Denník N

Čo videl pes, keď Dávid zabil Goliáša

Malcolm Gladwell búra vo svojich textoch tradičné videnie a myslenie o veciach. Preto sa ich oplatí prečítať. Dvaja čitatelia môžu po jednej z jeho kníh získať.

Malcolm Gladwell mi bol známy z jeho TED videí a teraz som sa konečne dostala k dvom z jeho piatich kníh.

V kniha David a Goliáš sa zameriava na to, čo je v živote prekážka a nevýhoda. Nanovo interpretuje fakty, dopĺňa ich o ďalšie štúdie. Základom je biblický príbeh, ako pastier porazil obra. Ale hneď v úvode Gladwell poukazuje na to, ako je tento príbeh skreslený. Dávid vôbec nebol v nevýhode, práve naopak, mal veľmi dobrú skúsenosť s prakom a prak je v správnych rukách nebezpečná zbraň.

Bol to práve Goliáš, ktorý bol v nevýhode. Rôzni odborníci sa zhodujú, že mohol mať nádor na hypofýze, ktorý spôsobil nielen jeho nadmernú veľkosť, ale aj problémy s videním. Okrem toho bol oblečený do ťažkého brnenia, ktoré ho robilo nemotornejším. Keď sa Dávid rozohnal s prakom, Goliáš si zrejme ani nestihol uvedomiť, čo sa udialo. Historik Robert Dohrenwen napísal: „Goliáš mal proti Dávidovi asi takú šancu, akú by mal ktorýkoľvek bojovník doby bronzovej s mečom proti súperovi vyzbrojenému automatickou pištoľou ráže 45 mm.“

V ďalších 9 príbehoch Gladwell poukazuje práve na to, že čo sa môže zdať ako nevýhoda či prekážka, môže byť v konečnom výsledku výhoda, aj keď možno len v jednej desatine prípadov. Dyslektické deti sa môžu stať úspešnými podnikateľmi. Tím drobných neskúsených basketbalistiek môže porážať kvalitnejšie tímy v lige. Menej detí v triede nemusí znamenať ich lepšie výsledky. Kvalitnejšia univerzita neznamená lepšiu kariéru. Popritom sa dozviete zaujímavé príbehy o presadení sa impresionistov, o vynájdení lieku na  leukémiu, či to, prečo Veľká Británia tak dobre zvládla nemecké bombardovanie.

Kniha Co viděl pes je výber esejí, ktoré v rokoch 1996 až 2009 napísal Gladwell pre The New Yorker. Je to zmes tém od sociológie, ekonómie až po technológie. Dozviete sa, prečo existuje veľké množstvo druhov horčíc, ale kečupy sú v podstate len štipľavý a neštipľavý. Alebo čo vynálezca anikoncepčnej tabletky nevedel o ženskom zdraví. Či je plagiátorstvo vždy plagiátorstvom alebo kto bol zodpovedný za stroskotanie Challengeru (že vraj nikto).

A čo sa týka názvu knihy, možno poznáte Cesara Millana, tzv. dog whisperer (znalec psej duše, zaklínač psov?). Pomáha ľuďom s problematickými psami a prostredníctvom príbehu o jednej psíčkarke, ku ktorej Millan prišiel, Gladwell poukazuje na to, že to, čo vidí jeden človek, je niečo iné, čo vidí niekto iný. Alebo tiež, že ak máte problematického psa, problém zrejme nie je v ňom, ale vo vás.

Čo na Gladwellovi oceňujem je, že jeho príbehy nútia ľudí, aby sa nielen na udalosti, ktoré popisuje v knihách, ale aj na svet okolo seba, pozerali viacrozmernou optikou. A keďže píše veľmi dobrým štýlom, interpretácia štúdií a výskumov je zaujímavá a nenudí.

Ak nemáte čas na jeho knihy a viete po anglicky, skúste aspoň jeho články pre The New Yorker alebot The Slate.

A keďže knihy sú prečítané, je čas ich posunúť ďalej. Vydalo ich Albatros Media v BizBooks, takže sú v češtine. Ak máte záujem, vyplňte formulár nižšie a dvom z vás, ktorých email vygeneruje generátor náhodných čísel, po jednej knihe pošlem. Súťaž bude prebiehať do 31.1.2015. Ak sa na vás šťastie neusmeje, alebo sa vám nechce čakať, knihy si môžete kúpiť tutu. Knihy do súťaže poskytlo vydavateľstvo Albatros Media.

Aktualizácia 1.2.2015: Súťaž bola ukončená, víťazné emaily [email protected] a ba…[email protected] boli kontaktované, všetkým ostatným ďakujem za účasť. Súťaže o knihy budú aj naďalej.

https://docs.google.com/forms/d/1dP_Q8TozJDjZ1EYOdiycx5R7_9BuAoRvFzoNr-ejmmU/edit

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.