Denník N

Ticho pred búrkou, minister financií má nového triedneho nepriateľa – živnostníkov

Ako ticho pred búrkou sa dá charakterizovať posledných pár dní kedy minister financií začal postupne dávkovať revolučné zmeny týkajúce sa najmä daní a odvodov.
Malí podnikatelia si museli počkať, ale ako sa hovorí, to „najlepšie“ prišlo nakoniec – aj s uštipačným komentárom hodným štvrtej cenovej skupiny… Už teraz je jasné, že pokiaľ koaliční partneri schvália túto časť reformy, tak minimálne polovica živnostníkov to zabalí. Väčšina mojich známych sa spolieha, že cez SAS to nemôže prejsť, uvidíme…
Mojim cieľom nie je zrátavať výhody a nevýhody prevádzkovania živnosti, ale to zjednodušené a prvoplánové porovnávanie odvodov a daní u SZČO a zamestnancov bolo a je neuveriteľne zavádzajúce, keďže boli porovnávané prinajmenšom hrušky s jablkami. Akosi sa pozabudlo na rôzne výhody zamestnancov, napr. 5 týždňov platenej dovolenky, príspevok na stravné atď. Nehovoriac o zodpovednosti kedy SZČO ručí celým svojim majetkom. SZČO znáša všetky náklady na prevádzku, nie vždy to zamestnávatelia, ktorí preferujú tento typ spolupráce berú do úvahy, takže ak si niekto myslí, že každý SZČO fakturuje cenu práce zamestnanca na tej istej pozícií, tak sa veľmi mýli.
Pre mnohých malých živnostníkov(remeselníkov, prípadne podnikateľov v službách) bude zrušenie paušálnych výdavkov a zavedenie 29 percentného paušálneho odvodu ekonomicky neúnosné, už teraz sa u nich objavujú problémy so zabezpečením pravidelných platieb do sociálnej a zdravotnej poisťovne, pokiaľ v danom mesiaci nezarobili. Štát sa ich totiž nepýta aký mali mesiac, ako sa im darilo.
V ére populizmu sociálnych sietí bude veľmi ťažké používať racionálne argumenty, latka je veľmi nízko, hoci by mala byť veľmi vysoko. Apelujem preto na možno menšinu zodpovedných koaličných politikov so zdravým rozumom aby neumožnili prakticky likvidáciu malých podnikateľov.

Teraz najčítanejšie