Denník N

Najjasnejší názor máme na veci, ktorým vôbec nerozumieme.

Máte pocit, že sa Váš priateľ na sociálnej sieti načisto pomiatol. Prečo človeka bez vedomostí nepresvedčíte lebo už všetko vie? Ide o dobre popísaný efekt, ktorý sa deje nám všetkým, „nebojte“ sa, určite aj Vám.

Internet najmä sociálne siete sa stali veľmi toxickým prostredím, ľudia neraz prekračujú nie len všetky hranice slušnosti, ale približujú sa ak teda priamo nepáchajú trestné činy, vyhrážanie sa, nadávky dehumanizácia, v neposlednom rade klamstvá, ktoré šíri milá babička od vedľa prípadne priamo Vaši rodičia či starí rodičia, prečo sa to deje?

Asi každý z nás má, alebo mal na Facebooku kamaráta, ktorý sa vyjadruje ku všetkému lebo si myslí, že všetkému rozumie, ráno k ústavnému právu, na obed ku svetovej politike, večer k pandemickej kríze, na všetko má názor a vo všetkom má jasno.
Netušíte ako k takémuto človeku pristupovať a už vôbec ho neviete pochopiť?
Dnes si skúsime ozrejmiť jeden efekt, ktorý vysvetľuje úroveň vedomostí a schopností s úrovňou sebaistoty.
Ako je možné že nekompetentní ľudia sú sebaistí, v podstate je nám to prirodzenejšie ako sa na prvý pohľad môže zdať, je to relatívne dávno opísaný jav, ktorý má svoje pravidlá, tie sa opakujú, nech ide o akúkoľvek činnosť. Je vysoko pravdepodobné, alebo lepšie povedané isté, že sa tento efekt u Vás prejavuje.
Je však dobré o svojich nedostatkoch vedieť a vedieť aj to prečo sa to deje. Aj ja s tým aby som niekoho neodsúdil len na základe prvotnej informácie bojujem každý deň znova a znova a nie vždy sa mi to darí.

Skúsime si to teda vysvetliť:

Predstavme si skupinu ľudí, ktorí by mali zhodnotiť svoje schopnosti v danej téme, podľa Daningov Krugerovho efektu vieme hovoriť o tom, že 20 percent ľudí, ktorí majú najslabšie schopnosti v danej téme majú najväčšiu sebaistotu vo svojich tvrdeniach, pričom tí, ktorí sú v danej problematike najlepší sa majú tendenciu podceňovať.

Čo je ďalej na tomto efekte zaujímavé je, že najmenej schopní ľudia sa preceňujú výrazne viac, ako sa najschopnejší podceňujú, pokiaľ si vygooglite graf k tomuto efektu je to z neho úplne zrejmé, ide o dve krivky, ktoré sa v nejakom bode stretnú a potom opäť už však len mierne rozídu.

Tí menej schopní majú jedinú šancu, ako zlepšiť svoje schopnosti v danej téme, pravidelne vystavovať týchto ľudí spätnej väzbe k ich úsudku, vedomostiam a konfrontovať ich s faktami.

Štúdie dokázali, že v tomto prípade dochádza k postupnému zlepšovaniu v odhade, aké schopnosti mám k danej téme.

Človek, ktorý pravdepodobne stavia lešenie bude mať o ekonomike horšie, až žiadne vedomosti ako ekonóm a ekonóm pravdepodobne horšie znalosti v stavaní lešenia, aj keď môže mať pocit, „čo už na tom môže byť len zložité“. Na túto otázku si odpovedať nevie, lebo v danej oblasti nemá pestované dostatočné schopnosti a bude mať tendenciu svoje schopnosti preceňovať.

Ak viete jasne povedať na základe televíznych novín, ktorý zákon je protiústavný, pravdepodobne nie ste ústavný právnik a pravdepodobne ste v danej problematike taký “nepobozkaný” že ste sa natoľko precenil, aby ste dosiahli tzv. peak, vrchol nekompetentnosti v kombinácií so sebaistotou.

Zaujímavým však ostáva:
Nekompetentní ľudia v danej oblasti sú si svojim odhadom a istotou vo svojom úsudku istí sami sebou omnoho menej, ako kompetentní, aj keď sa mierne kompetentní podcenia svojím hodnotením sú si však istí omnoho viac.

Nebuďme na svojich známych na sociálnych sieťach zlí, pravdepodobne dosiahli k danej téme vrchol, vrchol nekompetentnosti a sebaistoty zároveň.

Buďte v kľude a používajte hlavu.

Dunning-Krugerov efekt /GRAF/

Teraz najčítanejšie

Martin Kuľhavý

#dataguardianpodcast #dataprotection #dpo #speaker #trailrunner #father #husband #musiclover #booklover