Denník N

Matovičova reforma – môže ísť Kollár znova do regiónov?

Predseda parlamentu opakovane zdôrazňuje, že reformy musia byť dobre odkomunikované a až potom by mali byť schválené v parlamente. Včera a predvčerom predstavil svoju reformu aj minister financií. Predseda Združenia miest a obcí (ZMOS) na ňu už stihol zareagovať. Povedal, že samosprávy o nej dopredu nevedeli, a že im spôsobí veľké problémy. Mal by ísť Boris Kollár znova na turné po Slovensku?

Boris Kollár opakovane kritizuje reformy, ktoré pripravili ministri súčasnej vlády. Pri výčitke, že tým vlastne ide proti svojej koalíci, reaguje týmto spôsobom:

„Každú reformu treba pripraviť a odkomunikovať. Nie tak, že ju len napíšem a hodím do parlamentu.“ (Denník N, tlačové vydanie 15.11.2021)

Najnovšie prichádza s reformou aj minister financií Igor Matovič. Čo si o nej myslí predseda parlamentu?

„Myslím si, že ju podporíme. To, čo som naposledy videl, hnutie Sme rodina podporí…. Mne (reformu) predstavil. Interne sme o tom hovorili … dve-tri hodiny mi to vysvetľoval.“ (Denník N, tlačové vydanie 15.11.2021)

Matovič plánuje svoju reformu financovať z viacerých zdrojov. Jedným z nich je aj samospráva. Mestám a obciam plánuje znížiť „príspevky“ o 200 miliónov eur. Čo si o takomto návrhu myslia  tí, ktorých sa týka?

Michal Kaliňák, riaditeľ, ústredná kancelária ZMOS:

„O tomto návrhu sme dopredu nevedeli, prekvapilo nás to. Je to veĺký zásah do tvorby rozpočtov jednotlivých miest a obcí.“ (parafráza, Téma dňa, TA3, 15.11.2021)

Hnutie Sme rodina teda upozorňuje, že reformy by nemali byť presadzované bez predchádzajúceho súhlasu tých, ktorých sa týka. Najnovšie podporil reformu, ktorá mestám a obciam zoberie z rozpočtov 200 mil. eur. Uvidíme, či sa táto reforma podrobí riadnemu legislatívnemu procesu, teda či sa vypíše aj riadne pripomienkové konanie. Uvidíme, ako v ňom budú vyhodnotené pripomienky samospráv.

Ak sa takéto konanie neuskutoční (znova pôjde o poslanecký návrh) resp. zásadné výhrady samospráv v ňom nebudú vyslyšané, Boris Kollár môže znova vyraziť do slovenských miest. Tentokrát na protest proti Matovičovej reforme.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Teicher

Pracujem sa ako programátor a bývam v Banskej Bystrici. Popri práci mám rád potulky na bicykli po širšom okolí Banskej Bystrice. Som členom Občianskej rady Radvaň v mestskej štvrti Banskej Bystrice.