Denník N

Anarchia nie je sloboda

Minulý týždeň sa facebookom prehnalo niekoľko videozáznamov a hodnotení zásahu polície na občanov, ktorí si v predajni Lidl odmietni nasadiť rúška/respirátory a zároveň sa zdráhali polícii legitimovať občianskym preukazom.

Ani jedno z tých videí však nezachytáva celú „demonštráciu“ od začiatku až do konca a nie je na nich ani detailne vidieť čo sa presne pri tej následnej „mele“ stalo, lebo tieto videá to nezachytávajú. Hlavne tam nie je vidieť, či prví napadli policajti alebo „demonštranti“. Videá a komentáre k nim sa snažia navodiť dojem, že policajti ich začali mlátiť pre nič za nič.

Títo demonštranti a ich facebookoví obhajcovia si pravdepodobne neuvedomujú, že policajti si len robia svoju prácu a ak niekto nedodržiava pravidla (prekročí rýchlosť, narušuje nočný kľud, nenosí rúško/respirátor tam, kde je to prikázané, chodí nahý po ulici atď.) musí za to aj znášať následky (dostane pokuta atď.). Alebo naopak, uvedomujú si to veľmi dobre a preto tie občianke preukazy aj z nevôľou ukazovali (vtedy už zrazu boli ochotní aj dodržiavať 2-metrový odstup).

Odjakživa platí (odvtedy ako sa vymyslela polícia), že keď vás policajti vyzvú aby ste sa legitimovali, tak musíte preukázať vašu totožnosť – ukázať občiansky preukaz, pas, vodičský preukaz atď. Ak tak neurobíte, môžu vás zobrať na policajnú stanicu a môžu vás tam držať dovtedy, kým vašu totožnosť neoveria (buď vám niekto prinesie nejaký doklad, alebo príde človek, ktorý sa za vás zaručí a identifikuje vás, že vy si ten a ten a bývate tam a tam). Ak s nimi na stanicu odmietnete ísť dobrovoľne, možu použiť aj donucovacie prostriedky, t. j. hmaty a chmaty.

Pravidlá tu máme od stvorenia ľudstva.

Aj Adam a Eva boli vyhnaní za raja, lebo porušili pravidlá.

Človek, aby prežil je odkázaný žiť v spoločenstve (v kmeni, komúne, zväzku). A každé spoločenstvo malo a má pravidlá. V minulosti, keď sa niekto týmto pravidlám vzpriečil a nechcel ich dodržiavať, tak ho z komunity vylúčili a tento človek nemal šancu prežiť sám.

Dnes, ak by sme si všetci začali slobodu vysvetľovať tak, že si každý môže robiť čo chce, tak to už nie je sloboda, ale anarchia.
A nik príčetný v anarchii nechce žiť.

Tlačová správa:
„Sudca zobral do väzby jedného z trojice obvinených antirúškarov.“

Stanovisko polície:

„PROVOKATÉRI BEZ RÚŠKA, KTORÝM NEJDE O ŽIADNU SLOBODU, ALE O LAJKY: POLÍCIA BUDE PRI BEZRÚŠKOVÝCH NÁLETOCH NEŠŤASTNÍKOV, KTORÍ PODĽAHLI DEZINFORMÁCIÁM NEKOMPROMISNÁ.“

Postoj jedného z podporovateľov:Krátky slovník slovenského jazyka 4 z r. 2003.

sloboda -y -bôd ž.
1. možnosť voľne sa rozhodovať, prejavovať voľnosť ap.: osobná s., s. myslenia, právo na s-u
2. nezávislosť (národa al. štátu): vytúžená s., bojovník za s-u
3. voľnosť v pohybe, v mieste pohybu ap.: pocit s-y, prepustiť väzňa na s-u; práv. odňatie s-y
4. hovor. stav toho, kto nie je viazaný manželstvom: smútiť za s-ou; nechce sa zriecť s-y
5. obdobie bezstarostnosti a voľnosti: chvíle chlapčenskej s-y;
slobodienka -y -nok ž. zdrob. expr.

Krátky slovník slovenského jazyka 4 z r. 2003.

anarchia -ie ž. stav bez poriadku, bez vlády, bezvládie; neporiadok, zmätok, chaos: a. vo výrobe;

Slovník súčasného slovenského jazyka A – G, H – L, M – N z r. 2006, 2011, 2015.

anarchia -ie ž. ⟨gr.⟩ 1. odstránenie obmedzení slobody jednotlivca opierajúce sa o odmietanie akejkoľvek moci
2. bezvládie spôsobené nejestvovaním verejnej autority, schopnej spojiť spoločnosť na základe všeobecne platných pravidiel; syn. chaos: politická, legislatívna a.; a. vo výrobe; nastala a. v riadení; v krajine vládla úplná a.; pripustiť anarchiu; skoncovať s anarchiou
3. hovor. zmätok, chaos, neporiadok: v rodine panuje a.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.