Denník N

Sebastian Kurz odstúpil. Poučiť by sa mohli aj naši politici

Už je to mesiac, čo rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Aj keď bol jeho odchod vynútený koaličnou stranou, rakúsky príklad nám dáva možnosť nahliadnuť na vyspelú politickú kultúru, v ktorej je osud krajiny či vlastnej strany pre politika dôležitejší ako jeho osobná funkcia.

Kurz, podozrivý z korupčnej kauzy vtedy uviedol, že jeho odchod má zabrániť chaosu a nestabilite, informoval denník Kronen Zeitung. Vo funkcii ho nahradil minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Kurz neopúšťa najvyššiu úroveň politiky úplne, zostane predsedom Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Kurz pred novinármi zdôraznil, že tento krok neznamená priznanie viny. Obvinenia proti nemu označil opäť za nepravdivé. „Moja krajina je pre mňa dôležitejšia ako moja osoba,“ povedal. Podľa neho má však vládny tím pokračovať vo svojej práci. Odchádzajúci kancelár zostane predsedom ÖVP a teraz chce byť predsedom poslaneckého klubu Národnej rady.

Vedenie Zelených, s ktorým ÖVP zostavilo vládu, ho najprv vyzvalo, aby odstúpil a že už si s ním nevedia predstaviť ďalšiu spoluprácu. Ak by Kurz neodišiel z funkcie, Zelení by sa pripojili k hlasovaniu o vyslovení nedôvery, ktoré oznámila opozícia. Vyzvali tiež Ľudovú stranu, aby nahradila Kurza vo vláde niekým bezúhonným.

Rakúska prokuratúra obvinila kancelára a ďalších deväť ľudí z úplatkárstva a sprenevery. Kurz pôvodne oznámil, že zostane na čele vlády. Už skôr uviedol, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa podieľal na objednávaní priaznivých prieskumov verejnej mienky alebo platenej reklamy v tlači výmenou za pozitívne správy o svojej strane a jeho osobe.

Podozrenie sa týka obdobia okolo roku 2016, keď sa Kurz pripravoval na prevzatie vedenia ÖVP. Podľa vyšetrovateľov peniaze ministerstva financií boli použité na zaplatenie spriaznených prieskumov, ktoré sa potom objavili v médiách patriacich do skupiny Österreich. V tejto súvislosti sa podľa vyšetrovateľov mediálna skupina a ÖVP dohodli na spolupráci v oblasti reklamy v hodnote viac ako 1,1 milióna eur, informujú rakúske médiá.

Počas vyšetrovania polícia prehľadala budovy federálneho kancelára, sídla Ľudovej strany (ÖVP) a ministerstva financií. Vykonali tiež niekoľko domových prehliadok na súkromných adresách a v kanceláriách Kurzových najbližších spolupracovníkov.

Na Slovensku bolo prevažne v minulosti množstvo káuz, ktoré by si zaslúžili podobné vyústenie v podobe odstúpenia z funkcie, ale politici často tlak verejnosti, médií či mimovládnych organizácií ignorovali alebo ho dokázali ustáť. Napriek tomu máme aj my zopár svetlých príkladov z histórie. Zastávam názor, žeak chce byť Slovensko úspešné, musia si politici kultúru nadradenosti spoločných záujmov nad osobnými prisvojiť znova.

Teraz najčítanejšie

Jakub Feltovič

Jakub Feltovič sa narodil v roku 1994 v Prešove. Prispieva blogmi o domácej i svetovej politike, medzinárodných vzťahoch, ekonomike, vede a klimatickej kríze. Usiluje sa o úspešnejšie, modernejšie, prodemokratické a proeurópske Slovensko bez klamúcich a nečestných politikov, karieristov, oportunistov, nezodpovedných populistov a nebezpečných extrémistov. Zasadzuje sa o rozvoj stredopravého politického spektra a kresťanskej demokracie. Zasadzuje sa o budovanie modernej, jednotnej, spravodlivej a ekonomicky, hospodársky i vojensky silnej a sociálne solidárnej Európskej únie. Jakub Feltovič was born in 1994 in Prešov. He contributes blogs on domestic and world politics, international relations, the economy, science and the climate crisis. He strives for a more successful, modern, pro-democratic and pro-European Slovakia without deceptive and dishonest politicians, careerists, opportunists, irresponsible populists and dangerous extremists. He advocates the development of the center-right political spectrum and Christian democracy. He advocates the building of a modern, united, just and economically and militarily strong and socially cohesive European Union.