Denník N

Vyrieši Nord Stream 2 krízu s plynom?

S projektom Nord Stream 2 sa spája geopolitické napätie, zároveň je to však riešenie, ktoré Európa dnes pre zastavenie rastu cien plynu a dostatočné zásobovanie cez zimu potrebuje. Nehovoriac o tom, že plyn je dôležitý počas fázy prechodu na obnoviteľné zdroje.

Spoločnosť Gazprom nedávno oznámila dokončenie plynovodu Nord Stream 2. Názory na ruský projekt sa rozchádzajú. Mnohí sa obávajú energetickej závislosti od Ruska, geopolitické vzťahy sa začali vyhrocovať s dokončením plynovodu. Jedno je však isté, Európa potrebuje aktuálne plyn ako soľ a nadchádzajúca zima môže byť s nedostatkom tejto komodity zaťažujúcim obdobím pre mnohých.

Nord Stream 2 má dĺžku 1200 kilometrov, začína neďaleko zálivu Narva v okrese Kingisepp v ruskom Petrohradskom regióne. Tiahne sa cez Baltské more až do nemeckého Lubminu, pričom nejde cez Ukrajinu a ani Poľsko. Jediné, čo bráni spusteniu je schválenie regulačným orgánom, následne sa môže začať dodávka odhadovaných 55 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne do Európy. Región trpí momentálne nedostatkom plynu a z ruskej strany prišiel návrh, ktorý by mohol vyriešiť stúpajúce ceny plynu okamžite.

ProfitLevel-Zarska-Cena zemneho plynu prudko narastla
Cena zemneho plynu prudko narastla

Výkonnosť Natural Gas Futures za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Ruský vicepremiér Alexander Novak vyzval nemecké orgány na urýchlené schválenie  Nord Stream 2, ktoré inak bude trvať mesiace a predpokladaný termín môže prísť až na jar. Putin a „jeho krajina“ nie je práve najobľúbenejší partner pre obchodovanie, čo sa EU týka. V danom stave je východ však vo veľmi výhodnej vyjednávacej pozícii, ktorá sa tak skoro nezmení.

Faktom zostáva, že EÚ zúfalo potrebuje spoľahlivý, cenovo dostupný a udržateľný zdroj plynu. Plynovod Nord Stream 2 by mal byť spoľahlivým prepravcom komodity z najväčších svetových zásob v Rusku priamo do Európy. Napriek tomu, že vlády sa obávajú ruskej závislosti a určitej geopolitickej stratégie, tak Rusko sa prejavuje stále ako spoľahlivý partner. Vyhlásenia a aj dodržiavanie zmluvy podporujú ich cieľ zvýšenia bezpečnosti dodávok, podpory klimatických cieľov a posilnenia vnútorného trhu s energiou. Toto je však realita dnešných dní a nikto nevie s presnosťou odhadnúť, čo by sa mohlo stať v budúcnosti, pretože monopolné postavenie spoločností na trhu vždy vyvoláva zvýšenú kritiku a obavy.

Pre Európu predstavujú možnosť aj obnoviteľné energie a smerovanie k veterným alebo solárnym dodávkam. Ak by odklon od zemného plynu nastal príliš rýchlo, tak región môže by veľmi zraniteľný. Ďalším riešením, ktoré presadzujú aj jednotliví lídri a štáty, je v diverzifikácii dodávok plynu. Na jednej strane by sme nemali zatracovať ruské plynovody a na druhej strane je potrebné aby si EU zachovalo určitú nezávislosť od Kremľu. Momentálne EU čerpá plyn aj od krajín Nórska, Alžírska a z Kataru. Energetický trh by sa mohol rozšíriť o krajiny ako sú USA a Saudská Arábia. Nákup zemného plynu z iných krajín, by pomohol k stabilizácii a diverzifikoval by európsky trh s energiou, kedy by Rusko stratilo možnosť posilniť energetický monopol.

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/