Denník N

Na debatu o slobode médií išli peniaze z Nadácie Penty

Mediálny analytik a zástupca Medzinárodného tlačového inštitútu Pavol Múdry v hektickom čase, keď mnohí novinári kritizovali vstup Penty do mienkotvorných vydavateľstiev a viedli sa ostré diskusie, zorganizoval konferenciu o Slobode médií, na ktorú požiadal peniaze od Nadácie Penty. Dnes má blízko k ľuďom, ktorí pre Pentu sprostredkovali jej vstup do Petit Pressu.

Pred rokom Penta rozšírila svoj vplyv o mienkotvorné médiá – dnes cez vlastný mediálny holding kontroluje tituly bývalého vydavateľstva Trend Holding, 7Plus, niekoľko webov a cez spoločnosť Namav získava 45 percentný podiel v Petit Presse. Mnohé slovenské a zahraničné médiá oslovovali práve Pavla Múdreho, predsedu Správnej rady slovenského výboru Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI), aby vstup finančnej skupiny do médií hodnotil. Vo svojich verejných vyjadreniach pre médiá aj na Facebooku bol Múdry k Pente pomerne zhovievavý, na rozdiel od mnohých kolegov v Českej republike, ktorí pri Andrejovi Babišovi upozorňovali na hrozbu ohrozenia slobodu slova a nezávislosti. „Vyslovil som vždy len svoj názor: A čo keď sa nič nestane, keď príde Penta. Keď nebude vyvíjať vplyv obsahový, nie finančný,“ hovorí dnes.

Nadácia Penty poskytla minulý rok slovenskej pobočke IPI, organizácii ktorej predsedá, príspevok 2500 eur. Múdry hovorí, že peniaze išli na na konferenciu s názvom Sloboda médií po 25 rokoch. „Oslovil som viacerých, medzi inými aj Nadáciu Penty,“ povedal

Na konferenciu prispeli aj viaceré ambasády, tie boli vymenované na pozvánke aj na propagačných materiáloch. To, že konferenciu podporila aj Nadácia Penty, však na pozvánke nebolo a nenašla som to nikde na materiáloch k akcii. „Ja tomu žiaden význam nepripisujem,“ reagoval pre blog Múdry.

sloboda_medii_po25

Odporúčam aj: Podporu od Nadácie Penty získal aj český investigatívny projekt Reportér Magazín

V apríli tohto roka sa stal Múdry členom Dozornej rady SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. . Práve dcérska spoločnosť Sity spoločnosť Namav (konateľmi sú Igor Grošaft a Ivan Sámel) pre Pentu kupuje časť Petit Pressu.

Ponuku na členstvo v dozornej rade Sity dostal Múdry od predsedu predstavenstva Sámela. Na otázku, či má za to aj finančnú odmenu, povedal, že zatiaľ sa nedohodli, ako to bude. Konflikt záujmov pri svojom hodnotení médií nepociťuje. „Ja s Pentou nemám nič spoločné,“ hovorí.

Nemám problém s tým, ak Múdry hodnotí vplyv oligarchov na slovenské médiá. No novinári, ktorí ho citujú, by mali svojich čitateľov upozorniť na to, že je v dozornej rade Sity. A nemali by zabudnúť aj na to, že na aktivity IPI prispela práve Nadácia Penty.

Na to, že Múdry je v dozornej rade Sity by nemali zabúdať ani novinári agentúry Sita, ktorí publikujú články o jeho názoroch, ale nie je v nich zmienka, že je v dozornej rade ich spoločnosti.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.