Denník N

Česko po voľbách. Prečo padol Babiš a zmení sa niečo k lepšiemu?

autor čtk

Česká republika má po parlamentných voľbách nové zloženie zákonodárneho zboru a čoskoro bude mať aj novú vládu. Keďže pohoreli bývalí spolupracovníci dosluhujúceho premiéra Andreja Babiša, Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) a Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM, neboli formálne súčasťou vlády, iba ju tolerovali), ktorí sa nedostali do parlamentu, väčšinu v snemovni získali dve stredopravé koalície zložené z dokopy piatich strán: Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirStan (Starostové a nezávislí a Pirátska strana). Predsedkyňou parlamentu bude Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, predsedom vlády Petr Fiala z ODS.

Toľko krátky súhrn výsledkov volieb. Prečo však voľby dopadli takto? A zmení sa po nich naozaj správa krajiny k lepšiemu?

Voľby dopadli takto, pretože bola mobilizovaná veľmi veľká časť spoločnosti, ktorá mala pokrk vlády Andreja Babiša a predovšetkým jeho škandálov. Babiš sa dostal do nepriateľského postoja voči niektorým dôležitým inštitúciám Európskej únie. Stret jeho záujmov ohľadom poskytnutia európskych dotácií pre Agrofert sa naplno prejavil po kauze Čapí hnízdo. Babiš tvrdil, že tým, že svoj majetok v rámci Agrofertu zveril do tzv. zvereneckých fondov, sa riadil novo prijatou českou legislatívou a teda že nič neporušil. Európska komisia a Európsky parlament, naopak, po vykonaní svojich analýz tvrdili, že Andrej Babiš je stále vlastníkom Agrofertu, že profituje z európskych dotácii pre koncern, a teda že je ako premiér a osoba majúca možnosť mať vplyv na prideľovanie dotácií v konflikte záujmov. V minulosti Babiša vyšetroval aj Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF. Tesne pred voľbami vybuchla investigatívna bomba v podobe odhalení Pandora Papers, ktorých súčasťou bola aj akcia Andreja Babiša, v čase keď ešte nebol v politike, spočívajúca v založení offshorových firiem v daňových rajoch, nápadne pripomínajúca finančné schémy s úmyslom vyhnúť sa plateniu daní. Za tieto peniaze si Babiš neskôr kúpil nehnuteľnosti na francúzskej riviére.

Ďalšou veľkou témou bol únos Babišovho syna na Krym premiérovými spolupracovníkmi. Andrej Babiš mladší vehementne popiera, že bol v čase zavlečenia psychicky chorý tak, ako to uvádzal posudok premiérovej spriaznenej lekárky. Syn premiéra tvrdí, že muž doktorky Protopopovej, ktorá posudok vystavila, ho zavliekol na Krym proti jeho vôli a preto, aby bol v čase vyšetrovania kauzy Čapí hnízdo mimo dosahu nielen českých ale aj európskych orgánov, keďže mohol v kauze figurovať ako podstatný svedok. Aj keby sme uverili vysvetleniu premiéra Babiša o tom, že sa len snažil chrániť zdravie a súkromie svojho syna, zarážajúci je predsa len jeden fakt. Ako môže premiér, ktorý je miliardár a jeden z najbohatších ľudí v republike dovoliť zavlečenie svojho chorého syna na Krym v situácii tesne po jeho anexii, zvlášť keď má syn okrem slovenského občianstva aj švajčiarske a napríklad v takom Švajčiarsku by dostal kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť ako na Kryme? Ako to môže rodič svojmu dieťaťu urobiť, ak by pritom nemal aj iné postranné úmysly?

Tieto a mnohé ďalšie kauzy viedli Čechov k tomu, že premiérovaniu Andreja Babiša vystavili stopku. Viedla ich k tomu aj premiérova a vládna populistická politika, ktorá bola nezodpovedná k štátnemu rozpočtu. Ten bol deficitný aj pred koronakrízou napriek tomu, že krajina bola na vrchole ekonomického cyklu.

Pomôže nová vláda krajine? Do akej miery? To sú zatiaľ otázky, na ktoré nepoznáme odpoveď a dostaneme ich až po uplynutí nejakého času. Problém s Českou republikou ale aj s jej súrodencom Slovenskou republikou je však v ich nedokonalo napísaných ústavách. Na to upozornil aj významný český ekonóm a poradca niekoľkých českých vlád Pavel Kohout, ktorý navrhol novú ústavu Českej republiky, ktorá bude reflektovať poučenia sa z chýb minulosti, lepšie nastavenie, vyváženie a zefektívnenie inštitucionálnych orgánov krajiny, zodpovednoť vo vynakladaní verejných výdavkov, väčšiu demokratizáciu cez zodpovedanie sa politikov občanom. Aj Slovensko potrebuje takú zmenu ústavy, na čo sa snažím aj osobne poukazovať. Aj z nedokonalostí súčasnej ústavy a slovenského politického systému plynú súčasné frustrácie spoločnosti z toho, že ľudia zatiaľ nemôžu volených politikov odvolať.

Pokiaľ sa nezmení súčasné nastavenie systému, budú možnosti vlády okolo premiéra z ODS na významné a prospešné zmeny limitované. Rovnako aj na Slovensku, bez ohľadu na to, aká vláda bude vládnuť.

Teraz najčítanejšie

Jakub Feltovič

Jakub Feltovič sa narodil v roku 1994 v Prešove. Prispieva blogmi o domácej i svetovej politike, medzinárodných vzťahoch, ekonomike, vede a klimatickej kríze. Usiluje sa o úspešnejšie, modernejšie, prodemokratické a proeurópske Slovensko bez klamúcich a nečestných politikov, karieristov, oportunistov, nezodpovedných populistov a nebezpečných extrémistov. Zasadzuje sa o rozvoj stredopravého politického spektra a kresťanskej demokracie. Zasadzuje sa o budovanie modernej, jednotnej, spravodlivej a ekonomicky, hospodársky i vojensky silnej a sociálne solidárnej Európskej únie. Jakub Feltovič was born in 1994 in Prešov. He contributes blogs on domestic and world politics, international relations, the economy, science and the climate crisis. He strives for a more successful, modern, pro-democratic and pro-European Slovakia without deceptive and dishonest politicians, careerists, opportunists, irresponsible populists and dangerous extremists. He advocates the development of the center-right political spectrum and Christian democracy. He advocates the building of a modern, united, just and economically and militarily strong and socially cohesive European Union.