Denník N

Progresívci pocítili chuť vlastných zbraní a nechápu.

Keď svojho času Kristína Kormúthová, redaktorka RTVS, zavesila na svoj facebookový profil rasistický komentár o krádeži odkvapových rúr rómskymi spoluobčanmi, dostala hodinovú výpoveď. Podobne bola riešená iná redaktorka, ktorá účinkovala v kontroverznom spote konzervatívcov (Aliancie za rodinu) zameranom proti adopciám homosexuálnymi pármi. Nedávny incident poslanca Tarabu s komentovaním vzhľadu prezidentkinej dcéry spustili mediálny lynč. A povedzme férovo, že všetko bolo zaslúžené. Ak si táto spoločnosť stavia ochranu ľudských práv a slobôd na prvé miesto, inak to dopadnúť nemôže.

Ak si niekto myslí, že sa to nedá porovnávať s nedávnym twitterovým incidentom novinárov denníka SME Tkačenka a Ondřejíčka, hlboko sa mýli. Ide predovšetkým o ľudskú dôstojnosť ako aj o rešpekt voči iným názorom. Aj svetonázorom. To nemá s kritikou či kritizovateľnosťou nič spoločné. Označiť niekoho za (tiež) postihnutého pre jeho kresťanské vierovyznanie nie je žiadna kritika, ale úbohosť a v horšom prípade hanobenie. Podobne, ako predhodiť internetovému davu prezidentkinu dcéru s komentovaním jej vzhľadu, či komentáre znevažujúce celú národnostnú menšinu pre prečiny jej jednotlivcov, alebo predsudky voči homosexuálom.

Každá akcia vyvoláva reakciu a keďže twitterovou debatou dotknutá osoba nie je len  mediálne známa, ale jej manžel je novinár z konzervatívneho (kresťanského) denníka Postoj, spustil sa lynč, veľmi podobný tomu, aký nasledoval po urážkach  prezidentkinej dcéry. To však progresívci nedokážu stráviť a celú vec sa snažia vymedziť z rámca, do ktorého určite patrí. Vraj išlo o nešťastné vyjadrenie, twitter u nás aj tak nikto nečíta, autor sa ospravedlnil…

Pre pointu príbehu nepodstatné detaily. Aj Kormúthová sa svojho času expresne ospravedlnila. No stanovisko RTVS bolo nekompromisné:

„Podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS okrem odborných kritérií potrebných na výkon práce musí spolupracovník RTVS spĺňať aj požiadavky etické,“ uvádza RTVS a pripája aj citáciu zo spomínaného štatútu: „RTVS vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie. Programoví pracovníci sú povinní zdržať sa všetkých stereotypov v popisovaní konkrétnych rasových, národnostných, etnických, náboženských, sexuálnych, vekových a ostatných sociálnych skupín a ich príslušníkov.“

Žeby vyššie štandardy ako v SME?

Kresťanov prirovnávať k postihnutým je nielen cez čiaru z hľadiska liberálnej demokracie, ale zároveň diskvalifikáciou autora, ako nezávislého novinára komentujúceho spoločenské dianie. Presne tak, ako sa moderátorka verejnoprávnej televízie nemôže mentálne priblížiť  úrovni krčmového primitíva, nesmie tak ani novinár mienkotvorného média a je úplne jedno, či tak koná verejne alebo v súkromí. Ide totiž o jeho mentalitu.

Neschopnosť zástupcov progresívcov pochopiť, že sa jedná o rovnaký meter, svedčí o ich nevyspelosti a detinskom presvedčení, že oni určujú kritériá demokracie a slobody. Malo by to byť mementom pre tých, ktorým sú títo ľudia sympatickí pre ich „easy hipsterský“  štýl, lebo ten sa môže ľahko otočiť na „hardcore“ názorovú jednotu, akú ešte poniektorí máme v pamäti.

Pre inšpiráciu šokom postihnutých progresívcov by som pripomenul ešte jeden incident, a to z kancelárie ich ikony z roku 2019, kde zamestnankyňa Henrieta Hajtová zverejnila na svojom súkromnom profile urážlivý komentár na adresu účastníkov pochodu za život (úchyláci, pedofili,…). Aj keď neochotne, ale predsa len sa u prezidentky museli s týmto nešvarom vysporiadať a s Henrietou Hajtovou sa rozišli.

Ak sa denník SME hlási k princípom slobody a humanizmu, malo by jeho vedenie zvážiť podobný postup ako RTVS a  Tkačenko s Ondřejíčkom by mali skončiť. Nie preto, že si dovolilli kritizovať, ale preto, že prejavili hlboké predsudky, ktoré u nezávislého novinára nemajú mať miesto.

Teraz najčítanejšie

Ivan Holko

Mojou prácou je veterinárna medicína. Venujem sa výskumu mikróbov a infekčných chorôb zvierat, občas prednášam na univerzite a som aj "kancelárskou krysou" v malej obchodno-poradenskej firme v Nitre. Trochu sa angažujem aj spoločensky a som členom strany SaS, v ktorej pomáham pri tvorbe programu v oblasti poľnohopodárstva, vedy a výskumu.