Denník N

Jedinečný zážitok z Turecka? Nechajte sa ostrihať

Aj keď leží Turecko viac v Ázii ako v Európe, jeho obyvateľov to ťahá skôr do nášho ako do východného sveta.

A tak zatiaľ čo islamisti nosia povinne brady, muži z krajiny polmesiaca sa poctivo holia do hladka. V Istanbule, jedinom meste na dvoch kontinentoch, sa pod rukami holičov-kaderníkov v malých prevádzkach strieda jeden zákazník za druhým.

Od rušnej cesty pri Bospore stačí prejsť niekoľkými uličkami medzi domy. V uliciach je hneď menej ľudí a pohľady si vymieňam výhradne s domorodcami. Zábery odtiaľto by sa do turistického sprievodcu o Istanbule veľmi nehodili.

Ulice sú tmavé, kde-tu zahádzané odpadkami a budovy s malými obchodíkmi ošarpané. No ten, kto chce spoznať mesto do špiku kosti, objaví tu viac ako v turisticky najatraktívnejšom Grand bazare s orientálnym tovarom. Stačí vstúpiť do holičstva.

DSC_1211
Plné ruky práce majú miestni kaderníci hlavne večer. Foto: Darina Kvetanová

Do nočných ulíc
Naši kaderníci sú vyťažení obvykle do popoludnia, istanbulským sa hlavná šichta začína tesne pred zotmením a nožničky v ich rukách sa nezastavia aj do polnoci.

Prechádzam okolo jedného, výhradne mužského kaderníctva. Cez výklad obdivujem, akou rýchlosťou tu robia svojim zákazníkom nové frizúry traja mladí Turci. Kaderníctvo a holičstvo v jednom vyzerá ako z retro časopisu, no vďaka týmto švihákom s dokonalými strihmi a dohora nagélovanými vlasmi, má úžasnú charizmu.

V kaderníctve
O zákazníkov nie je núdza. Na stoličkách sa strieda jeden pán za druhým. Foto: Darina Kvetanová

Na lavici sa striedajú starší páni, baliči, ktorí si to odtiaľto namieria do nočných ulíc Istanbulu, aj prisťahovalci. Prichádzajú ďalší a ďalší muži a zohratá trojka vyzýva jedného za druhým, aby si sadli do čiernych kresiel.

Oholený aj odchlpený
Kto sem vstúpi s odhodlaním vyskúšať tunajšie služby, môže očakávať, že odíde s kratšími vlasmi, ale aj dokonale oholený, odchlpený a navoňaný. Jednoducho pripravený na rande s najkrajšou ženou sveta alebo na fotenie do módneho časopisu.

Stoličku miestneho holiča si chce vyskúšať aj mladý turista a spolu s účesom si odniesť aj netradičný zážitok. Niečo typické, čo si odžije na vlastnej koži a o čom sa bude dobre rozprávať s kamarátmi pri pive.

Sám ešte nevie, čo ho čaká. Kaderník ho na začiatok začne holiť. Britvou robí presné ťahy, rovnako rýchle, rovnako šikovné a zrak pri tom ostrí na jeho tvár. Potom mu mladý Turek šikovne nanesie na líca horúci vosk a po chvíli ho strhne.

Tvár zákazníka mení farby. Teraz je pre zmenu zelená, lebo jeho pokožku chladí mentolová maska. Mladému mužovi sa od toľkej sviežosti lesknú oči. A kaderník sa už aj venuje jeho vlasom. Pekne na ne nastrieka vodu a strihá ich rýchlymi ťahmi.

Potom do rúk berie dlhú špajdľu s vatou, namáča ju do niečoho, čo vonia ako alpa a zapaľuje. Touto horiacou pomôckou urobí šikovne polkruhy okolo uší. Chlpom nedal žiadnu šancu.

A aby sa zbavil aj tých, čo vyčnievajú z nosa, namočí akési zmenšeniny cumľov do vosku a vopchá ich – každý do jednej nosnej dierky. Potom šup-šup, dva rýchle pohyby a nosné dierky sú priechodné asi ako nikdy predtým.

Stopercentná starostlivosť
Keď zmyje z tváre mladého muža osviežujúcu masku, ukáže sa dokonale hladká pokožka. Šikovnými strihmi dotvorí účes a berie do rúk fén. Čerstvo ostrihané vlasy vyrovnáva pichľavou kefou, až stoja v pozore, jeden vedľa druhého ako vojaci.

Vyzerá to tak, že sa blíži k cieľu. Napokon zoberie gél, rýchlo kmitá rukami a nanáša ho na vlások po vlásku, dobre že nie každý zvlášť. Na záver ešte výkrik miestnej módy, vlna vlasov dohora.

DSC_1247
Na pár sekúnd predkloniť hlavu a vlasy sú umyté. Foto: Darina Kvetanová

Jedným ťahom odhrnie uterák a za zrkadlom zrazu sedí celkom iný človek. Ako čerešničku na torte dopraje oholenému a ostrihanému zákazníkovi príval vône. Do rúk berie parfum a trikrát ho navonia na hrudi.

Ťažko povedať, z ktorej časti jeho tela sa teraz šíri intenzívnejšia vôňa. Muž si obzerá samého seba v zrkadle a vyzerá spokojne. Za kompletnú procedúru platí 20 tureckých lír, čo je niečo cez 7 eur. To je teda starostlivosť.

Teraz najčítanejšie