Denník N

Prípad pre gastroenterológov

Stále počúvame, že v slovenskej spoločnosti je mimoriadne nízka dôvera voči polícii, súdom, prokuratúre a právnikom  vo všeobecnosti.

Túto vysokú nedôveru obzvlášť rada zdôrazňuje súčasná vládna koalícia na tlačových besedách.

Napriek tomu sme na dennej báze svedkami toho, že sa vládne a vedie politický boj cez políciu, prokuratúru a súdy.

Takmer každý deň niekto na tlačovke, alebo na vlastnom YouTube kanály, dramaticky oznámi, že podáva trestné oznámenie.

Čo si myslíte, čo bude nasledovať, keď políciu zahlcujú trestné oznámenia, na základe ktorých  sa potom pod drobnohľadom médií, vedú vyšetrovania zo strany verejnosti, dôkazy sú hodnotené a vyhodnocované verejnou mienkou, ozývajú sa kritické hlasy z tábora provládnych, protivládnych, aj hlasy  zúfalých politicky neutrálnych odborníkov.

Pardón, na Slovensku už nikto nie je považovaný za politicky neutrálneho. Buď si náš, alebo si ich. A ak nehráš za náš tím, tak môžeš počítať s tým, že čokoľvek povieš, nemohol si to urobiť s dobrým úmyslom.

Ak nedokážeš mlčať pri excesoch súčasnej vlády, extrémnych praktikách niektorých predstaviteľov štátnej moci, silových zložiek,  si nepriateľ a treba ťa eliminovať. Zdiskreditovať a znemožniť. Môžeš byť rád, ak ťa nezaradia k nejakej zločineckej skupine. A čo tak rovno k zločineckej skupine „občania slovenskej republiky“.

Nielenže musíš nekriticky prijať názory  hlavného prúdu, a iný názor odmietnuť ako hoax, keď sa zistí, že to hoax nebol, musíš s hanbou zmeniť názor, ktorý ti bol vnútený a tlieskať v hlúčiku dovtedajšieho nepriateľa.

Možno nám gastroenterológovia napíšu odborné vyjadrenie k tomu,  či môže mať na to, čo sa tu deje  zdravý človek žalúdok a či naopak nestúpli počty chorých.

Má logiku, ak sa politici, ktorí verejne deklamujú, že polícii a súdom nedôverujú, okamžite obracajú na tieto nedôveryhodné zložky štátu, aby im pomohli v ich politickom zápase ? A ako bičmi plieskajú nad hlavou verejnosti  trestnými oznámeniami a roztáčajú nechutné divadlo.

Ak policajt zistí, že k trestnému činu nedošlo, a trestné oznámenie sa týkalo súčasných našich ľudí, vláda a jej tribúny radostne burácajú.  Opozícia poukazuje na spolitizovanú políciu.

Ak policajt zistí ( a kľudne to môže byť aj ten istý), že trestný čin nespáchal opozičný politik, ohrozuje svoju kariéru, rieši ho policajný prezident, minister, a stáva sa terčom mediálneho lynču hlavného prúdu.

Tak si vyberte. Ak vám pristane na stole objasňovanie takéhoto trestného oznámenia, asi nadobudnete pocit, že vám zvoní umieračik. Už len pridelenie takejto veci na riešenie, môže byť  podkladom na vaše budúce prepustenie.

Na Slovensku nastoľujeme dobu strachu a neistoty, dobré riešenia nejestvujú, či urobíte tak, alebo onak, spadli ste do pasce.

 

Teraz najčítanejšie

Viktória Hellenbart

Smelo môžem napísať, že sa celý život venujem právu, hoci som pôvodne chcela robiť všetko okrem práva, a najviac zo všetkého som túžila byť veterinárom, ale veci sa vyvinuli inak. Od júla 2001 mám samostatnú advokátsku prax v Lučenci a som teda celý život "vidieckym advokátom". Láska k prírodným vedám ma od začiatku viedla k porovnávaniu a hľadaniu prírodných zákonov v práve. Napriek, a verím, že len "zatiaľ"prevažujúcim skúsenostiam, som si istá, že morálne zákony v spoločnosti sú rovnako nemenné a neporušiteľné ako zákony prírodné. Gravitačný zákon nie je neporušiteľný v tom, že nemožno jednoducho vyskočiť z 12. poschodia, ale následky jeho porušenia sa dostavia a tie sa už ignorujú ťažšie. A rovnako fungujú zákony morálne, možno ich porušiť, ale následky sa dostavia a v tomto prípade ich pocítime všetci..