Denník N

Ako pomáhať transparentne na Slovensku

KILOM€TR€ pre KUBA

Úvod.

Pred pár týždňami sme s kamošmi založili neinvestičný fond, ktorému predchádzala činnosť neformálneho združenia ľudí, ktorí chceli a chcú pomáhať. Spolu sme zorganizovali 2 celkom úspešné benefičné koncerty (v roku 2019 a 2020). Tento rok sa nám to kvôli Covid opatreniam nepodarilo.

Vymysleli sme preto online kampaň pre chalana, ktorému sme chceli venovať časť výťažku z tohtoročného koncertu.

Nie je jednoduché byť transparentný.

Na Slovensku  máme momentálne len dve banky, v ktorých si môžete založiť transparentný účet. Nebudem im tu robiť reklamu, ľahko si to vygooglite. Ale ak tento blog dočítate až do konca, tak na to automaticky prídete. Jedna banka si za vedenie transparentného účtu pýta 10 EUR za mesiac (120 EUR za rok), čo je pre bežnú neziskovku pomerne vysoká cena, a druhá banka vedenie takého účtu ponúka zadarmo. Voľba bola preto jasná.

Žijeme v 21. storočí a v digitálnej dobe a preto sme očakávali, že jeho zriadenie bude trvať tak maximálne 24 hodín. Žijeme síce v 21. storočí, ale žijeme na Slovensku. Nebudem tu teraz presne opisovať s akými peripetiami sme pri zriaďovaní transparentného účtu pre neinvestičný fond stretli. Ak by s tým chcel niekto poradiť, nech nás kontaktuje. Za všetko stačí snáď uviesť to, že o zriadenie sme požiadali 2.11.2021 a celý proces bol dokončený 17.11.2021 (trvalo to teda 15 dní), t. j. transparentný účet nám bol zverejnený aj online.

Oravské srdcia pre KUBA

Tak teda konečne predstavujeme
KILOM€TR€ pre KUBA

🏃🏃‍♀️⛷🏊‍♀️🚵🚴‍♀️

Kráčaj, behaj, lyžuj, bežkuj, bicykluj, prípadne sa kľudne aj plaz 🙂
Za to všetko ti bude vďačiť tvoje TELO.
Venuj aspoň jeden „trip“ KUBOVI a za každý prejdený 1 km mu daruj 1 EUR.
Za to ti zas bude veľmi vďačný KUBO.


A kto je vlastne ten KUBO?
Kubo donedávna, okrem iných aktivít, lozil po skalách a výškovými prácami sa aj živil.
Pri jednej pracovnej úlohe počas natierania strechy na neho preskočilo vysoké napätie a elektrický prúd ho takmer pripravil o život.
Našťastie prišiel pri tom „len“ o nohu a ruky má funkčné len na 15 %.

Život bez rúk je nesmierne náročný, preto by mu veľmi pomohla operácia u špecialistu v nemeckom Mníchove, ktorej cenu odhadli na 108 000 EUR.


Tým, že za každý kilometer prejdený počas tvojho výletu daruješ Kubovi 1 EURO, mu prispeješ na to, aby túto náročnú operáciu mohol absolvovať.

Toto je transparentný účet Oravských sŕdc na posielanie kilom€trov pre KUBA (do správy uveď „KILOMETRE pre KUBA„):

Internetové bankovníctvo | Fio banka

Všetky KILOM€TR€ vyzbierané a odoslané na náš transparentný účet prevedieme KUBOVI naraz vždy na konci mesiaca.

Aktuálne (stav k 16.11.2021) má Kubo vyzbieraných 44,7 % z potrebnej sumy (Kubov transparentný účet):

Transparentné účty

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.