čipov by sa mal pravdepodobne skončiť do konca roka.

„Vždy sme prechádzali cyklami vzostupov a poklesov, keď dopyt prevyšoval ponuku alebo naopak. Tentoraz je to iné,“ povedala Lisa.

21-násobný skok v trhovej hodnote za 5 rokov

Za posledných niekoľko rokov sa dopyt po polovodičoch na celom svete výrazne zvýšil. Čipy sa používajú v rôznych priemyselných odvetviach. V roku 2020 vzrástol celosvetový dopyt po polovodičoch o viac ako 10 % a tento rok by sme mohli zaznamenať nárast o viac ako 17 %.

Jedným z najväčších príjemcov je spoločnosť AMD, ktorej trhová kapitalizácia sa za posledných päť rokov zvýšila viac ako 21-krát.

Jedným z dôvodov je neustály nárast trhového podielu serverových procesorov, ktorý firma prevzala od spoločnosti Intel. Podľa technologickej výskumnej spoločnosti Omdia predstavoval podiel spoločnosti AMD v 2. štvrťroku 2021 16 %.

Analytik spoločnosti Bank of America Vivek Arya odhaduje, že podiel spoločnosti AMD na trhu so servermi by mohol v roku 2022 dosiahnuť 25 %.

Podľa analytikov portálu chartmill.com je cenové rozpätie pre akcie AMD v nasledujúcich 12 mesiacoch od 90,90 USD do 180,60 USD za akciu. 7 z 24 odporúča „držať“ akcie, 2 z 24 odporúčajú „kúpiť“ a 15 z 24 odporúča „výrazne kúpiť“.

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.