Denník N

Nočná mora pokračuje, zatiaľ

Planéta sa otepľuje. Robíme to my. Vedci sa na tom zhodnú. Je to zlé. A niečo sa ešte stále dá urobiť.

Je to zlé, pretože kvôli extrémom počasia, suchu, neúrode, strate prírody, znečistenému ovzdušiu, migrácii, stúpajúcej hladine morí a tisícke ďalších nemalých vecí, na ktoré akosi nikdy nevystačí pozornosť, sa Zem stáva každým dňom menej obývateľnou.

O našej trajektórii niet pochýb. Ďalej sa bude otepľovať a s každou desatinou stupňa bude Zem horšie miesto pre život. Nebude lepšie. Bude horšie. Tí, ktorí si toto uvedomujú, žijú každodennú nočnú moru globálneho otepľovania.

S nádejou a ľahkým srdcom by si človek pomyslel, že sa musí nájsť niekto, kto to celé vyrieši. Že na to musí existovať nejaký proces, že niekto musí mať v popise práce to, že na túto hroznú vec myslí a rieši ju. Politici predsa.

Pred pár dňami sa skončilo veľké stretnutie politikov presne za týmto účelom – klimatický samit COP 26. Ako meno naznačuje, pred ním sa uskutočnilo celých 25 takých istých samitov. A ani tento nepriniesol žiadne hmatateľné výsledky. Teplota planéty je hnaná nahor skleníkovými plynmi, ktoré „vyhadzujeme“ do atmosféry v miliardách ton. Ak chceme, aby sa prestalo otepľovať, musíme ich prestať vyhadzovať. A ak by nám ich excelencie chceli dať jasne najavo, že fakt fakt chcú riešiť globálne otepľovanie, tak by si stanovili záväzné a okamžité ciele redukcie emisií. Ideálne také, s ktorými by sme zabránili otepleniu nad 1,5 °C. To neurobili. Ledva sa k tomu nepriblížili.

Ľahké srdce prehráva znova a táto nočná mora pokračuje. Trvá a trvá, celé roky, a nechce skončiť. Zatiaľ.

Nenechajte sa oklamať žváštami. „Žijeme v Európskej únií a tá je svetovým lídrom v znižovaní emisií!“ Povedali Vám tiež to, že bohatý svet (do ktorého EÚ jednoznačne patrí), je svetovým lídrom v otepľovaní a ničení planéty, ktoré najviac postihne tých najchudobnejších? Osud je v tejto veci žiaľ krutý. Povedali Vám aj to, že tieto bohaté a za oteplenie zodpovedné štáty sa boja čo i len hovoriť o „kompezácií“ spôsobených škôd, zo strachu, že by museli prijať zodpovednosť?

Áno, hovorím aj o nás tu na Slovensku. Aj my sme materiálne zbohatli vďaka tomu, že sme oteplili planétu.

Klimatická kríza je ľudská kríza. Existuje, lebo to ľudia chcú. To je celé tajomstvo toho, prečo nechce skončiť. Ľudské rozhodnutie ju vytvorilo a ľudské rozhodnutie ju odčiní. Aspoň kým je ešte čas, kým máme na našu atmosféru vplyv. No už nemáme veľa času. Tak ako sa rozhodnete Vy?

Pretože ešte stále sa niečo dá urobiť. Ako povedal Barack Obama vo svojom príhovore na samite, mladí (a nielen oni, pridávam) by mali „zostať nahnevaní“ a ďalej tlačiť na politikov, aby zachránili planétu. Čím vlastne priznal, že do ľudí ako on nádej vkladať nemožno.

A má pravdu. Ak chceme rozohnať tento tmavý mrak, čo máme nad hlavami, musíme sa začať spoliehať na seba, na svetlo nezištného dobra každého jedného z nás, ktorý svojou trochou prispeje. Nečakajte. Niet času nazvyš. Pridajte sa ku klimatickému hnutiu! Ak sa na aktivizmus necítite, zmeňte svoj vlastný život na ekologickejší. Ale zasvieťte!

Teraz najčítanejšie