Denník N

Viedeň vyslala v sobotu signál pre Európu: „Potrebujeme ľudskú azylovú politiku“

Sobotná demonštrácia vo Viedni prerástla všetky očakávania. Zhromaždilo sa na nej viac ako 100 tisíc ľudí, ktorí vyjadrili nesúhlas s európskou politikou zatvárania hraníc. Podobne, ako pri najväčšej demonštrácii povojnovej Rakúskej spolkovej republiky v roku 1993, vytvorili ľudia po zotmení na námestí Heldenplatz more svetielok. Sviečky nahradili smartfóny, myšlienka spred 22 rokov sa však nezmenila: odpor voči xenofóbii a nacionalizmu, solidarita s utečencami.

„Hovorím to absolútne jasne: neodvraciam sa od tých, ktorí si robia starosti alebo sa boja. Ale odvraciam sa od tých, ktorí ryžujú na núdzovej stuácii, v ktorej sa utečenci ocitli, či je to po ekonomickej alebo politickej stránke,“ povedal vo svojom príhovore rakúsky prezident Heinz Fischer.

Jednou z vecí, o ktorých účastníci v sobotu najviac diskutovali, bola rakúska pravicová politická strana FPÖ, ktorá si na súčasnej kríze zlepšuje volebné preferencie tým, že šíri obavy a strach pred utečencami. Aj preto bolo na mnohých miestach vidieť odkaz „Utečenci dnu, FPÖ von.“

Porovnateľné s najväčšími zhromaždeniami v histórii krajiny

Podľa odhadov polície sa demonštrácie zúčastnilo 100 000 až 120 000 ľudí. Začala sa pri stanici Westbahnof, ktorá zároveň služi ako významný tranzitný bod pre utečencov prechádzajúcich cez Rakúsko ďalej na Západ. Ľudia sa dali do pohybu cez Mariahilferstrasse, ktorá bola obložená už v predvečer demonštrácie portrétmi 2000 utečencov a dobrovoľníkov.

Mariahilferstrasse pripravená na sobotňajšie popoludnie 3.10.2015. (Foto: apa/herbert pfarrhofer)

Vo chvíli, keď sa prví z demonštrujúcich dostali pred parlament, siahal neprerušený zástup ľudí ešte stále až po Westbahnhof.

Program potom pokračoval v kruhovom areáli pred Hofburgom krátkymi vystúpeniami známych rakúskych a nemeckých hudobníkov prerušovanými príhovormi politikov, aktivistov a samotných utečencov a ich rodín.

Foto: apa/herbert p. oczeret

Kontrastujúc s udalosťami vo Viedni vynikajú udalosti na Slovensku.

Dva dni pred viedenskou demonštráciou sa v Bratislave na Námestí SNP konalo podobné stretnutie s názvom „Zhromaždenie za solidaritu s utečencami“. Zúčastnilo sa ho približne 50 ľudí, no reportáž o ňom podala aj francúzsko-nemecká* televízia Arte. Viedenské stotisícové zhromaždenie sa do slovenských médií nedostalo takmer vôbec.

Slovenský punk pre utečencov

Slovenská punková kapela Rozpor zahrala o deň neskôr nezávisle na sobotňajších udalostiach spontánny koncert pre utečencov a dobrovoľníkov na viedenskej železničnej stanici Hauptbahnhof. Na svojom facebooku napísali „Utečenci si dokonca na záver skandovaním vyžiadali ešte dva prídavky, po ktorých nasledovalo nekonečné fotenie, pretože fotku s prvou slovenskou (punkovou) skupinou hrajúcou v utečeneckom tábore chcel asi každý, kto mal aspoň jednu ruku a fungujúci telefón.“

V Rakúsku sa dokázali zmobilizovať desaťtisíce ľudí, ktorí si stoja za tým, aby Európa bola ľudskejšia. Slovensko naopak zatiaľ charakterizujú malé individuálne iniciatívy. Na veľkosti však natoľko nezáleží, pretože posledný víkend naozaj niečo zmenil. Ak zatiaľ nie v politike, tak aspoň v hlavách ľudí.

 

(*) Úprava z „rakúsko-francúzska televízia“.

Teraz najčítanejšie