Denník N

Kríza na východe EÚ. Musíme stáť jednoznačne za Poľskom

Mnohí Slováci obhajujú Rusko a Bielorusko v ich snahe o destabilizáciu situácie na východe Európy. Rusko pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestňuje vojakov a vojenskú techniku. Vláda v Spojených štátoch amerických je v hodnotení ruských zámerov rozdelená, niektorí oficiálni predstavitelia tvrdia, že sa Putin chystá na inváziu, ktorá by mohla nastať napríklad na jar, iní sú zasa toho názoru, že ide len o demonštráciu sily, nahnanie strachu Ukrajine a spolu s ďalšími postupmi napr. v energetickej oblasti o spôsob, ako si od Ukrajiny a západu vydobyť ústupky.
Bielorusko podporované Ruskom zasa do Minsku zváža migrantov zo Sýrie, Libanonu, Iraku, Afganistanu aj Afriky, ktorých následne prepravuje k hraniciam s Poľskom. Keďže chcú migranti cestovať väčšinou až do Nemecka, snažia sa prekročiť hranicu a dostať sa na poľské územie alebo územie ďalších blízkych krajín EÚ Litvy či Lotyšska. Poľská vláda sa náporu migrantov bráni, vyhlásila na hranici výnimočný stav a nariadila bezpečnostným zložkám, aby migrantov do krajiny nepúšťali. Tisícky migrantov sú tak v novembrovej zime uväznené na hranici. Bieloruský režim pod vedením Alexandra Lukašenka sa pomocou vyvolania migračnej krízy chce pomstiť EÚ za jej sankcie a tiež vyvinúť taký tlak, aby si vydobyl ústupky. Zvažuje tiež zastavenie toku plynu idúceho z Bieloruska ďalej do EÚ.

Únia, NATO aj EÚ sa voči postupu Bieloruska ohradili a označili ho za hybridnú hrozbu a nehumánne zneužívanie ľudských bytostí na politické ciele. Poľský premiér za stroju tejto stratégie označil ruského prezidenta Vladimira Putina. Angela Merkelová na Putina osobne naliehala, aby do situácie politicky intervenoval a situáciu upokojil. Neočakáva sa, žeby tak ruský prezident urobil. Naopak, spolu s Bieloruskom vykonáva Rusko na bieloruskom území vojenské cvičenia, ktoré zahŕňajú aj bombardéry schopné niesť jadrové zbrane.

Ako som spomenul na začiatku, mnohí ľudia na Slovensku konanie Ruska či Bieloruska podporujú. Iste, presúvať vlastných vojakov alebo ľudí po svojom území nie je zo strany štátov a ich predstaviteľov nelegálne. To tvrdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, keď bol v otázke hromadenia vojsk pri hranici s Ukrajinou konfrontovaný novinármi.

Vyzývam však všetkých Slovákov aby si predstavili, ako by sa asi cítili, keby susediaca krajina, napríklad Maďarsko, už niekoľko mesiacov hromadila podstatnú časť svojho vojska neďaleko hraníc, zvlášť v čase, keď by situácia medzi krajinami bola napätá a komplikovaná. Ako by sa cítili, keby napríklad Ukrajina posielala cez hraničné priechody a cez zelenú hranicu stovky či tisíce nelegálnych migrantov. Keby nám partner len tak bez predčasného varovania prerušil dodávky strategickej suroviny akou je napríklad plyn. Ako by sa cítili obyčajní ľudia a ako by sa cítila vláda, ktorá zodpovedá za suverenitu a bezpečnosť krajiny? Ide o test empatie s našimi partnermi.

Preto je postoj západu absolútne pochopiteľný a legitímny. Aj keď USA priamo neobviňujú Rusko z plánov na inváziu, situáciu dopodrobna monitorujú a prezident Biden vyslal do Kremľa na konzultácie aj šéfa CIA Williama Burnsa. Situácia na bielorusko-poľskej hranici je ešte akútnejšia a jej riešenie je zo strany aktérov v dohľadnej dobe nevyhnutné ak nechceme, aby vznikla humanitárna kríza. Aj Slovensko ako člen EÚ, NATO a poľský sused a partner by malo za svojím severným susedom plne stáť.

Teraz najčítanejšie

Jakub Feltovič

Jakub Feltovič sa narodil v roku 1994 v Prešove. Prispieva blogmi o domácej i svetovej politike, medzinárodných vzťahoch, ekonomike, vede a klimatickej kríze. Usiluje sa o úspešnejšie, modernejšie, prodemokratické a proeurópske Slovensko bez klamúcich a nečestných politikov, karieristov, oportunistov, nezodpovedných populistov a nebezpečných extrémistov. Zasadzuje sa o rozvoj stredopravého politického spektra a kresťanskej demokracie. Zasadzuje sa o budovanie modernej, jednotnej, spravodlivej a ekonomicky, hospodársky i vojensky silnej a sociálne solidárnej Európskej únie. Jakub Feltovič was born in 1994 in Prešov. He contributes blogs on domestic and world politics, international relations, the economy, science and the climate crisis. He strives for a more successful, modern, pro-democratic and pro-European Slovakia without deceptive and dishonest politicians, careerists, opportunists, irresponsible populists and dangerous extremists. He advocates the development of the center-right political spectrum and Christian democracy. He advocates the building of a modern, united, just and economically and militarily strong and socially cohesive European Union.