Denník N

Bitcoin ako súčasť energetickej revolúcie?

Nie je vylúčené, že do praxe sa dostane riešenie, ktoré by mohlo eliminovať obrovskú spotrebu energie pri ťažbe bitcoinu. Tým by sa kryptomena zbavila zásadnej výčitky.

Otázka využitia elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov sa stáva čím ďalej tým pálčivejšou. A napriek tomu, že ešte donedávna bol bitcoin kvôli vysokej spotrebe energie pri jeho ťažbe považovaný za energeticky náročný, najnovšie sa ukazuje, že táto energia sa dá efektívne využiť ďalej. Prvým mestom, ktoré bude používať energiu získanú pri výrobe tejto kryptomeny má byť Vancouver.

Pre fanúšikov kryptomien nepredstavuje fakt, že ťažba bitcoinu je energeticky veľmi náročná, žiadnu novinku.  Výčitky verejnosti týmto smerom dokonca viackrát spôsobili pokles hodnoty najstaršej kryptomeny. Vďaka novému kanadskému projektu, ktorý chce zužitkovať teplo vznikajúce pri ťažbe bitcoinu by sa tento problém mohol stať minulosťou v pomerne krátkom čase.

Nový projekt poteší najmä ochrancov životného prostredia

V októbri prišiel kanadský ťažiar kryptomien MintGreen s projektom, ktorým chce teplo, ktoré vzniká pri ťažbe bitcoinu, využiť  na vykurovanie bytov v jednej z mestských častí kanadskej metropoly Vancouver. Firma predstavila technológiu tzv. „digitálnych boilerov” a hovorí, že týmto spôsobom dokáže získať späť teplo zodpovedajúce 96 percentám elektrickej energie pôvodne využitej pri ťažbe. To znamená, že sa energia neminie len na prevádzku výkonných počítačov, ktoré „ťažia“ bitcoiny, ale stane sa energetickým prínosom pre spoločnosť.

Kanadská firma chce vykurovať byty a dodávať energiu priemyslu

MintGreen chce už v roku 2022  spustiť spoluprácu s Lonsdale Energy Corporation, ktorá bude od nej odoberať energiu na vykurovanie 100 obytných domov v severnom Vancouveri, kde teplota počas zimy bežne klesá až na -20 stupňov Celzia. Ďalšími odberateľmi majú byť výrobca morskej soli a producent whiskey Shelter Point Distillery, s ktorými MintGreen už uzatvoril dohodu.

Podľa štúdie University of Cambridge sa na ťažbu bitcoinu ročne spotrebuje viac elektriny, ako minie za 12 mesiacov celá Argentína.  V reálnych číslach to znamená spotrebu 121,36 terawatthodín (Twh) ročne. Ak by sa potvrdilo, že toto riešenie reálne funguje, bitcoin by sa zbavil jedného z najsilnejších protiargumentov odporcov.

Cena bitcoinu dosiahla opäť nové maximá

Faktom je, že výrazný nárast ceny bitcoinu v posledných mesiacoch motivuje stále viac nadšencov rozbehnúť ťažbu tejto digitálnej meny. Tým sa spotreba energie zvyšuje.

 

TopForex-Lacenova-Bitcoin mozno vyriesil velku spotrebu energie pri tazbe
Bitcoin mozno vyriesil velku spotrebu energie pri tazbe

Podľa údajov z augusta 2021  je už v obehu vyťažených 18,77 milióna bitcoinov, pričom maximálny počet je vopred fixne daný na 21 miliónov. Dobrou správou pre ekológov  je, že už nepotrvá veľmi dlho a ťažba bitcoinu dosiahne vrchol. Ale nikto dnes nedokáže presne povedať, ako dlho proces ťažby ešte potrvá.

Počas pondelkovej noci dosiahol bitcoin nový cenový rekord 68.513 USD. Trhová kapitalizácia presiahla 1,1 bilióna USD, čo predstavuje 43,6 percenta celého trhu s kryptomenami. Ak sa projekt kanadského ťažiara ukáže ako efektívny, pôjde o ďalší signál, ktorý by mal podporiť rast ceny.

Teraz najčítanejšie