Denník N

K povinnosti očkovania

Téma očkovania neuveriteľne polarizuje spoločnosť. Na jednej strane antivaxeri s plnými ústami o obmedzovaní slobody, zavádzaní hygienokracie či novodobej totality, pritom však ignorujúci veci ktoré im omieľajú zástancovia očkovania – teda že vďaka ich nezodpovednosti trpia i zaočkovaní. Ako z tohto cirkusu teda rozumne von?

V prvom rade asi je potrebné povedať, že nútiť niekoho do očkovania je rovnaká hlúposť a posadnutosť akú vyčítajú zástancovia tejto myšlienky druhému táboru.

Avšak.

Nie je žiaden problém spočítať náklady pandémie a prepočítať ich na jedného nezaočkovaného. Človek, ktorý skončí vďaka svojej hlúposti v nemocnici by mal mať pred očami účet, ktorý mu bude za jeho nezodpovednosť vystavený. Ak sa niekto silou mocou drží utkvelej predstavy, že mu niekto plánuje očkovaním ublížiť – a to i napriek evidentným číslam potvrdzujúcim úspešnosť očkovania, mal by vedieť že škody ktoré spôsobí svojím hlúpym konaním spoločnosti mu budú zosobnené.

Takýto mechanizmus by pôsobil podobne ako trhové sily v ekonomike dvoma spôsobmi. Po prvé, by si každý nie skalopevne rozhodnutý nezaočkovanec rozmyslel či mu jeho hrdinský prístup stojí za to – a teda by takých bolo oveľa menej.

A za druhé, kedže by ich bolo menej boli by menšie i škody ktoré by vznikli spoločnosti. Čiže v prepočte nasmrť rozhodnutých neočkovať sa, by boli na osobu takéto náklady menšie.

Obe strany by boli čiastočne uspokojené – kto by si napriek zosobneniu nákladov stál za tým, že nechce byť očkovaný – ten by nebol. Obete ktoré by vznikli tým že by boli zaplnené nemocnice by sa mohli súdiť o podiel na škode, ktorá vznikne vďaka nezaočkovaným.

Pre úplné dosiahnutie spravodlivosti by podľa mňa mali byť vytvorené aj fondy odškodňujúce prípadné negatívne následky očkovania hradené štátom.

Podľa mňa teda treba začať počítať aké sú náklady pandémie a začať verejnosť masírovať myšlienkou, že nezaočkovaní si to zaplatia. Ak to nepomôže, naozaj aj k takému kroku pristúpiť.

Edit: Veľmi častým protiargumentom na navrhovaný postup je argumentácia, že potom by si mali platiť za zdravotnú starostlivosť i fajčiari či obézni ľudia. Chybou na takomto uvažovaní je to, že na obezitu neexistuje vakcína, ktorá by mala parametre ktoré by ju riešili s rovnakým úspechom ako COVID vakcíny riešia COVID. Keby existovala, obézni by na ňu stáli v rade.

Čo sa týka fajčiarov, tak tí si už v súčasnosti z veľkej miery na svoje liečenie prispievajú. Každou kúpenou krabičkou nemalo sumou do rozpočtu.

Teraz najčítanejšie