Denník N

O mentalite víťaza

Jedným z blokov na programe konferencie „Šport a médiá 2021“ bol aj rozhovor so spoluautorom knihy Mentalita víťaza je v každom z nás… Miroslavom Mackulínom.

V dňoch 27. – 29. októbra 2021 sa v konferenčných priestoroch hotela AquaCity v Poprade uskutočnila DVOJ-konferencia „Šport a médiá 2021“ a „Šport a právo 2021“, organizovaná ako nekomerčné odborné podujatie, na príprave ktorej sa podieľalo občianske združenie Učená právnická spoločnosť s podporou Slovenského futbalového zväzu ako hlavným partnerom podujatia, ako aj s podporou ďalších partnerov, priateľov a spolupracovníkov UčPS.

 

Ak si myslíte, že mentalitu víťaza majú v sebe iba olympijskí víťazi, majstri sveta, alebo Európy, s najväčšou pravdepodobnosťou budete musieť pripustiť, že sa mýlite. Ak Vám ale toto tvrdenie nestačí, stačí sa len začítať do tejto jedinečnej knihy, ktorá vám ukáže, že mentalita víťaza skutočne je v každom z nás, tak ako sa to píše na jej obale.

Predstavenie knihy

Rozhovor vedený jedným z troch moderátorov v popradskej konferenčnej sále, Róbertom Kotianom, začal otázkou, čo pána Mackulína viedlo do smerov, o ktorých kniha hovorí.

Spoluautor knihy začal tým, že vyjadril vďaku za skúsenosti, ktoré mu ako jeho akademický život, tak aj manažérska prax priniesli. Priznal, že po všetkých nástrahách, ktoré mu život priniesol, sa mu už raz stalo, že takmer dospel do bodu, kde bol blízko k vyhoreniu. Ako vysvetlil hneď na úvod, je síce človekom, ktorý športové skúsenosti má, no nikdy sa žiadnemu športu profesionálne nevenoval. Boli to práve jeho dcéry, ktoré ho k myšlienkam, ktoré v knihe sú, motivovali. Obe dcéry študovali a venovali sa basketbalu v Kanade. Bol to práve výlet tam, ktorý ho prinútil o tejto tematike rozmýšľať ešte viac. Rozhovory s rôznymi ľuďmi a trénermi v Kanade Miroslava veľmi inšpirovali a mentálny tréning ho chytil za srdce tak, že sa o tieto poznatky chcel podeliť aj s ľuďmi na Slovensku.

„Ísť za mentálnym trénerom nie je pre individuálneho človeka na Slovensku s tak trochu konzervatívnym nastavením častokrát najjednoduchšie,“ podotýka Miroslav a pokračuje: „U športovcov je bežným javom to, že fyzické telo príde do stavu, kde všetko funguje tak, ako má. Už nie je čo zlepšovať okrem práve mentálnej stránky. Zápasy a kľúčové situácie sa rozhodujú práve v hlave. Sú to práve momenty zúfalstva, ktoré človeku ukážu, že mentálne je na čom pracovať a za to sa určite netreba hanbiť,“ vysvetľuje.

„Každý jeden z nás je originál a každý jeden z nás si vytvára bariéry sám,“ pripomína.

Ako sa to píše aj na zadnej strane knihy, zaručený recept na úspech neexistuje. Nie je žiadny návod a nie je ani žiadna kniha, ktorá vám proces opíše od A po Z. Také niečo nie je možné napísať a pritom zaručiť, že to bude fungovať pre každého jedného človeka na svete. „Recept má každý z nás špecifický na základe sebapoznávania. Treba sa spoznať, poznať a vedieť, čo je dobré pre nás ako pre individuálnu bytosť,“ podotkol.

Neskôr v interview so študentkami z mediálnej fakulty Paneurópskej vysokej školy, ktoré sa dvoj-konferencie zúčastnili, na otázku, čo preňho bolo hlavnou motiváciou odpovedal: „Práca so športovcami a trénermi, práca s mládežníckymi hráčmi a ich rodičmi. A hlavne to, že od slovenského autora knihu s takouto tematikou ešte nemáme.“

 

Je kniha iba pre športovcov?

Mentalita víťaza je rozhodne knihou aj pre širokú verejnosť. Je určená ako športovcom, tak aj ľuďom, ktorí hľadajú motiváciu a inšpiráciu v každodennom živote. Hlavným poslaním knihy je ponúknuť inšpiráciu pre všetkých, ktorí hľadajú myšlienky na zamyslenie, nové nápady a odpovede na mnohé otázky. Každý má tie svoje.

 

Ako si získavate dôveru?

„Snažím sa precítiť človeka. Načúvať a vcítiť sa doňho. Žijeme v tak rýchlej dobe, že na komunikáciu už poriadne ani nie je čas.“ Mentálny kouč Miroslav sa snaží byť práve tým, kto načúva. Získať si niekoho dôveru je často krát výzva sama o sebe a získať si ju tak, aby ľudia na vaše rady skutočne počúvali, môže byť niekedy až umením. „Prvý kontakt je veľmi dôležitý. Otvoriť náruč a povedať, dať pocítiť, že ,,som tu skutočne pre teba“ je to, čo zohráva najväčšiu rolu,“ vysvetľuje a stavia na filozofiu, že empatia dokáže skutočne robiť zázraky obzvlášť vtedy, keď má byť celý tréning hlavne o mentálnej stránke človeka.

 

Spoluautorkou knihy je Marta Fartelová. Aký bol jej vklad?

„Chcel som získať niekoho, kto by mi v tomto smere poradil. Osobne som ju nepoznal, ale stačilo mi na Googli si nájsť, že je spisovateľkou a matkou dvoch športujúcich detí.“ Miroslav Mackulín ešte vyjadril svoju úprimnú vďaku za výbornú spoluprácu.

 

Rada pre rodičov

Na záver ešte dodal, že prostredie hrá jednu z najdôležitejších úloh. „Vytvoriť tie správne podmienky a dbať na spätné väzby dieťaťa, je to, na čom si treba obzvlášť dať záležať. Treba nechať dieťa sa rozvíjať a nič mu svojím niekedy možno až príliš ambicióznym prístupom neznechutiť.“ Ambiciózny a ctižiadostivý prístup samozrejme zväčša pramení z lásky, avšak nemusí byť pre dieťa správny a na to si treba dať pozor.

 

Viac o autorovi

„Kniha je odrazom mojej životnej cesty,“ píše spoluautor v diele. Pred jedenástimi rokmi vystúpil zo svojej komfortnej zóny. Post vrcholového manažéra opustil a vydal sa na, ako to sám nazval, „mínové pole,“ ktoré nesie názov mentálny koučing. Na Slovensku nebol vtedy takmer vôbec rozšírený a na mentálnych trénerov sa u nás pozerali iba tak „cez prsty.“

„Mám rád výzvy a rád ochutnávam pre mňa nepoznané veci, či situácie, ktoré ma občas zrazia na kolená, aby som sa mohol opäť postaviť a znášať život vo všetkých jeho farbách,“ hovorí pozitívne nastavený Miroslav.

Spolupracoval už s mládežníckymi reprezentáciami vo futbale a basketbale, tiež s futbalovou akadémiou MŠK Žilina a športovcami ako sú Tomi Kid Kovács, Jaroslav Kentoš, či Robo Boženík. Je organizátorom dvadsiatich ročníkov populárneho futbalového turnaja osobností Westton Cup a mnohých ďalších projektov.

Článok bol pôvodne publikovaný na stránke www.ucps.sk a beta.ucps.sk.

(Foto: M. Petrášová)

Teraz najčítanejšie