Denník N

Je výhodnejšie investovať peniaze do akcií realitných firiem alebo kúpiť byt na prenájom ?

Pohrávate sa s myšlienkou, že kúpite byt na hypotéku, budete ho prenajímať a zhodnocovať tak svoje peniaze? Na prvý pohľad to môže vyzerať ako výhodná investícia, avšak mali by ste zvážiť aj ďalšie alternatívy. Napríklad, investovanie peňazí do akcií realitných spoločností. To môže byť za istých okolností výhodnejšou voľbou.

Čo všetko by ste mali zvážiť a kedy sa vám viac oplatí investovanie do akcií ako prenajímanie bytu?

Zhodnotenie peňazí zainvestovaných v akciách

Teraz si predstavte, že by ste svojich 30 000 eur investovali do akcií. Pokiaľ máte radi trh nehnuteľností, môžete ich investovať do akcií realitných a developerských spoločností. Vyberať si môžete z akcií rôznych európskych, amerických, ale aj svetových firiem, ktoré sa v tomto sektore pohybujú už roky. Za zváženie stoja aj takzvané REIT ETF fondy, ktoré sú zamerané na realitný trh. Vďaka nim bude vaša investícia lepšie diverzifikovaná.  Do ETF môžete investovať cez online brokera. Nemusíte investovať cez banku, je to nepraktické a drahé. Slovenská stránka ForexObchodnik.sk napríklad odporúča vyhľadať si v prvom rade skúsenosti našich ľudí s brokerom u ktorého si mienite otvoriť obchodný účet. Na ich stránke si môžete prečítať skúsenosti s eToro brokerom od ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech.

Počítajme s tým, že priemerné ročné zhodnotenie investovaných peňazí bude na úrovni 5 %. To znamená, že pri zloženom úročení by ste po 30 rokoch mali 129 658 €. To už je sama o sebe vyššia suma, akú máte z reálneho prenájmu nehnuteľnosti

Ak kúpa bytu, tak sčasti financovaná lacnou hypotékou

Pokiaľ plánujete kúpiť byt a prenajímať ho, experti jednoznačne odporúčajú využitie pákového efektu v podobe hypotekárneho úveru. Vďaka nemu stačí investovať len malé percento vlastných zdrojov. Vezmime si modelovú situáciu, že chcete kúpiť 2-izbový zariadený byt v Bratislave za 150 000 eur. Berme do úvahy, že banka vám poskytne hypotéku vo výške 80 % z ceny nehnuteľnosti, teda na kúpu bytu budete potrebovať investovať 30 000 eur z vlastných zdrojov.

Pri úroku 0,85 % p.a. s 3-ročnou fixáciou by ste po dobu 30 rokov splácali približne 473 eur mesačne.

Zhodnotenie peňazí po 30 rokoch

Vezmime si ideálnu situáciu, že váš byt prenajímate za 550 eur mesačne, pričom prenajatý je každý jeden mesiac po dobu 30 rokov a energie platí osoba, ktorá si ho prenajíma. Taktiež berme do úvahy, že nehnuteľnosť vás nebude stáť nič na opravách alebo vylepšeniach.

Každý mesiac teda zarobíte 77 eur, čo znamená, že po 30 rokoch máte 27 720 eur. K tejto sume si treba pripočítať nárast hodnoty samotnej nehnuteľnosti. Tento aspekt je však veľmi individuálny. Všetko závisí od zmien v danej lokalite a vývoja trhu. Počítajme s tým, že váš byt bude mať po 30 rokoch hodnotu 200 000 eur.

Dokopy sa vám teda investícia 30 000 eur zhodnotila na 107 720 eur. To je príjemná suma, ale je tu hneď niekoľko potenciálnych problémov.

Realita je často krutá

Úroková sadzba na hypotekárnom úvere sa bude v priebehu rokov meniť. Môže sa teda stať, že váš mesačný zárobok bude v dôsledku vyššej splátky nižší. Tiež netreba očakávať, že byt bude celých 30 rokov prenajatý každý jeden mesiac. Treba rátať s tým, že niektoré mesiace bude voľný, a teda splátku hypotéky budete musieť platiť z vlastného vrecka.

V neposlednom rade treba počítať s časom, ktorý strávite komunikáciou so záujemcami o nájom a riešením prípadných problémov. V priebehu 30 rokov bude byt možno potrebovať nejakú investíciu – novší nábytok či elektronické spotrebiče. Tieto veci je potrebné vo vašej investícii zohľadniť.

Kde zhodnotiť peniaze najvýhodnejšie?

Ak hľadáte spôsob, kde zhodnotiť peniaze najvýhodnejšie, investovanie do akcií a ETF sa počas prvých 30 rokov ukazuje ako lepšia možnosť. Treba však počítať s tým, že pokiaľ budete nehnuteľnosť prenajímať aj naďalej po splatení hypotéky, váš mesačný zárobok prudko stúpne.

V konečnom dôsledku je tak výhodnosť oboch druhov investícií pri dlhom časovom horizonte (40, 50, 60 rokov) porovnateľná. Pri investovaní do akcií a ETF však nemáte žiadne starosti a nie je potrebná prakticky žiadna časová investícia. Tak ktorú možnosť si zvoliť? Finálny výber ostáva len na vás.

Teraz najčítanejšie