Denník N

Ivermektín náš každodenný

Každý kto sleduje debaty o očkovaní a liečbe COVID-19, dostal už aspoň 50x naservírované tvrdenie o neuveriteľne účinnom ivermektíne. Upierajú nám vysokoúčinný liek! Lacný a bezpečný! Vedcov čo neuverili platí farmabiznis! Ako pokazená platňa. Odkiaľ sú korene tohto zmätku?

Priaznivci ivermektínu si namýšľajú, že majú na svojej strane viac dôkazov. Existujú totiž stránky c19ivermectin.com a ivmmeta.com, čo sú najčastejšie linky, ktorými sa oháňajú. Ide o prepojené weby. Až do nedávna bola diskusia o účinnosti liečiv až na výnimky záležitosťou odborníkov. Teraz stačí jeden klik a absolvent vysokej školy života s profilovkou kocúra kríženého s ŠK Slovan Bratislava sa stáva kompetentným na liečbu nových infekčných ochorení.

Bez ohľadu na kvalitu, pokiaľ je web mienkotvorným, treba sa ním zaoberať. Poďme.

Autori neznámi

Nepoznáme autorov týchto stránok. Chcú zostať anonymní. Nevieme si overiť ich vzdelanie, skúsenosti, či konflikt záujmov. Vraj nevadí, lebo oni len analyzujú všetok existujúci výskum o ivermektíne. Práve preto je táto otázka ešte viac na mieste. Ak stránka nič nové neprináša, len interpretuje existujúci výskum, čoho sa jej tvorcovia vlastne boja? Nevieme. Pozrime sa ako kvalitnú prácu teda odviedli.

Takto sa metaanalýza nerobí do psej matere

Autori stránky tvrdia, že robia tzv. metaanalýzu. Ide o štatistickú techniku pri ktorej sa kombinujú dáta z viacerých štúdií s cieľom získať väčší súbor pacientov a teda aj silnejšiu podporu pre prípadné závery o efektivite liečby.

Chcú byť vraj objektívni a preto zahrnuli do svoje metaanalýzy všetok existujúci výskum o ivermektíne. Vyradili len niekoľko vykričaných exemplárov, kde je podvod zjavný, na čo samozrejme neprišli sami. Kvalitnejšie vedecké práce však uplatňujú prísnejšie kritéria na štúdie, ktoré sa rozhodli do svojej analýzy zahrnúť.

Zatiaľ čo autori ivmemeta.com nahádzali do svojho guláša čokoľvek, iní autori s menom a reputáciou sa rozhodli siahnuť len po štúdiách, ktoré spĺňajú určité kvalitatívne kritéria. Napríklad analýza nezávislej organizácie Cochrane (systematic review), ktorá má vynikajúcu reputáciu v medicíne založenej na dôkazoch nepotvrdila benefity ivermektínu pre liečbu Covid-19.

Analyzovať je možné len publikovaný výskum a to je presne jeden z kľúčových problémov anonymných internetových štatistikov. Odhaduje sa, že 50% dokončených štúdii sa ani len nezverejní. Napríklad preto, že nepotvrdili hypotézu, ktorú ich autor potvrdiť chcel. Preto je najlepšie pracovať len so štúdiami, ktoré sa zaregistrovali už pred svojím zahájením, alebo ich veľmi dôkladne vyberať. O nič z toho autori ivmmeta.com nepokúsili.

Chvália sa, že ich guláš je lepší ako tie ostatné. Len preto, že je väčší a uvarený bez rozmýšľania.

Prečo by to niekto robil?

No dobre, ale prečo by si niekto dal toľko námahy a vytvoril stránku, ktorá sa urputne snaží vydávať nekvalitnú metaanalýzu za vrchol medicínskeho výskumu?

Jednoduchá odpoveď. Stačí sa pozrieť komu a načo táto stránka slúži. Z ivermektínu sa stala modla a barlička antivaxerov. Najprv zaútočia na očkovanie, potom ponúknu zdanlivo bezpečnejšiu a klamlivo účinnejšiu alternatívu. Neverte očkovaniu, ivermektín vás bezpečne vylieči. Keby nebol boj proti očkovaniu, ivermektín by si sotva niekto všimol. Účinkoval by tam, kde účinkovať má. V konských zadkoch.

Teraz najčítanejšie

Marian Jánoš

Pracujem ako manažér v oblasti financií. Mám finančné a medicínske vzdelanie. Na blogu sa chcem venovať najmä medicínskym hoaxom a verejným financiám.