Denník N

Problém politického kresťanstva

Ak by vás niekto zastavil na ulici a spýtal by sa či je kresťanstvo najviac diskriminovaným náboženstvom, súhlasili by ste s takýmto tvrdením?

Ak ste nad touto otázkou vážne uvažovali, alebo odpovedali „áno“ v kontexte Slovenska je pravdepodobné, že ste náchylný podľahnúť dezinformácii. Jedná sa totiž o upravenú verziu dezinformácie zvanej „The Great Replacement“ a otázka z úvodu má za cieľ vyvolať špekulácie.

Pôvodná verzia konšpiračnej teórie sa zaoberala hlavne otázkou migrácie a je veľmi populárna medzi rasistickými a islamofóbmnymi hnutiami. Jej použitie v praxi si Slovensko vyskúšalo pred voľbami v roku 2015. Dnes môžem zodpovedne povedať, že Robert Fico a Štefan Harabin nesplnili svoje predvolebné sľuby a na Slovensko nikto nikoho nepriviezol.

Upravené verzie odobrali trochu zo svojej škaredosti a vypustili očividný rasizmus, ale v jadre ostali rovnaké. Skúsim preto zhrnúť o ktoré konšpiračné naratívy sa jedná:

a) Covid/vakcína má vyhladiť Slovanov
Táto stále xenofóbne ladená verzia je jednou z variácií určenej pre antivax hnutia a nacionalistickému publiku. Jej tvrdenia sa zakladajú primárne na „zlej vede“.

b) „Genderizmus“ má za cieľ zničiť kresťanskú Európu
Jedná sa o kultúrno-náboženský variant. V tejto verzii sa tvrdí, že podpora práv LGBTI a pro-choice politika má viesť k dramatickému demografickému úpadku.

c) „Progresivizmus“ má zničiť kresťanskú Európu
Čisto politický variant zameraný proti politickým hnutiam (reálnym či fiktívnym), ktoré označuje za ideologických dedičov komunizmu. Táto verzia považuje za kľúčovú kresťanskú náboženskú a kultúrnu identitu Európanov s predpísaným systémom spoločenských hodnôt.

Všetky tri verzie koexistujú jedna vedľa druhej a sú medzi nimi prechody. V plne rozvinutej verzii predpovedajú zánik Európskej Civilizácie (veľké písmená musia byť) a obeťou tohoto procesu máte byť „vy“ a vaša identita.

Všetky tieto teórie nechávajú na fantázii svojich veriacich „kto“ je za takouto činnosťou a preto nieje možné dostať jednoznačnú a konkrétnu odpoveď, líšia sa však v definícii „ako“ sa tak má údajne stať.

Aby dezinformátor oslovil čo najširšie publikum, môže konšpiračnú teóriu prezentovať v jemnejšej, viac stráviteľnej forme. Môže sa tak diať pod zámienkou otvorenia verejnej diskusie, ktorá len slúži ako platforma na prezentáciu špekulácií, zavádzajúcich otázok a neoveriteľných osobných príbehov.

Medzi tie naoko stráviteľnejšie patrí osobný príbeh hanobenia kresťanstva Simy Magušinovej novinárom a humoristom zo SME. Ako v prípade iných dielach fikcie, aj v prípade konšpiračných teórií občas potrebuje čitateľ osobu s ktorou sa môže stotožniť.

Test reálnou diskrimináciou
Najväčším hriechom pánov Tkačenka a Ondřejíčka je že si vzali za cieľ kresťanskú identitu speváčky. Identita je v dobre fungujúcej demokratickej spoločnosti niečo nedotknuteľné, pričom za špeciálne citlivé sú považované identity menšín.

Na prvý pohľad sa reakcie na tento prípad môžu zdať opodstatnené, dajte ho však do podobného kontextu ako keď sa antivaxeri označili za obete nového Holokaustu.

Pani bola škaredo ohovorená na sociálnych sieťach novinármi. Naozaj je to tak zlé ako zatváranie duchovných z obdobia komunizmu v ČSSR? Vôbec to nieje urážlivé voči skutočným obetiam hanobenia a perzekúcií?

Nemusíte súhlasiť s mojim tvrdením, že udalosti okolo Simy Magušinovej vychádzajú zo svetonázoru založenom na konšpiračnej teórii. Článok na Postoji však „informuje“ o „ľuďoch hlásiacich sa k progresívnej agende“.

Postoj tento názor nekriticky prebral od zaujatej osoby – Jána Magušina. Je to dokonalé zrkadlo neprofesionality tohoto média, kedy sa blog súkromnej osoby dostal do spravodajstva so všetkými jeho osobnými názormi o „progresívnych agendách“. Napriek tomu by ma zaujímala definícia tejto agendy podľa pána Magušina a aj dôkazy, že Tkačenko s Ondřejíčkom sa k nej niekedy prihlásili.

Žiadna diskriminácia, privilégium
Pokiaľ bol cieľ Postoju a obrancov práv pani Magušinovej dokázať že je perzekuovaná, reakcia RTVS a GP vyvolali presne opačný dojem. Diskriminácia je na Slovensku reálny problém, ale zúžme to len na kultúru…

Ospravedlnil sa niekto niekedy banskobystrickému Divadlu Tanca za ohováranie, ktoré šíril Marián Kotleba. Dostali priestor v RTVS? Ospravedlnil sa niekto skupine Omega a ich fanúšikom za obvinenia zo satanizmu ani za reálne pokusy narušiť konanie kultúrnych podujatí.

Za posledných pár rokov sa stal asi tucet podobných prípadov a medzi obeťami takýchto dezinformačných kampaní boli aj umelci čo sa hlásia ku kresťanstvu – mimo iné aj skupina Iron Maiden. Nikomu z nich sa nedostalo ani len ospravedlnenia, nieto ešte privilégia mimoriadnej relácie na RTVS či verejný prísľub vyšetrenia ich prípadu a osobne pochybujem, že by sa ktokoľvek z Postoja zastal práv týchto kresťanov.

Otázka z úvodu
Pokiaľ tvrdíte, že je kresťanstvo najviac diskriminovaným náboženstvom, v kontexte Slovenska dnešnej doby je odpoveď jednoznačné nie. Kresťania nie sú menšinou, nedochádza k porušovaniu ľudských práv a ľudia môžu slobodne vyjadrovať svoju vieru. V rámci toho by si však mali zvyknúť na to akceptovať objektívnu kritiku, prípadne mať schopnosť rozumne sa vyjadriť k tej neobjektívnej.

Z perspektívy dezinformácií „je všetko inak“, pretože fakty nehrajú rolu. Nemiestny žart je „v skutočnosti tvrdým útokom na podstatu kresťanstva zo strany progresívnych elít“. Ak politické kresťanstvo potrebuje k existencii bojovať proti fiktívnym progresívnym elitám, tak neprináša nič užitočné. Dezinformáciami a umelo vyvolanými spormi len pridáva zbytočné napätie do spoločnosti.

Tento spor totiž nieje o hanobení náboženstva, ale o politike založenej na fiktívnom probléme. Magušinovej prípad je len ďalším pokusom legitimizovať neudržateľnú pozíciu. Migranti neprišli, Magušinovú nikto nezašije, Soltész nikoho nezastrelí, koncert Arch Enemy nespôsobí démonické zamorenie.

Teraz najčítanejšie