Denník N

Rieši tu vôbec niekto seriózne politiku bývania?

Už počas volebnej kampane som bol dosť sklamaný, že o téme výstavby štátnych nájomných bytov sme v tejto situácii počuli v podstate len od populistov. Oveľa radšej by som počul reálne riešenia od serióznych strán.

V poslednom čase sa v mojich kruhoch veľmi riešia otázky bývania na Slovensku. Ceny bytov narástli úplne šialene – a rastú veselo ďalej. V krajských mestách rádovo o desiatky tisíc eur v priebehu pár rokov. Zároveň rastú ceny energií, od ktorých sa prirodzene odvíja mnoho ďalšieho. Strop je v nedohľadne. Len platy akosi primrzli a nestíhajú rásť…

Mladí ľudia v mojom okolí sa prirodzene pýtajú, prečo by mali platiť tak vysokú cenu za tak nízku kvalitu života a služieb – a majú ďalší významný motivačný faktor uvažovať o dlhodobom či trvalom odchode do zahraničia. Veď načo platiť tak veľa za základné životné náklady v krajine, ktorá za viac než 30 rokov svojej samostatnosti nebola schopná ani len vybudovať diaľnicu medzi dvoma najväčšími mestami, kde je zdravotníctvo a školstvo v ťažkej kríze, kde sú sociálne služby na zaplakanie?

Povestná „neviditeľná ruka trhu“ akosi nefunguje – resp. nakladá nám všetkým nerátaných. Z môjho pohľadu je fakt načase vytriezvieť z pravicovo-neoliberálnych fantasmagórií 90. rokov, na ktorých sme vyrastali. Nožnice medzi bohatými a chudobnými sa extrémne roztvárajú – a pandémia túto priepasť ešte viac rozšírila.

Je potrebné začať sa intenzívne a strategicky venovať bytovej politike na všetkých úrovniach. Namiesto toho však začíname v ekonomických kruhoch reálne počúvať pre mňa neuveriteľné reči o viacgeneračných hypotékach.

Neviem ako to máte vy, ale pre mňa je neprijateľné, aby tak základná vec, akou je strecha nad hlavou, mala byť natoľko nedostupným artiklom, že sa kvôli nemu musí zadlžiť hneď niekoľko generácií. Je to šialené!

Už počas volebnej kampane som bol dosť sklamaný, že o téme výstavby štátnych nájomných bytov sme v tejto situácii počuli v podstate len od populistu Borisa Kollára. Oveľa radšej by som počul reálne riešenia od serióznych strán.

Pre porovnanie malá štatistika z nedávneho statusu Martina Freunda z Centra sociálnych služieb Praha : Brno má 28 000 nájomných bytov. V Prahe je ich asi 32 000. Bratislava ich má 900. O polovicu menej, než český Liberec.

Čo s tým? 🤔

Teraz najčítanejšie

Martin Kováč

Som manžel, otec, teológ, starokatolícky kňaz a ľudskoprávny aktivista. V rokoch 2019-2023 som pracoval na projekte obnovy Starého Lýcea. Aktuálne pôsobím na pozícii projektového manažéra v Nadácii Volkswagen Slovakia. Venujem sa najmä otázkam náboženskej slobody, medzináboženského a medzikultúrneho dialógu, právam menšín a vzťahu štátu a cirkví.